indiai cintányér, a karatal

Indiai cintányérok: karataltól a mandzsiráig

A bhadzsan meditatív hangulatához a karatal vagy valamilyen indiai cintányér elengedhetetlen. Aki szívből énekel, egyetlen karatallal is képes könnyeket csalni a kirtanban résztvevők szemébe.

India gazdag kultúrájának egyik kiemelkedő része India zenéje, amelynek alaphangszerei az indiai cintányérok. Különféle mélységű csilingelő hangjuk a vallási szertartások, kirtanok alatt, az odaadó himnuszok éneklése közben mindig felhangzott. Az indiai cintányérok a klasszikus és a népzenében is használt ritmushangszerek.

Az indiai zenetörténet gazdagsága visszavezet az időben, és megismétlik az indiai kultúra széleskörű hagyományait. A thala a ritmus rendszere. A szótagok szavalásának, az odaadó himnuszok éneklésének kísérője. Klasszikus tánc esetén a cintányérok játékának művészete, amely a táncosok lábmunkáját követi.


Élőben kirtanoznál? >> Spirituális programok


Karatal, a páros indiai cintányér

A karatal fémből készült kis kézi cintányérpár. Általában sárgaréz vagy harangfém az alapanyaga. Egy hagyományos hangszer, mely édes csilingelő hangot ad, ha összeütik. A bhajanok, az odaadó imák és mantrák éneklésekor elengedhetetlen, megadja az alapritmust. Különböző helyeken ütik meg, ezzel szabályozható a hangszíne.

A kara kéz, a tala pedig taps jelentésű szanszkrit szó. A karatal mindig is a szentek és a látnokok kedvenc ritmushangszere volt. Ma is a gaudija vaisnava dalok szokásos kísérője.
Ábrázolása az ősi időkből származó templomfalakon és festményeken is megtalálható. A legolcsóbb hangszer, és bárki játszhat rajta, akinek van egy kis ritmusérzéke.

A karatal, khartal vagy manjira néven is ismert, attól függően, hogy melyik régióban használják. India hagyományos kézi ütős hangszere. Legkorábbi formái két hasonló alakú fából készültek, melyek közé kis réz cintányérokat helyeztek.

Ujjcintányérnak is hívják. Egy kis zsinórral van összekötve, amely áthalad a lemezek közepén lévő lyukon. A játékos mindkét kezével tartja a párost. Általában különböző ritmusmintákat játszik. Hangmagassága függ az átmérőjétől, súlyától és a sárgaréz minőségétől.

Annak ellenére, hogy elsősorban templomi hangszer, fontos helyet foglal el az indiai népzenében, különösen a gudzsaráti és a marathi népzenében.

indiai cintányér karatal és nattuvangam, tibetben Tingsha

Dzsadzsa, jhaja

A kartalhoz hasonlóan a dzsdzsa is az ősi korokba nyúlik vissza. Bhaktivinod Thakur egyik versében Csaitanja szankírtan mozgalmáról írt. Isten szent nevének énekléséről, a dzsadzsa ütemes csengéséről:

„tāthaī tāthaī bājalo khol,
ghana ghana tāhe jhājera rol”

Megszólalnak a mridangák: táthai, táthai, a nagy cintányérok (dzshádzsák) pedig a kellő ritmusban csatlakoznak a kírtanhoz.

A Gaura árti versben ugyancsak említi a karatalt és a mridangát:

„Kürtök, gongok hangja száll, csilingel a karatál.
Édes hangú mridanga − bhakta fülek vigasza.”

Nattuvangam

A Dél-Indiában használt cintányér a nattuvangam. A jobb kézbe való, a magas hangot adó sárgarézből, a bal oldali, a nagyobb, amely a basszus hangot produkálja, öntöttvasból készül.

A klasszikus Bharatanatyam tánc zenei kísérője. A cintányérok különböző szögű megütésekor keltett hangok a táncos talpának talajjal érintkező hangjait képviselik. Magukat a cintányérokat nem lehet hangolni, de a magasságát a jobb oldalival lehet változtatni.

Tingsha, a tibeti cintányér

Két kisméretű, vastag öntött kis cintányérpár a karatalhoz hasonlóan összekötve. A cintányérok anyaga bronz vagy 7 fém elegye. Hangjuk mintha az égből szólna.

A tingsha zengő és magas hangot ad. Gyakran díszítik a tibeti 8 mantra szótaggal, az Om Mani Padme Hung felirattal, így a hangszer spirituális erejét hangsúlyozzák.

Összefoglalás

Az indiai cintányérok a tala, a ritmus rendszer hangszerei. A ritmus a hangsúlyos és a hangsúlytalan ütemek kombinációján alapul. Ezen ritmikus struktúrákon belül a zenészek megalkothatják saját ritmikai mintáikat, ezzel segítve és építve a kompozíció stílusát.

E cikk olvasói a következő írásokat is olvasták:

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .