fbpx
Legnagyobb hindu templomok

Melyik a legnagyobb hindu templom a világon?

A himalájai jógik szerint nem az számít, hogy melyik a legnagyobb templom a világon, hanem az, hogy mennyire képes az ember lelkileg felemelkedni. Ugyanakkor, amíg világ a világ, mindig lesznek olyanok, akik nagyban gondolkodnak, akik impozáns dolgokat szeretnének létrehozni. Mutatjuk, melyek a legnagyobb hindu templomok a világon, az indiai templomok neveivel és alapinfóival.


Tudtad, hogy mi is templomot építünk? Így állhatsz az ügy mellé>> Templomépítés


Röviden az indiai templomokról

Az indiai templomok, más szóval mandirok többnyire hindu templomokat jelentenek. A lakosság összetételének függvényében vannak buddhista, dzsaina, mohamedán és keresztény templomok is.

Most a hindu templomokkal foglalkozunk. Ezek szimbolikája és szerkezete a védikus hagyományokban gyökerezik. Szerkezeti szabályaikat az építészettel foglalkozó különféle ősi szanszkrit tanulmányok írják le. Ilyen a Brhat Samhita vagy a Vastu Sastra.

A Brhat Samhita egy enciklopédikus mű, az építészet mellett a témák széles skáláját érinti. A templomok mellett a bolygómozgásokról, az időmérésről, meteorológiáról, mezőgazdaságról, matematikáról szól. Ásványtannal és parfümökkel is foglalkozik. A Vastu Sastra a hagyományos indiai építészeti rendszert, a térrendezés és a térgeometria elveit írja le. Magába foglalja a tervezést, a talaj-előkészítést, a tájolást.

Stílusbeli különbség van az észak- és a dél-indiai templomépítészet között. A dél-indiai templomok semmivel sem összehasonlítható szépségűek. A magas és bonyolultan faragott tornyok nagyszerűsége varázslatos. Észak-India ugyancsak lélegzetelállító templomokkal büszkélkedhetett, de ezek közül sok a mohamedán pusztítás áldozata lett.

Észak- és Dél-India híres templomai

Észak-Indiában fekszik Vrindávan, az ötezer templom városa. A világ vaisnava híveinek legszentebb zarándokhelye. Itt található a híres Góvinda Dév és a Madan Móhan templom.

Szintén északi részen fekszik Varanaszi a Visvanáth templommal.

A dél-indiai Meenakshi templom India egyik legrégebbi és legfontosabb temploma. Madurai városában található. A templomot a „világ hét csodája” közé sorolták, de kimaradt a végső listáról.

Meenaksgi templom adél indiai egyik legnagyobb hindu templom

A világ legnagyobb működő templomkomplexuma az „ezer templom” városaként is ismert Kanchipuram Dél-India legrégebbi településeinek egyike.

A Virupaksha templom Dél-India egyik legszentebb temploma az UNESCO Világörökség része. Megszakítás nélkül működik a 7. század óta. A Sivának szentelt kegyhely a világhírű Hampi emlékműcsoport része.

A két legnagyobb indiai templom neve

A két legnagyobb indiai templom az Akshardham és a Ranganathaswamy templom vagy más néven Srirangam. Akshardham azt jelenti: Isten hajléka. Ranganath pedig „a hely vezetője, ura”.

Srirangam a 11. században itt élt lelki tanítómesterről is híres. Ramanuja, a hinduizmus egyik legkiemelkedőbb guruja itt rendezte be kolostori otthonát.

Akshardham templom Delhiben

A Delhiben található Akshardham templom a legnagyobb hindu templom Indiában. 11 000 kézműves munkáját dicséri, acélszerkezetet, betont nem tartalmaz. Rózsaszínű rajasthani homokkövet és fehér carrarai márványt használtak. A rózsaszín a bhakti, az Isten iránti odaadás örök virágzását, a fehér a tisztaságot jelképezi.

A védikus építészet alapelveivel összhangban készült. Díszítése felülmúlhatatlan, még az apró figurák is a legnagyobb részletességgel készültek. Bemutatja India ősi művészetének lényegét, a hagyományok és a Védák bölcsességét.

