Mahábhárata könyv

A Mahábhárata története és jelentősége

A Mahábhárata bemutatja a hindu vallás főbb személyiségeit, és egy olyan történelemkönyv szerepét is betölti, mely előző korszakokról ad némi információt. A hindu istenek bizonyos feladatkört töltenek be, a Legfelsőbb, vagyis Isten körül. Sok esetben azonban részt vesznek az emberek életében is. A Mahábhárata történetei azért oly lenyűgözőek, mert kortalanok: az emberről szólnak, aki keresi célját és boldogságát. Ami lépten-nyomon felbukkan még, az a hindu dharma, az ember életének kötelessége, valamint a hindu tolerancia eszménye. Ez a mű a hinduizmus legértékesebb kincsei között szerepel.

Mahábhárata könyv

A védikus irodalom magába foglalja a négy Védát (Rig-, Atharva-, Jadzsur- és Számavéda), a Pancsarátrát, az Upanisádokat, a Puránákat, a Mahábháratát (amelynek a Bhagavad-gítá az egyik fejezete), és a Rámájanát.


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


A Mahábhárata eredete

A Mahábhárata több mint ötezer éves eposz. Közel 100 ezer versével a leghosszabb világirodalmi alkotás. Népszerűségét nem csökkentette az idő, csak növelte. A mű, amellett, hogy Bhárata nagy nemzetségének históriája, számtalan történetet és eseményt mesél el.

A Mahábhárata keletkezésének ideje egyes számítások szerint az i.e. harmadik évezred eleje. A nyugati tudósok későbbi időpontra teszik, mert nem számolnak azzal, hogy sokáig szájhagyomány útján maradt fenn, és csak később került lejegyzésre. Szerzője Vyasa (Vjásza), a nagy bölcs.

A Mahábhárata egyik fejezete a hindu Bibliaként ismert Bhagavad-gítá. Az emberi élet minden fontos kérdésére választ adó filozófiai párbeszéd. Krisna, a Legfelsőbb, elmondja hívének Arjunának (Ardzsuna) mindazt, amit egy önmegvalósult személynek tudnia kell. Többek között az anyagi természet, a cselekedetek és visszahatásaik, a valódi tudás, a lélek, valamint a Legfelsőbb lényeges vonásai alkotják a versek témáit. Magas szintű filozófia, mely a vallás lényegét és az emberi élet célját foglalja magába.

A Mahábhárata rövid története

A Mahábhárata 18 könyvből áll, melyben számtalan fő történet és mellékág sorakozik. Királyok, királynők, hősök és gyermekek ugyanúgy szerepelnek, mint a Földön megjelenő félistenek és démonok. Ennek ellenére időtlen üzenete van, amely megállja a helyét minden korban.

Mahábhárata könyv idézet

A mű legfontosabb része a Pandava és Kuru hercegek körül zajló eseménysor, mely testvérháborúba torkollik. A kuruksetrai csatamezőn, valamelyik táborban felsorakozik India szinte valamennyi nagy uralkodója. A győzelem a jogos trónörökösé, a legidősebb Pandava hercegé lesz, de nagy árat kell érte fizetnie. A művel kapcsolatban a lelki tanítómesterek ki szokták emelni, hogy a „kuruksetrai” háború folyamatosan zajlik a mi elménkben is. Minden alkalommal, amikor a lelki tetteket meggátolja a tudatlanság, vereséget szenvedünk.

A Mahábhárata magyarul

Baktay Ervin, a keletkutató tudós több évet töltött Indiában. Már 1923-ban lefordította, és prózai elbeszélő formában adta közre a Mahábhárata egy tömör változatát. Ez a munkája is több kiadást megélt már. A Szerdahelyi István és Tóth Edit féle fordítás versbe szedve az eposz fő cselekményszálát tartalmazza. A legteljesebb talán a Krishna Dharma elbeszélése szerinti változat, mely rövidített, de 1100 oldalas gyönyörű kiadványként is megjelent már.

Mahábhárata könyv

„Ami nem áll ebben a könyvben, azt hiába keresnénk bárhol a világon”

– hirdeti a Mahábhárata. A teljes Mahábhárata nincs lefordítva magyarra, angolul prózai formában olvasható. Magyarul is már számtalan kiadást megért. Vannak rövidített, csak néhány történetet közreadó kiadások, és hosszabbak.

Tudnunk kell, hogy a kommunista időszak kiadványai minden vallásos művet jócskán cenzúráztak, tehát inkább modernebb kiadásokat érdemes keresni.

Mahábhárata film magyarul

Mahábhárata spirituális ereje filmen is megmutatkozik. Nyugaton a legismertebb Peter Brook nevéhez fűződik. Modern rendezésben állította színpadra, melyre nyolc évig készült. Az 1985-ös kilenc órás színpadi műből 1989-ben készült egy öt és félórás tévéváltozat, és egy közel háromórás mozifilm. Művészfilm, de nem igazán tudta átadni a Mahábhárata spirituális mélységét.

Mahábhárata film magyarul
A legnagyszerűbb Mahábhárata filmsorozat kezdőképe

Indiában sok film készült a Mahábhárata csodálatos világáról. A legújabb alkotásuk a második Pándava fivér, Bhima nézőpontjából mutatja be az eseményeket.

A feldolgozások közül a legnagyszerűbb az a 267 részes film, mely magyar felirattal is megnézhető. Örök hála és minden elismerés a fordítóknak! Ez a 2013-ban készült remek sorozat nemcsak a látványvilág, hanem a mondanivaló révén is életre szóló élmény.

Mahábhárata film zenéje

A Mahábhárata film címdala videón

Mahábhárata címadó ének hindi szövege

Hai katha sangram ki

Vishwa ke kalyan ki

Dharm adharm adi anant

Satya asatya kalesh kalank

swarth ki katha paramarth ki

Shakti hai, vakti hai

Janmo ki mukti hai

Jivan ka ye sampoorn saar hai

Yug yug se, karn karn me,

srishti ke darpan me

Vedo ki katha apar hai

Karmo ki gatha hai

Devo ki bhasa hai

Sadiyo ke itihas ka praman hai

Krishna ki mahima hai

Gita ki garima hai

Grantho ka megadja te mahan hai

Mahabharat

Mahabharat

Magyar fordítás

Ez egy történet a háborúról,

A világ javulásáról:

Erkölcsi-erkölcstelen, kezdet és vég,

Igazság-hazugság, káosz-gyalázat,

Az önzés története.

A végső jelentése (a helyes cselekvés)

Az erő, a hit,

Az újjászületés szabadsága.

Ez az élet teljes összefoglalója

Évszázadok óta,

A legapróbb részecskékben és

A világegyetem tükörében egyaránt

A Védák több millió története.

A tettek (karma) története,

Az istenek nyelvén (szanszkrit)

Ez a történelem bizonyítéka évszázadok óta.

Krisna dicsősége,

A Bhagavad-gítá magasztossága.

Ez a szent könyvek közül a legnagyobb.

Mahábhárata

Mahábhárata

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .