Mi Isten neve a hinduizmusban?

Isten neve a hinduizmusban számtalan módon jelen van, mivel maga a hinduizmus nem egy vallás, sok-sok ágra oszlik. A Legfelsőbb a hívek megértésétől, kutatásuk intenzitásától függően tárulkozik fel.

Lehet-e az Istennek neve?

Miért ne lehetne Istennek neve? Földi létünkben mindannyiunknak van neve, sőt nekünk és szeretteinknek beceneve is. Még házi kedvenceinknek is adunk nevet. Mi többek lennénk, mint Ő? Rendelkezhetnénk valamivel, aminek Ő híján van? Egy magasabb nézőpontból az Isten vagy a Legfelsőbb csupán titulus, égi „foglalkozás”, de valójában egy személyt takar.

Miként földi életünkben is a kapcsolataink határozzák meg, hogy milyen néven hívunk valakit, Isten megszólítása is a Hozzá fűződő viszonyon múlik. A Bhagavad-gítában (10.10.) Krisna maga mondja:

„Akik szüntelen odaadással élnek, és szeretettel imádnak Engem, azoknak megadom azt az értelmet, amellyel eljuthatnak Hozzám.”

Isten neve és személye

A vaisnava filozófia szerint Isten neve és személye nem különbözik, mindkettő transzcendentális. Isten neve valamely tulajdonságára, híveivel kapcsolatos viszonyára is utalhat. A legismertebbek: Krisna, a mindenkit vonzó, Hari, a szívek tolvaja, Góvinda, aki örömöt ad a teheneknek, és védi őket, Giridhári, a Góvardhan hegy felemelője stb.

harér náma harér náma harér námaiva kévalam
kalau násztj éva násztj éva násztj éva gatir anjathá

„A nézeteltérések és a képmutatás e korszakában az Úr Szent Nevének zengésén kívül nincs más út, nincs más út, nincs más út a felszabadulásra.” (Brhan-náradíja-purána 41.115.)

Maga a Legfelsőbb többféleképpen megjelenik: személyes formában, vagy energiája, vagy valamely képviselője révén is jelen lehet. Ezért ha valaki a Napot imádja, akkor is közvetve Istent, Isten egyik energiáját imádja.

Sok félreértés van azzal kapcsolatban, hogy mit értünk hindu Isten, istenek alatt. Ismétlésként: egy Isten van, de számtalan megjelenési forma. Emellett léteznek a félistenek, a különféle megbízottak, akik mintegy a Legfelsőbb ügyvezető minisztereiként bizonyos dolgokért felelősek. Természetesen ők is személyek, nevük közismert India kultúrájában.

Krisna nem különbözik a nevétől

A vaisnava szentírások kijelentik, hogy Krisna abszolút minden tekintetben, így nem különbözik a nevétől sem. Ezért található meg több vallásban is Isten nevének dicsérete és zengése. Csak Krisna nevének szeretetteljes kiejtése lelki tökéletességhez vezethet. A Bhágavatamban  olvashatjuk (1.6.26-27):

„Így aztán újra és újra zengeni kezdtem az Úr szent nevét és dicsőségét, ügyet sem vetve az anyagi világ külsőségeire.”

Az ayurvédikus orvostudomány egyik könyve, a Maha aushadi, A nagy gyógyszer néven ismert. Az első mantra:

acyutānanta govinda nāmocchāraṇa bheṣajāt

„Már az uccaarana (hanghordozás), az Ő nevének kiejtése, nagyszerű gyógyszer.” 

Összegzés

Isten neve és személye a hinduizmusban függ a filozófiai iskola vagy a gyakorló megértésétől és lelki céljaitól. A felszínes és a legbensőségesebb Isten-kapcsolat is megtalálható. Természetesen vannak szentírások, melyekben Isten bizonyos fokig kinyilvánítja személyes tulajdonságait. A megértés képességéért azonban nekünk kell tennünk.

Isten neve a hinduizmusban

Isten szabad akaratot adott nekünk, nem követeli meg a tiszteletet sem a szeretetet, de az önkéntesen felajánlott hála, szeretet örömöt okoz neki. Mivel Ő mérhetetlenül toleráns, meghagyja a szabad választás jogát, hogy úgy szólítsuk, olyan formában imádjuk Őt, ahogy azt a jelenlegi tudatállapotunk, spirituális fejlettségünk megengedi.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .