Rama navami ünnep

Rama navami, Ráma isteni alászállása

Rama navami vagy Ramnavami az egyik legjelentősebb indiai ünnep. Ráma születésnapját ünneplik, a Legfelsőbbet, aki a tökéletes király szerepében jelent meg.

Ráma másik közkedvelt neve Rámacsandra. Különleges helyet foglal el az emberek szívében egész Indiában. Ráma avatár ünnepe nem múlhat el a Rámáról szóló történetek olvasása, a szent eposz, a Rámájana színpadi előadásai nélkül.

A Rama navami, egy hős király ünnepe is

Ráma Dasaratha király és Kausalya királynő fiaként jelent meg Ayodhyában. Hívei elsősorban Visnu hetedik alászállásaként tisztelik, de a Rámájana hőseként is. Ráma a remény hordozója, bebizonyította, hogy a jót soha nem győzheti le a gonosz. Ő a dharma megtestesítője, az összes erkölcsi kódex alapelve, amely az embert szeretetben és egységben tartja össze.

A jeles nap tavasszal, március-április hónapban van, egybeesik a Vasant Navratrival, ezért egyes régiókban a fesztivál kilenc napig tart. Ősszel pedig a Divali ünnepség alkalmával emlékeznek Rámára, aki hosszú száműzetés és nehéz harcok után visszatért Ayodhyába.

Rama navami, Ráma isteni alászállása

A hinduk Rama navami napján Ráma isteni alászállását ünneplik. Az Úr Rámának szentelt templomokat virágfüzérek díszítik, mécsesek, lampionok fénye árasztja el. Ráma kegyszobra hitvesével, Szítá Dévivel áll a hívek előtt, mellettük áll Ráma hűséges testvére Laksman, és odaadó szolgája, segítője Hanumán is.

Ráma Navami idézet

Ráma az igazlelkűség megtestesítője. Amikor Visnu Ráma szerepében jelenik meg, akkor a tökéletes király életét éli. Példát mutat az utókornak. Azt üzeni: a királyok, a vezetők nem önkényuralkodók, hanem alattvalóik szolgái. Ráma mind a mai napig a kifogástalan uralkodó mintaképe.

Ramnavami ünnepségei

Ramnavamit egész Indiában megtartják. Állami ünnep is, az iskolákban szünet van és a legtöbb vállalkozás bezár. Ezt a különleges megemlékezést színes felvonulások, bhajanestek, vagyis a vallásos énekek zengése jellemzi, naponta több puját, istentiszteletet is tartanak.

Ráma dicsőítésére védikus mantrákat zengnek, vagy a világhírű óind eposz, a Rámájana történeteit hallgatják, esetleg a Rámlila előadásait nézik. A Rámlila tradícionális előadásmódját az UNESCO az „Emberiség szellemi kulturális öröksége” egyikének nyilvánította.

Ramachandra jelentése

Ramachandra összetett szó, „Ráma” azt jelenti, isteni boldogság, aki örömöt ad másoknak, és akivel a bölcsek örülnek. Chandra a ragyogó Hold. Ráma cselekedetei, szavai és gondolatai mindig tisztán maradtak, nála a test, a beszéd és az elme és teljesen mentes volt a hibáktól. Ezért neve is a ragyogó Holdsugárhoz hasonlít.

Ráma története

Hallgasd meg Ráma történetét Leveles Zoltán előadásában. 1 óra 19 percben a Rámájana története hallgatható meg ezen a videón.

Dzsáj Srí Rám! Szítá-Rám! He Rám!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .