fbpx
Rgvéda szájhagyomány útján öröklődött

Rigvéda himnuszai

A Rigvéda ősi védikus szanszkrit himnuszok szent gyűjteménye. „Bölcsesség-versek” vagy versben kifejezett tudás. Alapvetően vallási és filozófiai jellegűek. A himnuszokat Isten dicsőítésére énekelték. Valószínűleg a Rigvédát a Gupta korszakig (4. és 6. század között) nem írták le.

A Rigvéda 1028 himnuszt tartalmaz, ezek recitálása elengedhetetlen a védikus áldozatoknál. 10.589 versszakot tartalmaz, melyeket 10 ún. mandalába, könyvbe osztottak. A pap arra hivatott, hogy az áldozatok bemutatásánál zengje a Rigvéda odaillő mantráit.

A Rigvéda jellegzetessége

Az egyik leglényegesebb vonása, amit érdemes kiemelni, hogy a Rigvéda asszonyai nagyon szókimondóak és magabiztosak. Teljes tiszteletnek örvendenek, semmilyen hátrányos nemi megkülönböztetés nincs. A hozomány nagyon ritkán kerül szóba, a szati, mint önként választott halál, meg sincs említve.

A Pi nem volt ismeretlen az ősi Indiában. Úgy tűnik, a Rigvéda tízedik könyvében található egyik sloka (vers) Indra dicséretét zengi. Jobban utánanézve: a technikai fordítása pontosan 28 számjegyű Pi értéket ad. A számítógépek feltalálásáig a nyugati matematikusok pontosan 16 számjegyig tudták ezt az értéket elérni.

A Rigvédában olvashatunk Visnu egyik kivételes cselekedetéről is. Amikor megjelent egy törpe bráhmana formájában, három lépésével átfogta az egész világmindenséget. Ez Vámanadév története, aki Visnu főbb avatárjai közül az ötödik.

A Rigvéda és a Számavéda kapcsolata

A Számavéda énekek gyűjteménye, olyan daloké is, mint a mantrák – a „Bölcsesség énekei”. Többségük a Rigvédából kölcsönzött, annak egy rövidítettebb változata – dallamos formában. A dallam jegyzeteket „saman”-nak hívják, innét kaphatta a nevét a Számavéda.

A kántálás jelölései sokkal bonyolultabbak, mint a Rigvédában. Minden szótagot hét svara vagy hangjegy szerint énekelnek. A svara (hindi स्वर) a kiválasztott zenei pálya, amelyből a zenész felépíti a dallamokat és rágákat. A svara szervesen hozzátartozik az ősi szanszkrit szövegekhez. Összefogja a zenei színtér és hangolás elemeit, a melodikus modellek kategóriáit és a rága kompozíciókat.

Jadzsur- és Atharvavéda

A Jadzsurvéda: szent képletek, könyörgések és varázslatok tárháza. Az ünnepségeken használt konkrét áldozati formulákat tartalmazza. Ez az úgynevezett „Áldozatok bölcsessége”. Az Atharvavéda pedig a „Papok bölcsessége”, többek között bemutatja a tudományok különféle ágait, pl. az ajurvédát.

Rigvéda idézetek

Az örök kegyelem és az öröm isteni szökőkútja lép be a lelkedbe.

Az emberi test az Isten temploma.
Az, aki felgyújtja a tudatosság fényét,
valódi fényt kap.
A belső szentély szent lángja
folyamatosan világít.
Az egység tapasztalata az
emberi törekvések teljesítése.
Az élet titkait feltárják.

Rigvéda idézet

Isten egy, és az Univerzum egyetlen uralkodója. Isten egy, de a bölcsek többféle néven hívják.

Ahogy az égen szétterjedő napsugarak mindent láthatóvá tesznek, ugyanúgy a bölcs és tanult hívek mindig látják az Úr Visnu lakóhelyét.

Bárcsak elérhetném azt a kedves menedékhelyet, ahol az istenszerető emberek boldogan élnek. Azoknak, akik vonzódnak a mindent átható Visnuhoz; ott, a legmagasabb nyomdokaiban van a nektár forrása.

Szavakkal, papokkal, költőkkel sokféleképpen mutatkozik a rejtett Valóság, ami csak Egy.

Az igazsághoz hű egyéneket nagy és magasztos lelkeknek nevezik.

Ha elégedett vagy, adj ajándékot az arra méltóaknak, akik jót cselekszenek.

Az ember mindig mondjon igazat, és tettekben is kövesse azt.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, nem fogja megfelelően teljesíteni a feladatait, de egy fegyelmezett személy határozottan sikerrel jár, csak mértéktartó életet kell élnie.

Ne beszéljünk olyasmit, ami másoknak fáj. Az ilyen típusú beszéd soha nem segít, mindig megsemmisít.

Meg kell teremteni a kölcsönös szeretetet és az együttműködést az oltalmazó és az oltalmazott között.

Az embernek folyamatosan törekednie kell a tudás megszerzésére.

Az embernek hanyagság és elvárások nélkül kell cselekednie. Így biztosan megkapja munkája gyümölcsét.

Minden bizonnyal áldásos átadni a tudást másoknak.

A tudás híressé teszi az egyént, és segíti kitűzött célja elérésében.

Csak egy jó ember érdemel magas pozíciót, és válhat nemzete királyává.

Az ego az ember legnagyobb ellensége.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .