Gita jayanti a BHagavad-gítá megjelenésének ünnepe

Gita jayanti, a Bhagavad-gítá megjelenése

A Gita jayanti ejtsd. Gíta Dzsajanti a Bhagavad-gítá megjelenésének ünnepe. Ezen a napon hangzott el a Bhagavad-gítá.  Bő 5000 évvel ezelőtt egy különös párbeszéd során Krisna feltárta Ardzsuna előtt a titkok titkát.


Velünk ünnepelnéd a 2020-as Gita-jayantit? Mutatjuk> a programot


Krisna, a Legfelsőbb a 18 napos kurukshetrai csata első napján adta át ezt a transzcendentális tudást Ardzsuna hercegnek. A Gita jayanti a Bhagavad-gítá elbeszélésének méltatása. Év végi ünnep, Krisna hívei ekkor világszerte megemlékeznek e fontos eseményről.

A Gita jayanti ünnepségen a résztvevők a Bhagavad-gítá szanszkrit verseit recitálják. A több ezer éves Bhagavad-gítának, a „hindu Bibliának” megjelenése az emberiség reményteljes fesztiválja is.

Indiában minden vaisnava templomban kirtanokat, bhadzsanokat énekelnek, és pújákat, védikus szertartásokat tartanak ezen a napon.

Egyes helyeken színdarabokat is bemutatnak az ünnep keretén belül, és Gita énekversenyeket rendeznek. Az ünnep így összefoglalja a Bhagavad-gítá dicsőségét és fontosságát.

A Gíta jayanti ünnep programja

A Bhagavad-gítá megjelenésének napján elrecitáljuk, illetve meghallgathatjuk szanszkritul a Bhagavad-gítá összes versét.

Tanításokat is hallhatunk a szent szöveg kapcsán, és védikus tűzáldozatot mutatunk be, amely során gabonát és ghít (tisztított vajat) ajánlunk fel.

A szent Bhagavad-gítá tizennyolc fejezetből, közel hétszáz versből áll. A mantrák éneklése tisztítja az elmét, emeli a tudatot.

A szentírások megerősítik, hogy Krisna szavai transzcendentális tulajdonsággal rendelkeznek. Ha valaki csak egy részét recitálja, majd figyelmesen hallgatja, az is nagy lelki eredményre tesz szert.

A hívek közül vannak, akik ezen a napon böjtölnek, mert így még inkább koncentrálni tudnak a lelkiségre.

Az időpontot a holdnaptár határozza meg, november-december egyik ekadasi napjára esik. Ezért az étkezés mellőzi a gabonafélét és a hüvelyeseket. Ez azonban nem jelenti, hogy kevésbé változatos a menü.

Az ünnep záró részében nem maradhat el az ünnepi lakoma.

Gita Jayanti: Krisna és Ardzsuna a harci szekéren

A Gita jayanti eszmeisége dióhéjban

Mint a bölcs nagyapa, mint a tévedhetetlen belső hang, mint az élethez való használati útmutató, a Bhagavad-gítá úgy segíti végig az embert a születéstől a halálig, születésről születésre, születésről az öröklétre.

Az isteni kinyilatkoztatásnak tekintett mű egyetemes, örök érvényű emberi értékeket tárgyal. Leírja a lélek és Isten természetét, a kettejük közötti kapcsolatot, az önmegvalósítás folyamatát.

A Bhagavad-gítá a legfontosabb és legbefolyásosabb hindu szentírás, emellett filozófiai, gyakorlati, pszichológiai és szellemi értéknek is tekintik.

A Bhagavad-gítá átszellemítő ereje változásra készteti az egyént. A komoly érdeklődő figyelmét élete menetének felülvizsgálatára irányítja, segít a valós és helyes döntések meghozatalában.

A több ezer éves szent szöveg zengése gyógyír a léleknek. Latin betűs átírása bárki számára követhető.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .