Kartik hónapban Damodarra emlékeznek

Kartik: Damodar hónap, a zarándoklat hava

A kartik hónap a kis Damodar Krisna gyermeki kedvteléseinek ideje, ezért azt az időszakot Damodar hónapként is szokás emlegetni. A Damodar név azt jelenti, akit a szeretet kötelékei kötnek meg. A kartik Krisna elnéző szeretetének a hónapja, a híveivel kapcsolatos bensőséges szereteté. Az ebben az időszakban tett és betartott lelki fogadalom, még egy parányi is, óriási spirituális eredményeket hoz.

Mi a Damodar hónap lényege?

A Legfelsőbb és hívei közti spontán szeretet a Damodar hónap lényege. Krisna és Visnu hívei ebben a hónapban az Úr Damodarát, a gyermeket imádják, akinek sok csintalan és bájos időtöltésére, kedvtelésére emlékeznek. A legszebbek egyike a hónap központi témája: Jasoda anya a szeretet köteleivel megkötötte kisfiát, a Mindenható Urat, aki tiszta hívétől ezt is elfogadta.

Damodar, a gyermek Krisna, hogy megörvendeztesse Jasoda anyát, végül aláveti magát anyja szeretetteljes intelmeinek. Valójában egyetlen kötél sem alkalmas arra, hogy a Legfelsőbb Urat megkösse, csupán híveinek tiszta szeretete képes erre.

A kartik és Damodar hónap ugyanaz?

A Puránák a kartik kedvező hónapját az összes hónap legfelső szintjének tekintik. Damodara hónapjának is nevezik. A kis Krisna egyik neve Damodar. A név jelentése: akit derekánál zsinórral megkötöttek. A Damodar név a „dam” (zsinór) és az „udhar” (hasa) szanszkrit szavakból származik, és azt a zsinórt jelöli, amelyet az édesanya Krisna derekához kötött, így fékezve meg Őt.

A vaisnavák tehát Damodart ünneplik egy teljes hónapon keresztül kartik havában. Krisna kora gyermekkori időtöltését, amikor anyjától elfutott, mert megpróbálta megbüntetni, amiért vajat csent a gopiktól, Vrindávan fejőslánykáitól. Meg akarta kötni, de mindig rövid volt a kötelék, bármennyit is bogozott össze. Látva anyja tiszta szeretetét, és igyekezetét, Krisna végül megengedte, hogy egy mozsárhoz kösse.

Kartika különleges hónapja alatt a bhakták erre emlékeznek, minden nap eléneklik ezt a történetet. Imákat ajánlanak fel, Krisna különféle kivételes tulajdonságaira emlékeznek, vagy Isten és hívei közti spontán szeretetre. Krisna maga mondja a Padma Puránában:

„A hónapok közül a kartik a legkedvesebb számomra” 112.3.

Mikor van a kartik hónap?

A hindu naptár szerint a kartik az év nyolcadik hónapja. A Gergely naptárban ez megfelel október második fele és november első fele időszakának. A kartik hónap az az időszak, amikor a varázslatosan gyönyörű és pajkos gyermek, Krisna különféle kedvtelései zajlanak. A Mindenható ekkor megengedte tiszta bhaktájának, hogy odaadó szeretetének kötelékével megkösse.

Mi a kartik vrata fogadalom?

A kartik vrata fogadalom a lelki megújulás érdekében elhatározott tetteket jelenti. A puránák több helyen is emlékeztetnek erre:

„A szent helyeken való fürdés és minden jótékonysági tevékenység jámbor következménye sem egyenlő a kartik fogadalmának betartásakor kapott eredmény tízmilliárd részével.”

Hogyan tartják a kartik vratát?

A kartik vrata alatt a bhakták különböző szertartást, pl. Tulaszi puját végeznek, böjtöt tartanak. A kartik hónapjában különösen nem ajánlott a túlzott étkezés, a sok alvás, inkább a szolgálatvégzésre kell több időt szánni. Ajánlott a Bhagavad-gítá és a Bhágavatam hallgatása a vaisnavák társaságában. Az Úr Damodar kedvteléseiről olvasni, bhajanokat vagy a Damodar-astakam imát énekelni szintén kedvező.

A védikus szentírások szerint a kartik teljes hónapja során különösen ajánlott a dzsapa-meditáció, az Úr Hari szent neveinek éneklése. Naponta ghí lámpák felajánlása Damodarnak a templomban vagy otthon, a képe előtt. A szentírásokban megemlítik, hogy aki ebben a kedvező hónapban ghi lámpákat ajánl fel Damodarának, és énekli a Damodara-astakam 8 versszakból álló énekét, az jelentős fejlődést érhet el a lelki életben. A Legfelsőbbet dicsőítve megszabadulhat korábbi téves felfogásaitól, és az istenszeretet, az odaadás megerősödik szívében.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .