Ganga puja, a Gangesz alászállásának ünnepe

A Gangesz alászállásának ünnepe az egyik legfontosabb hindu fesztivál. A naptárban Ganga Puja, Ganga Saptami vagy Ganga Jayanti néven is ismert. Mind arra utal, hogy a szent Gangesz folyó, és képviselője Gangesz anya megjelent, hogy segítse az emberiséget. Imák, fohászok szólnak róla és hozzá, a hindu lelkiség a vétkek eltörlésének eszközeként tekinti hűs habjait. Nem a rituális fürdő révén, hanem a mögötte meghúzódó Isten-központú gondolkodás segítségével.

Gyakori kérdések a Ganga puja rítusról

Összefoglaltuk a Ganga Púdzsával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A Ganga puja története, jelentése és sok minden más.

Hogyan történik a Ganga arti?

Indiában ezen a napon a hívek napkelte előtt felkelnek. Ha a Gangesz közelében élnek, belemerülnek a szent Gangába. Aki távol van, az otthoni fürdését kiegészítheti néhány csepp Gangesz vízzel.

Ganga Arti Haridvárban
Ganga Arti Haridvárban | Fotó: Leveles Zoltán

A Ganga arti rendszerint napnyugta körül történik. A Ganga arti egy énekes szertartás, melyen púdzsát is bemutatnak. Sokféle ételt ajánlanak fel, Tripura állam egész területén a fesztivál része a tradicionális tánc is.

Mikor van a Ganga puja?

A dátum a hindu szoláris naptár szerint változik, márciusra, áprilisra vagy májusra esik.

Miért szent a Gangesz?

Indiában 7 fő szent folyó van, ezek egyike a Gangesz. Azért különleges, mert Visnu lábától ered. A folyót úgy tekintik, mint egy áldó, segítő anyát. Csak a nyugati személytelen nézőpont számára furcsa az a tény, hogy Indiában jogilag is személynek tekintik.

A Ganga puja rítus kapcsán

A „Ganga Saptami” Ganga istennő újjászületésének ünnepe. A fesztivál az egész országban népszerű, van olyan térség, ahol az ünnepség tíz napig tart.

A Ganga arti kapcsán megemlékeznek Gangesz anyáról és a Gangesz alászállásának történetét is elmondják, vagy eltáncolják. Kétféle Ganga puja van, a legfontosabb Tripurában.

„Ó, Ganga dévi, vized az istenszeretet ambróziája.”

E szép imával köszöntötte Csaitanja Maháprabhu  a Gangeszt.

Mi a Ganga dussehra?

A hindu vallási szentírások, például a Padma Purána vagy a Nárada Purána szerint Ganga istennő először „Ganga dussehra” alkalmából jött a Földre. Először Bhagiratha király könyörgésére szállt alá. Ezért a Gangesz egyik neve: Bhagirathi. A Ganga dussehra ennek az emléknapja, Ganga istennő újjászületését jelzi.

A Gangesz folyót anyaként és istennőként imádják. Gangesz istennő gyönyörű nőként, kezében lótuszvirágot tartva jelenik meg az ábrázolásokon. Azt mondják, hogy a folyóban való fürdő megtisztít a bűntől. Ez természetesen úgy értendő, hogy szükséges a vallási elvek követése, a szeretetteljes önátadás és Isten előtti meghódolás.

A Gangeszt olyan szent helynek is tekintik, amely átkelési pontot jelent az ég és a föld között. Imákat és az áldozatokat továbbít Isten felé, és áldásokat a mennyből az őszinte híveknek. Ez a háttere az évenként több alkalommal is megrendezett Gangesz pujának.

Mi a Gangavataran jelentése?

Gangavataran, A Gangesz származása címmel Dadasaheb Phalke,  „az indiai mozi atyja” készített filmet 1937-ben. Ez volt az első indiai hangos film, egyben Phalke utolsó filmje, amit rendezett.

Hogyan kapcsolódik a Makara sakranti a Ganga Sagara Mélához?

Makara Sankranti-t a lelki gyakorlatok szempontjából tekintik fontosnak. Ez egy tavaszi ünnep, melyhez hozzá tartozik egy szent fürdő is, különösen a Gangesz vízében. Ez a Ganga sagara mela, egy olyan fesztivál, amelyet elsősorban a Gangesz és a Bengáli-öböl összefolyásánál tartanak.

Ady Gangesz verse: Jöttem a Gangesz partjairól

Ady a magyarság feltételezett eredetére utal, amikor a Jöttem a Gangesz partjairól című versében Ady a Gangesz partjairól beszél. Indiából való származásunk képét éles ellentétbe állította kora jelenével.

Ady Endre: Jöttem a Gangesz partjairól

Jöttem a Gangesz partjairól,
Hol álmodoztam déli verőn,
A szívem egy nagy harangvirág
S finom remegések: az erőm.

Gémes kút, malom alja, fokos,
Sivatag, lárma, durva kezek,
Vad csókok, bambák, álom-bakók.
A Tisza-parton mit keresek?

Gyönyörű: a Gangesz parti „finom remegések”, adják az erőt. A „durva kezek”, sőt a „bambák, álom-bakók” felsorolás olyan sötét képet fest, hogy utána jogosnak érezzük a kérdést: A Tisza-parton mit keresek?

A Gangesz története

A Ganga folyó kezdetben az égben áramlott. A Gangesz folyó alászállásának története több variációban ismert. Maga az alapjául szolgáló esemény is nagyon tanulságos: Visnu törpe brahmanaként két lépéssel átszelte az univerzumot, de a második lépésben a nagy lábujja kilyukasztotta az univerzum burkát, ott ömlött le a szent Gangesz.

Az is tény, hogy a bölcs Bhagiratha király bűnbánatot gyakorolva meginvitálta Gangesz anyát a Földre, mert tudta, hogy az elesett embereknek szükségük van a folyó szent, tisztító habjaira. Azonban problémát okozott volna, ha a Ganga pusztán az égből zúdul alá, mert örvénylő vize kimondhatatlan károkat okozott volna. Ezért Siva felajánlotta, hogy gyengéden felfogja hajkoronájában az istennőt. Így is történt, meglehetősen óvatosan ott tartotta, majd szabadon engedte.

A Gangesz honnan indul, hova torkollik?

A Gangesz folyó kezdete a Himalája, a Gangesz forrása Gaumukh, majd a 19 km-re levő Gangotrin átfolyva érkezik Haridwarba.

Gaumukh, a Gangesz forrása Foto Leveles Zoltan
Gaumukh 4000 m magasságban fekszik a Himalájában. A képen a Gangesz forrása | Foto Leveles Zoltan

Egyik legszentebb hely a Gangeszen Allahabad, hindu nevén Prajág, ahol csatlakozik a Jamunához. Másik híres szent hely Varanasi, a szent város a torkolat közelében fekszik. Végül a Gangesz befolyik a Bengáli-öbölbe.

A Gangesz folyó a Mahábháratában is többször szerepel, úgy is említik, mint aki „a folyók legjobbjai közül, minden szent víz összességéből született”.

A Gangesz partján mindig is látni jógikat, zarándokokat, szent fürdőt vevő embereket. A Gangesz alföld termékeny mezőgazdasági terület. A Gangesz vize ma már erősen szennyezett, de még mindig antiszeptikus hatású.

A Gangesz delta a számtalan ágra szakadó folyóból jön létre. Az India északi része felől érkező Gangesz a Bengáli-öbölbe folyik, a Gangesz delta torkolat a Brahmaputrával összefolyva óriási térséget terít be. A Gangesz delta és a Brahmaputra deltájának egy része Bangladeshhez tartozik.

Bármilyen furcsa nyugati szemmel, de a Gangesz a temetkezés helye is. Partján halottégetők dolgoznak, a hamvak egy részét a szent folyó habjaiba szórják.

Így néz ki egy reggeli Ganga Púdzsa Varanásziban

A Ganga pudzsán készült videót Leveles Zoltán készítette 2015-ben

Ganga maiya ki jaya!

Om Jai Gange Mata, Shri Jai Gange Mata
Jo Nar Tumko Dhyata, Man Vanchhit Phal Pata
Om Jai Gange Mata!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .