Holi fesztivál

Holi, a színek ünnepe

India egyik örömteli fesztiválja a Holi, amely a színek ünnepe, de mondhatni a színes életet is ünnepli. Ugyanakkor nem csupán a színekről szól, hanem a megújulásról, az újjászületésről, a mögöttes történet pedig jelképezi a jó győzelmét a gonosz felett.

Ősszel a fények ünnepe, tavasszal a színek fesztiválja ragyogja be az indiai hétköznapokat.
Az indiai fesztiváloknak szinte mindig van lelki oldaluk. A Holi sok néven ismert India különféle részein, a tél végét, a tavasz kezdetét jelzi.

Holi fesztivál, a színek ünnepe

A Holi március körül, a Phalguna hónap utolsó teliholdas napjára esik. Akik a Holit megfelelően ünneplik, azok meglátogatnak szent helyeket, rituális fürdőt vesznek valamelyik szent folyóban vagy tónál, adományoznak a szegényeknek, mantráznak, vagyis zengik Isten szent neveit: egyszóval lelki tettekre törekszenek.

A Holi előtti este Holika Dahan, vagyis a máglyarakás ideje. A Holika Dahan az ünnep fontos része – a vágyak elégetése. Az elmúló év, vagyis a múlt rossz érzéseit, gondjait is tűzre vetik. A szertartásban résztvevő emberek ígéretet tesznek arra, hogy „elégetik” az év során felhalmozódott rossz szokásaikat, és megújítják, megerősítik Visnu iránti hitüket.

Ezt követi egy valóban felszabadult nap, mely során mindenki, öreg, fiatal festékdobálással „dorbézol”. Festékport szórnak egymásra az utcákon, sőt sokszor előtte vízzel lelocsolják a másikat, így még tarkábbá válik az a személy. A színekkel fejezik ki a szeretet és a megbocsátás boldogságát.

A Holi története és lelki jelentősége

A Holi fesztivál lelki jelentése: Visnu hívei minden körülmény között védelemben részesülnek. Prahlád, a szentéletű gyermek rendíthetetlen odaadással imádta Visnut, még akkor sem rendült meg, amikor az élete volt a tét. Tökéletesen hitt az Úr oltalmában, az istenszeretet védő palástként burkolta be, az egoista gonosz pedig elbukott. Az emberek ezt is ünnepelik Holi napján.

 

Ezt a napot Csaitanja Maháprabhu megjelenési napja is különlegessé teszi. 1486-ban, Phalgun Purnima teliholdas éjjelén jelent meg Jagannath Misra és Saci Devi gyermekeként, Nabadvipban, Nyugat-Bengáliában, hogy a tiszta istenszeretet hírnöke legyen. A lelki tudatú emberek nem felejtik el, hogy Isten szeretetének fénye és gazdagsága szintén a Holi ünnep része. Az önfeledt játék a Legfelsőbbel való színes kapcsolatainkra is utal.

Holi fesztivál filozófiai jelentősége

A Holit, a színek fesztiválját nagy lelkesedéssel és furcsa módon ünneplik Indiában. Az emberek szó szerint kiszínezik egymást, eltűnik minden társadalmi különbség. A Holi színei képviselik a különféle hullámvölgyöket, amelyekkel életünk során szembesülünk, és azt, hogy a velük való játékkal miként tudjuk legyőzni azokat. Hiszen az élet is színes szerepjáték, a valóság mögötte van.

„A telihold, a telt színek arról beszélnek, hogy minden szent kívánság beteljesül.”

Az ünnep, mint színterápia

A védikus időben porrá őrölt gyógynövények alkották a Holi színeit. Ha kellett, még természetes alapanyagból nyert festékkel tarkították. A gyógynövények jót tettek a szervezetnek, rátapadtak a bőrre, a hatóanyag egy része felszívódott.

A hagyomány szerint, amikor az emberek Parikramát végeznek, körülveszik és körbejárják a máglyát, a tűzből származó hő elpusztítja a testben levő baktériumokat, megtisztítja a szervezetet.

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .