Dívali a fény ünnepe

Mi a Dívali? A fény ünnepe.

Dívali vagy deepavali egy szó szerint ragyogó indiai fesztivál, az indiai újév kezdete. A hindu holdnaptár szerint október végére, november elejére esik. A szanszkrit deepa szó fényt, avali sort, füzért jelent.

Fényfüzér fesztiválnak is nevezhetjük. Ilyenkor a házakban, és az otthonok előtt kis olajmécsesek égnek egész nap és éjszaka is.

A fény a megvilágosodást és a jó gonosz feletti győzelmét jelképezi. Hinduk milliói emlékeznek arra, hogy az isteni Ráma király 14 évig tartó száműzetés után visszatért Ayodhyába. Ráma történetét a Rámájana meséli el. Születése és alászállásának ünnepe a Ráma Navamí.

Mi is az a Diwali ünnep és miért az a fény ünnepe Indiában?

Dívali, a fények fesztiválja tágabb értelemben véve nem kizárólag indiai ünnep, kis eltéréssel a szikh, a dzsáinista és a buddhista vallás követői is megünneplik, de valamilyen formában más kultúrkörben is fellelhető.

Jó néhány népi hagyomány emlékezik meg a sötétség vagy a tél eltűnéséről, a tavasz, az újjáéledés idejéről, mely egyben a belső fényre, az emberi élet megtisztulására is figyelmeztet. A fizikai fény bevilágítja a sötét zugokat, a tudás fénye pedig eloszlatja a tudatlanság sötétségét.

A fény ünnepe több vallásban is jelen van. A karácsony is a fény, a világosság ünnepe. Vallási értelemben Jézus éjféli megszületése egy üzenet: a fényesség felragyog a sötét éjszakában, így ez a tudás, a szeretet a megváltás emléknapja is. Vagy gondoljunk csak a zsidók legismertebb ünnepére, a Hanukára, mely egy győzelmi örömnap mellett a jeruzsálemi szentély megtisztítására is emlékeztet. Egyben a nyolc napon át égő mécses fényünnepe.

A fények deepavali ünnepe imával kezdődik

A Dívali, az örömteli hindu ünnep fénnyel árasztja el az otthonokat és a szíveket, és reményt ad az újév kezdetére. A legtöbben új ruhában köszöntik az élet megújulását. A fesztivál alatt minden nap púdzsát, vallási szertartást végeznek, virágokat és finom édességeket ajánlanak a templomi és az otthoni oltárokon. A gyerekek csillagszórókat kapnak, este pedig tűzijáték vár mindenkire. A városok és a falvak díszvilágításban ragyognak, a Gangeszen és a Jamunán mécsesek úsznak.

Dívali idézet az indiai fény ünnepéről

Egész India fényárban úszik, az utcákat és az épületeket színes égők, lampionok világítják meg, szól a zene, és hangos petárda durrogás, nevetés hallatszik. A barátok és a családok összejönnek, ajándékokat és édességet cserélnek. Sokan ékesítik otthonuk padlózatát vagy a bejárati ajtó előtti járdát színes porfestékkel, a gyönyörű minták neve rangoli, melyet virágok és mécsesek is díszítenek.

Mi a Divali spirituális háttere

A Rámájanában olvashatunk részletesen arról a történelmi eseményről, mely az ünnep spirituális mivoltát adja: Ráma király 14 évig tartó száműzetés után visszatért Ayodhyába, az ősi királyság fővárosába, miután kiszabadította hitvesét a gonosz démonkirály, Rávana fogságából.

Ayodhya népe uralkodója tiszteletére milliónyi kis lámpással szegélyezte a hazafelé vezető utat. A dicső király történetét szerte Indiában megelevenítik, a Rámlilá tradicionális előadása immár az UNESCO világörökség listáján van. 

Mikor lesz Diwali 2021-ben?

A diwali 2021-ben november 4-re esik. Az indiai ünnepek a holdnaptár alapján minden évben más dátumra esnek.

A Rámájana történetét a lenti YouTube videón meghallgathatod Leveles Zoltán előadásában

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .