Govardhan puja indiai ünnep

Govardhan puja ünnep – Góvardhan lílá: aki hegyeket mozgat meg

A Govardhan puja valóban vidám vaisnava ünnep. Halavából épült Góvardhan-hegy, lakomba torkolló Annakut nevű fesztivállal a végén. Az ünnep hátterében Krisna és Indra története áll. Krisna ugyanis egy alkalommal megmentette Vrindávan lakóit Indra haragjától. Egyben minden kornak szóló üzenet is arról, hogy az önteltséget biztos bukás követi, valamint arról, hogy az Istenben való tökéletes bizalom és az isteni védelem karöltve jár.


Gyere, ünnepeld velünk>> Góvardhan púdzsa 2020


A Govardhan India eldugott kincse

A Govardhan-hegyet homokkő alkotja, Vrindávantól 22 km-re található, mintegy 8 km hosszú, és ma már inkább domb, mint hegy. Krisna a Govardhan-hegy környékén játszott pajtásaival, és a bocikkal, ott legeltették a teheneket.

A Govardhana nevének jelentése:

  • go – tehén
  • vardhana – tápláló.

A Srimad Bhágavatam pontosan leírja a Góvardhan-hegy történetét.

„Krisna hívei között a Govardhana-hegy az egyik legkiválóbb! Barátaim, ez a hegy Krisnát és Balarámát, barátaival együtt mindenféle szükséglettel ellátja, sőt a borjaikat, tehénkéiket is. Tiszta ivóvízzel, nagyon puha fűvel, és barlangok, gyümölcsök, virágok, zöldségek állnak rendelkezésükre. A hegy így tiszteli az Urat. Krisna és Balarám lótuszlábának érintése a Govardhana hegynek nagy örömöt ad.”(10.21.18.)

A szanszkrit puja (पूजा) szó tiszteletet, becsületet és imádatot jelent. Egy lelki rituálé, amelyet hindu templomokban végeznek, az ott imádott istenség tiszteletére.

A Govardhan puja története

Krisna papája, Nanda Maharádzs és Vrindávan népe ünnepi áldozatot készített Indrának, a félistenek királyának, hogy elnyerjék jóindulatát. Mivel mezőgazdasággal foglalkoztak, szükségük volt a mindig kedvező időjárási feltételekre, és ez Indrától függött, ő volt a „meteorológia ügyvezető megbízottja”.

Góvardhan lila, a púdzsa amikor Krisna felemeli a Góvardhan hegyet
Góvardhan lílá Krisna kedvtelése. A Góvardha púdzsá pedig annak a megünneplése, hogy Krisna felemelte a Góvardhan-hegyet

Krisna azonban valami egészen mást tanácsolt: ne Indrának, hanem a Góvardhan-hegynek mutassanak be áldozatot. A mindössze hat éves Krisna meggyőzte a falusiakat, így a Góvardhannak mutattak be áldozatot.

Ez feldühítette Indrát, sértve érezte magát, mert nem kapta meg az elvárt tiszteletet. Heves vihart támasztott, és szűnni nem akaró zivatarokkal árasztotta el Vrindávant. Krisna megértette Indra szándékát, és hogy megmentse a falusiakat – bár kisfiú volt –, bal keze kis ujján felemelte a Govardhan hegyet. Esernyőként tartotta az emberek és állatok fölé, akik hét napig biztonságos menedéket leltek a Govardhan alatt. Isten jelenlétében éhezés és szomjúság nélkül teltek a napok.

Krisna isteni hatalmát látva, Indra végül elfogadta vereséget, és elismerte Krsnát a Legfelsőbb Mindenhatónak. Bocsánatot kért, megszüntette a vízözönt. Akiben hamis egó, harag, büszkeség és bosszúvágy van, az csak szenvedést fog okozni magának. Krisna azt is megtanította Indrának, hogy nem lehet erővel és kényszerrel tiszteletet és szeretetet kicsikarni.

Ez történik Govardhan ünnepen: Annakut lakoma

A Govardhan ünnepen az emberek tele energiával és lelkesedéssel díszítik fel gyertyákkal, virágokkal a templomokat és otthonaikat. Színes rizsporból készült elbűvölő mintákat, rangolit varázsolnak a padlóra vagy a házak elé. A bhakták együttesen énekelnek bhadzsanokat, odaadó énekeket, és Krisna kedvteléseiről olvasnak.

A Govardhan puja nagyszabású ünnepség, melynek során egy jelképes dombot is készítenek. Indiában földből, de az asramokban, templomszobákban édességből is. Gyönyörűen feldíszítik, mézből van a tó, levelekből a fák, papír tehenek legelnek rajta. A virágokkal ékesített miniatűr Govardhan-hegyet körbetáncolva felajánlják Krisnának.

A templomokban miután megfürdették az istenség kegyszobrát, díszes ruhába öltöztették és virágfüzérekkel ékesítették, kirtan hangzik fel, artit mutatnak be, vagyis énekes szertartást végeznek az oltár előtt.

Az Annakut lakoma is a Govardhan puja része. Az Annakut szó szerinti jelentése az „étel hegye”, ez szimbolizálja az Istennek felajánlott ételeket, valamint a hívek Krisna iránti szeretetét és odaadását.

Összegzés

A Govardhan-hegy történet különös történet. Krisna még kisfiú volt, amikor bal kezének kisujjával felemelte a hegyet. Az események több szálon is mély értelműek. A Bhágavata Purána  így foglalja össze:

„Indra király, mert becsületét megsértették, szakadatlan vízözönnel árasztotta el Vrindávanát, így Vraja népére, a tehenek földje lakóira nagy szenvedés várt. Ám az Úr Krisna könyörületessége megmentette őket kedvtelésének esernyője, a Govardhana-hegy segítségével.” (3.2.33.)

Azóta Krisna hívei a Govardhan puja napján erre emlékeznek. A szent Bhagavad-gítában https://hinduizmus.hu/vedak/bhagavad-gita Krisna kijelenti, hogy a Govardhan nem különbözik tőle. Ezért is imádják Krisnát Giridháriként, a Govardhan hegy felemelőjeként is.

Góvardhan történet elbeszélése videón

Az alábbi videón meghallgathatod a történetet Leveles Zoltán hindu tanító tolmácsolásában.

Govardhana Giridhara Govinda Gopala | Giriraj Maharaj ki jay

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .