A tű foka indiai közmondás

A tű foka: ahol a tű átmegy

A közmondások általában népi bölcsességeket fejeznek ki. A jobb megértés kedvéért hasonlatokat alkalmaznak, azokon keresztül világítják meg az üzenetet. Néha ki kell bontani a rejtvényt, mert mondanivalójuk gondolkodásra késztet. A tű foka szinte minden kultúrában előforduló motívum. Ilyen az alábbi indiai közmondás is:

„Ahol a tű átbújik, ott a cérna is menni fog.”

A “tű foka” közmondás tanítása

Ennek a közmondásnak két síkon is van magyarázata: egy egyszerűbb és egy mélyebb jelentése. Egyrészt kifejezi a lehetőségeket, bíztat, hogy ha elkezdünk valamit, akkor sikerrel járhatunk. Célba juthatunk, ha megvan a kellő lendület és kitartás. A küzdelmet követi majd az eredmény.

A másik, mélyreható jelentéshez ismerni kell egy kissé a védikus filozófiát, a karma törvényét. Eszerint minden tettünknek jó vagy rossz következménye, visszahatása van. Attól függően, hogy az isteni törvényekkel összhangban vagy éppen azok ellenében tettünk-e valamit, cselekedeteink megérlelik édes vagy keserű gyümölcseiket.

Mindennek van valamilyen következménye. Életünk döntéseiben visszük magunkkal egész életfelfogásunkat, vágyainkat és jellemünket. Az önmegvalósítás útján lehet helyes, előrehaladó lépéseket, illetve félrelépéseket tenni. Jó esetben tetteink következményével szembesülve javítani fogunk önmagunkon. Életről életre visszük magunkkal a tanulságok hosszú „cérnáját”. Mindaddig, amíg el nem értük a tiszta állapotot, a lelki tudatosságot.

A közmondás magyar megfelelője

Így fejezi ki a magyar nyelv, mely ugyancsak gazdag a szólásokban.

„Becsúszik, mint tű után a cérna”

Ugyanarról van szó, és mintha a hasonlóság mellett a magyar szállóige szintén tartalmazna egy másik jelentést. Azért is, mert ennek a mondatnak van egy variánsa: Becsúszik, bemászik, mint tű után a cérna.

Ez pedig már egy negatív tartalmat is hordoz. Mintha olyan emberre utalna, aki hívatlanul, beólálkodik valahová. Ha folytatni akarjuk az indiai közmondás gondolatsorát, akkor itt is találunk mélyebb üzenetet.

Véletlenül becsúszott egy kis hiba – mondjuk. De így értjük a lazaság, szószegés, elveink be nem tartása stb. esetén is. Márpedig ha rés támad jellemünkön, akkor könnyen „becsúszik” valamilyen negatív hatás, hiszen az ember esendő lény. Sokszor nem számolunk azzal, hogy önmagunkkal szembeni túlzott engedékenységünknek milyen következményei lehetnek. Ez még belefér, mondja az elme.

A szabad akarat felkínálja a választás lehetőségét. Tőlünk függ, hogy a „tűt” milyen „cérna” követi.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .