Krisna születésnapja: Sri Krsna Janmastami

Sri Krisna janmastami, Krisna születésnapja

Janmastami Krisna születésnapja. Nem csak India szerte ünneplik Krisna hívei, hanem az egész világon. Krisna megjelenésének ünnepe többnyire augusztus havára esik. A Legfelsőbb, Krisna alászállása több okból történik. Megörvendezteti híveit, visszaállítja a vallás elhanyagolt elveit, s nem utolsó sorban eltöröli a gonoszok hatalmát.

Krisna születésnapja

Krisna születésnapja mindig Srí Krisna földi megjelenését jelenti. Ő a mindig létező, tehát nem születik, csak időről-időre megjelenik, mint a Nap a horizonton.

Minden korban más feladattal, de alapvetően hívei örömére, és a velük való önfeledt társulás miatt. A gaudiya vaisnavizmus hagyománya Istent Krisna formájában, az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként imádja.

Krisna janmastami jelentése

Krisna janmastami (ejtsd: dzsanmástami) rendkívül nagyszabású fesztivál, amelyet egész Indiában ünnepelnek. A szó jelentése: janma-születés, astama-nyolcadik. Krisna szülei nyolcadik gyermekeként jelent meg.

Sok helyen tévesen Visnu nyolcadik megtestesüléseként említik. Ezt úgy értendő, hogy amikor Krisna alászáll, akkor azt Visnu aspektusán keresztül teszi. Az eredeti isteni személy, a Legfelsőbb: maga Krisna, és Ő vesz fel különféle szerepeket az éppen elvégzendő feladatai elvégzéséhez. Így Visnu is Krisna egyik formája.

A janmastami története

Krisna a mai vaskorban körülbelül 5200 évvel ezelőtt jelent meg a királyi pár, Dévaki és Vasudev gyermekeként Mathurában.

A gyermek Krisna Testvérével, Balarámmal és papájáva, Nanda Maharáddzsal
A kékes színű gyermek Krisna testvérével, Balarámmal és papájával, Nanda Maharáddzsal | Orisszai festményrészlet

Krisna idejében sem volt jobb a világ helyzete, egy szörnyű zsarnok rémuralmának területén született, méghozzá börtönben. Ugyanis erőszakos nagybátyja, Kansa király démonikus önzésében még a gyermekek életét is kioltotta, ha úgy vélte, azok fenyegetik hatalmát. Dévaki és Vasudev hét gyermekét megölte már.

Krisna szülei börtönben voltak, és azon a sötét, viharos és szeles éjszakán, amikor Krisna megjelent gyermeki formában, a cellát ragyogó fény árasztotta el.

A börtön rácsairól lehullott a lakat, és az apa, Vasudev kisfiát nevelőszülőkhöz menekítette. Vrindavanba, a Jamuna folyó partján fekvő Gokul falucskába.

Hogyan zajlik a janmastami ünnepe?

Janmastami napján az emberek feldíszítik a templomokat és a házaikat. Az oltáron imádott Krisna formákat megfürösztik, szépen felöltöztetik, ékszerekkel, virágfüzérekkel díszítik.

A nők apró lábnyomokat rajzolnak házuk ajtajáig, várják, hogy Krisna házuk felé sétálva megjelenjen otthonukban.

Krisna Dzsanmástamí idézet

Az ünnep egész napján bhadzsanokat énekelnek, együtt imádkoznak, Krisnáról szóló történetek hangzanak el, s vannak akik közben fenséges ételeket készítenek.

Rendszeresen szerveznek klasszikus indiai tánc estet vagy Krisna életével kapcsolatos színjátékot. Ilyenkor a Srímad Bhágavatam történetei elevenednek meg tánc-dráma formájában.

Vannak, akik egész napos böjtöt tartanak, csak az éjféli pudzsa után lakmároznak. Mivel Krisna éjfélkor jelent meg, akkor hatalmas kirtannal köszöntik, majd szétosztják a megszentelt finomságokat.

Összegzés

Krisna Janmastami az egyik legfontosabb hindu ünnep. Krisna születése, pontosabban megjelenése, Krisna alászállása általában augusztusi vagy szeptemberi hagyományőrző nap.

A Janmastami Indiában állami ünnep is. Szabadnap a lakosság számára, az iskolák és a legtöbb vállalkozás bezár. Így az emberek teljes szívvel részt vehetnek az ünnep eseményein, és odaadó, szeretettel meginvitálhatják saját életükbe is a Legfelsőbb Személyt. Ez a Janmastami valódi jelentése.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .