fbpx

Írások a következő témában:India folyói

:

India egész területét behálózzák India szent folyói. A leghosszabbak az Indus, a Brahmaputra és a Gangesz, a 3000 km-es hosszúságot is elérik. Forrásaik alapján az indiai folyami rendszerek a himalájai és a félszigeti folyókra oszthatók. A India folyói nemcsak az ember víz szükségletét elégítik ki, nemcsak több milliárd ember egészségének és túlélésének lényeges elemei. Hatalmas ökoszisztémák. A vízszennyezés Indiában is óriási gondot okoz, pedig fontos, hogy ez az értékes édesvízforrás sértetlen legyen.

India folyói idézet

Napjaink tudományos kutatásai, a folyók és ökoszisztémáik holisztikusabb megértése reményt ad a változásra. Az indiai kormány az alábbi kritériumokat állítja fel egy folyó holisztikus meghatározásakor: „A folyó egészséges, ha az „aviral dhara” (folyamatos áramlás), a „nirmal dhara” (szennyezetlen áramlás), a geológiai entitás és az ökológiai egység minden évszakban megtalálható a medencében.

Az aviral dhara akadálymentes haladást jelent, ez biztosítja a folyó folyamatos áramlását. A folyó egész hosszára vonatkozik: az eredetétől egészen addig, amíg találkozik egy másik folyóval vagy az óceánnal.

India folyóinak spirituális szerepe

India folyóinak kiemelkedő spirituális jelentősége van. Meghaladja a gazdasági jólétet, hiszen elválaszthatatlanul összefonódik kulturális és szellemi örökséggel. A Védák is említik a folyókat képviselő félisteneket, valamint a szent folyók tisztító erejét. A Jamuna és a Gangesz a szentírásokban számtalanszor emlegetett két legszentebb indiai folyó.

India folyóit kiemelik a tiszteletükre épített szentélyek. A folyópart sok temploma tükrözi, hogy a folyók mindig a legnagyobb megbecsülést idézték elő. Ennek a hagyománya még ma is látható a templomokban, mint a híres Ganga pudzsa Varanasziban.

A tisztító fürdés lényege nem csak a külső, inkább a belső tisztaság elérése. A legjelentősebb ilyen zarándoklat a Kumbh méla, mely milliókat vonz Prajágba, hogy rituális fürdőt vegyenek a Gangesz szent vizében.

India folyói: a 7 legfontosabb szent folyó

India számos folyó földje. Szinte az összes indiai nagyváros valamely folyó partján található.

Az országnak hét nagy folyója van: Gangesz, Jamuna, Brahmaputra, Mahanadi, Narmada, Godavari, Krisna és a Kaveri.

Érdekes tények India folyóiról

Maharashtra államban 3700 éves öntözőrendszert találtak. Egy másik korból, az ősi mauryai időszakból fennmaradt leletben pedig feljegyezték, hogy a gazdálkodók adót fizettek a szomszédos folyók öntözővízéért.

A folyókat a védikus Indiában élőlénynek tekintették. Ez a tudomány elveszett az idő múlásával, mivel az országot számos invázió érte. 2017 áprilisában Uttarakhand Legfelsőbb Bírósága a Gangát és a Jamunát, valamint mellékfolyóikat „jogi személyiséggel rendelkező élőlényeknek” nyilvánította. 2017 májusában pedig Madhya Pradesh kormánya a Narmada folyónak újra megadta az „élő szervezet” jogi státuszát. „Az emberrel egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, hogy a rajtuk ejtett sebeket ugyanúgy kezeljék, mint az emberi test sérüléseit.” – hirdette ki az indiai Legfelsőbb Bíróság.

A Krisna folyó hagyományos forrása egy Siva Mahadevnek szentelt ősi templomban található. Egy ott álló tehén szobor szája fogja közre. Hasonló a Gangesz forrása. Gomukh is. Go tehenet, mukh szájat jelent.

A Jamuna és a Gangesz folyó India nemzeti himnuszában is szerepel, melyet a Nobel-díjas költő, Rabindranath Tagore írt. Mindkét folyó szerepel a Rámájanában és a Mahábháratában, és a védikus írások mellett számos költeményben. Még India egykori miniszterelnöke, Atal Bihari Vajpayee is írt egy gyönyörű verset a Jamuna folyó tiszteletére.

India legfonfosabb szent folyói

Gangesz folyó alászállása

Gangesz folyó

A Ganga vagy Gangesz folyó ma már India nemzeti folyója címet élvezi. A szubkontinens legnagyobb folyórendszere. Már a Rigvéda is említi. A Gangesz folyó vízét a hindu hagyomány és vallás szentnek tartja. A tudomány is nagyra értékeli öntisztító és antiszeptikus tulajdonsága miatt. A gyarmatosítás idején még a brit katonák is magukkal vitték Angliába, mert a […]

Jamuna folyó Vrindaávanban

Jamuna folyó

A Jamuna folyó különleges helyet foglal el az indiai hinduk szívében. India egyik legszentebb folyója, az olyan ősi hindu szövegben is szerepel, mint a Rigvéda vagy az Atharvavéda. Az ókori India számos nagy birodalma és azok fővárosa virágzott a Jamuna partján. A Jamuna folyó ma kiemelkedő gazdasági jelentőséggel bír, nagy kiterjedésű, termékeny területet öntöz. Delhi […]