Srirangam templom: Ranganathaswamy

A Ranganathaswamy templomot Srirangam néven is emlegetik. A Srirangam templomegyüttes egyedülálló tervezési, építészeti alkotás, elképesztő díszítéssel. A Ranganathaswamy India legnagyobb és a világ egyik legnagyobb vallási komplexuma. Itt található India legmagasabb és a világ második legmagasabb templomtornya, a Rajagopuram.

srirangam legnagyobb hindu templom

Srirangam Visnu fekvő alakjának, Ranganáthnak szentelt templomváros. 50 szentély, 21 torony, 39 pavilon és számos víztározó tartozik ide.
A templom-komplexum falait gyönyörű freskók, növényi festékekkel készült festmények borítják, és rengeteg felirat díszíti. Már több mint 640 feliratot másoltak és tettek közzé.

Hatalmas magtáraknak ad otthont, ezek biztosították az élelmet nemcsak a templom, hanem a templomváros teljes lakossága számára. A Srirangam templom egyike volt azon néhány templomnak is, amely „arokyasala”-ként, egészségügyi központként működött.

Melyik a legnagyobb hindu templom Indián kívül

A Venkateswara mandir a világ egyik legnagyobb Indián kívüli hindu temploma. 2014-ben avatták fel az észak-amerikai Robbinsville-ben. Az Úr Venkateswara Visnu egyik neve, jelentése: „aki távol tartja a bajt”, vagy „aki elhárítja a problémákat”.

A mandírt nagaradi stílusban építették, 68 000 köbméter olasz carrarai márvány felhasználásával. Az alapanyagot először Rajasthanba szállítottak, ahol indiai kézművesek százai faragták meg. A mérnökök sorszámozták a darabokat. Ennek a rendszernek a segítségével rakták össze a végleges helyszínen. A templom díszes oszlopokkal és panelekkel rendelkezik, amelyek Rámájana, a Mahábhárata  jeleneteit és az ősi szentírásokat ábrázolják.

Több mint kétszerese a Delhiben található Akshardham templom méretének, melyről írtuk, hogy India legnagyobb hindu temploma.

Indiai templom Londonban

2000-ig a Swaminarayan Mandir volt az Indián kívüli legnagyobb hindu templom. Londonban 1995-ben avatta fel Pramukh Swami Maharaj. A 92 éves indiai szadhu a Swaminarayan templomok mögött álló szervezet szellemi vezetője volt.

Legnagyobb hindu templom Angliában

Csapatunk londoni látogatásáról korábbi cikkünkben írtunk az Indiai templom londoni hangulatban c. írásunkban.

8000 tonna indiai és olasz márványból és bolgár mészkőből épült. A templomegyüttes része a gyönyörű fafaragással díszített többfunkciós kulturális központ. A felhasznált 226 angol tölgy kompenzálására Devonban több mint 2300 angol tölgyfa csemetét ültettek.

Az Egyesült Királyságban a helyi hindu közösség gyűjtötte össze az építéshez szükséges több millió fontot, és több mint 1000 önkéntes segítette a munkát.

Melyik a legnagyobb indiai buddhista templom?

A legnagyobb indiai buddhista templom egy 180 méteres, hatalmas piramisszerkezet. A Mahabodhi templomot a buddhista vallás egyik legfontosabb és legszentebb zarándokhelyének tartják.

Legnagyobb buddhista templom

Számos motívum díszíti, melyek egyértelműen tükrözik a buddhizmus szokását, hagyományát, kultúráját és tanításait. A templomban egy sárga homokkőből készült gyönyörű Buddha-szobor várja a zarándokokat.

India lélegzetelállító barlangtemplomai

India barlangtemplomai közül több az UNESVO világörökség védelme alatt áll. Ilyen az ellorai szentély-komplexum. A 34 barlangszentély körülbelül 1500 éves, s három különböző valláshoz köthető: a hinduizmushoz, a buddhizmushoz és a dzsainizmushoz.

Ellórában a Kailasanath a legnagyobb hindu barlangtemplom

Az Ellora barlangok rejtélyes Kailasa-temploma lélegzetelállító konstrukció. Azt jelzi, hogy India ősi kultúrája sokkal fejlettebb volt, mint amit a tudósok beismernek. Érthetetlen, hogyan tudták létrehozni a modern technológia nélkül. N©em építették, a vulkanikus bazalt sziklákból vájták ki! Ez a világ legrégebbi egyetlen sziklából faragott, többszintes templom komplexuma. Szinte hihetetlen, de az athéni Parthenón méretének kétszerese.

1 Comment

  • Ildikó Lénárd
   On 2021-07-06 at 15:43

   A miénk lesz a legnagyobb. arányaiban 🙂

   Reply

 • Leave a Comment

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .