Vegetáriánus étrend

A vegetáriánus étrend, mint életmód

A vegetáriánus étkezés ma már nem elszigetelt jelenség. Maga a szó a latin vegetus kifejezésből származik, melynek jelentése „egész, friss, élettel teli”, tehát egy kiegyensúlyozott életmódra utal. Az ahimsza, az erőszak nélküliség alapja is a vegetáriánus vagy vegán életmód.

Vegetáriánus étrend

Azok, akik felelősséggel tekintenek a Földbolygó jövője felé, szintén szorgalmazzák a növényi alapú étkezésre való átállást. Tudják, hogy a környezeti válságot nem utolsó sorban a nagyüzemi állattartás idézi elő. Ráadásul a vegetáriánus étkezés több embert eltart, mint a vegyes táplálkozás. Ezekről a tényekről ma már rengeteg tanulmány jelent meg.

A vegetáriánus táplálkozás előnyei

A vegetáriánus táplálkozás előnyeiről már szintén sokat lehet olvasni. Környezetvédelmi, humanitárius és egészségügyi okai vannak. Most csak az utóbbi kapcsán sorolunk fel néhány pontot:

  • csökkenti a magas vérnyomás, bizonyos daganatos megbetegedések és a szívinfarktus kockázatát
  • cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • alacsonyabb zsír-és koleszterinszint
  • megfelelő élelmirost- és vitaminbevitel
  • érrendszeri betegségek, epekő, vesekő megelőzése

A vegetáriánus táplálkozás hatása a tudatra

Az ókori, dél-indiai tamil irodalom klasszikus alkotása a Thirukkural. Ez a világi etika egyik legnagyobb írott műve, mely az univerzális, nem vallási természetéről ismert.

Így hat a Vegetáriánus étrend a tudatra

Gyönyörűen ír a húsmentes étkezésről:

„Hogyan gyakorolhatja az igazi együttérzést az,
aki egy állat testét eszi, hogy hizlalja a saját húsát?

Ha megkérdezed: Mi a kedvesség és mi a kegyetlenség?
Az, aki nem öl meg másokat és az, aki gyilkos.”

A Nobel-díjas Georg Bernard Shaw a modern korban ezt ismételte meg híres versében. Íme, egy részlet:

„Leölt állatok élő sírjai vagyunk,
Akiket étvágyunk kielégítése végett mészároltak le.
(…)
Hogyan is reménykedhetünk hát abban,
Hogy ezen a világon elérjük a békét,
Melyért – mint mondjuk – annyira aggódunk,
Letaglózottak hekatombái fölött imádkozunk
Istenhez a békéért, míg az erkölcsi törvényt gyalázzuk.
Így nemzi a kegyetlenség saját ivadékát – a háborút!”

Vegetáriánus étrend

Minden téves elgondolás ellenére a hús alkalmatlan arra, hogy energiát adjon számunkra, mivel a szervezetünk alkalmatlan a hús megemésztésére. Amikor az állatokat levágják, a vérükben levő salakanyagok a húsban maradnak, mely rögtön bomlásnak indul. A feldolgozás során a bomlástermék további méreganyagokkal, tartósítószerrel, adalékokkal bővül. Tudomásul kell venni, hogy az étkezés során ez bekerül a szervezetbe.

Vegetáriánus étrend etikai okai

A vegetáriánus étrend mindezt kiküszöböli. E témában ma már rengeteg szakirodalom közül válogathatunk. Ez a rovat csak a figyelemfelkeltést tűzte ki céljául. A zöldség- és gabonafélékből rendkívül változatos étrendet lehet összeállítani. Ha valaki nem a vegán életmódot kedveli, annak a tejtermékek is rendelkezésére állnak. Jó fehérjeforrás, illetve D, E, K, B12 vitaminban gazdagok.

Vegán étrend

Ma már egyre több ember választja egészségi és etikai okokból a vegán étrendet. A tejterméket fehérjedús növényi alapanyagokkal lehet pótolni. Vitaminokban a nyers, lédús gyümölcsök a leggazdagabbak. Táplálóak, könnyen emészthetőek, és tisztító hatást gyakorolnak testünkre. A nyers zöldségek szintén elősegítik a szervezet méregtelenítését. A gabonafélék és az aszalt gyümölcsök, olajos magvak: táplálóak, építők és energiát adók.

Jó tudni: Kalciumban gazdag a brokkoli, a kelkáposzta, a saláta, a fehérrépa. A fehérrépa és a kelkáposzta még főzve is elég C vitamint tartalmaz. Minden sárga zöldség gazdag A vitaminban. Ha salátát készítünk a legoptimálisabb összeállítás: paradicsom, uborka és valamilyen gyökérzöldség és/vagy leveles zöldség.

Védikus idézetek a vegetáriánus táplálkozás kapcsán

„A következő személyeket tartják az állat gyilkosának: aki az engedélyt megadja, a jószágot letaglózza, feldarabolja, aki a húst eladja, vagy megveszi, megfőzi, kínálja, és aki elfogyasztja, mind részt vesz az ölésben.” (Manu-szanhitá 5.51.)

Nikola Tesla idézet a vegetáriánus étkezésről

Aki tisztában van a vallásos elvekkel, az soha nem eszik húst, halat vagy tojást. (Srímad Bhágavatam 7.15.7.)

Minden lény kedves szemmel nézhessen rám. Én is hasonlóképpen tehessek, így mindannyian barátok szemével nézzük egymást. (Jadzsur Véda 36.18.)

Azok a nemes lelkek, akik gyakorolják a meditációt és más jógikus utat, akik mindig figyelmesek az élőlényekkel, akik minden állatot védenek, ők valóban komolyak spirituális gyakorlataikban. (Atharva Véda 19.48.5.)

Azok a bűnös személyek, akik nem ismerik az igazi vallási elveket, és mégis istenfélőnek tartják magukat, lelkiismeret-furdalás nélkül erőszakot követnek el az ártatlan állatokkal szemben, akik teljes mértékben bennük bíznak. (Srímad Bhágavatam 11.5.14.)

Platon idézet a vegetáriánus étkezésrőlt a vegetarianus eletrol

Összefoglalás

„Ha az állatok ölésével és hasonló borzasztó tettekkel a mennybe lehetne jutni, akkor milyen cselekmény juttatja pokolra az embert?”

– kérdezi a Hitopadésa, egy szanszkrit nyelvű bölcsesség gyűjtemény. De a Bibliában is találunk hasonló sorokat: Aki megöl egy ökröt, olyan, mintha embert ütne agyon, aki bárányt áldoz, olyan, mint aki, kutya nyakát töri, aki (ilyen) áldozatot ajánl fel, olyan, mint aki sertés vérét ajánlja fel (…), ők a maguk útját járják, és lelkük gyönyörködik förtelmeikben.” (Ézsaiás 1.)

A vegetáriánus étrendre egészségünk és a Föld védelmében, de etikai okokból is érdemes áttérni. A történelem folyamán mindig, minden korban számtalan tudós, művész, filozófus volt a növényi alapú étkezés híve. A védikus szentírások alapvető emberi hozzáállásnak tekintik. Az ahimsza, az erőszak nélküliség megvalósítása nélkül nincs lelki fejlődés.

Miért vagyok Vega?

Leveles Zoltán meséli el a Gangesz partján, hogy miért tért át állatmentes táplálkozásra 30 évvel ezelőtt.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .