Élj a mában, mert az idő elröppen

Közmondás a jelenről

Ez a híres idézet Kalidas, ókori indiai költő és drámaíró egyik verséből származik. Népszerű szállóigévé, közmondássá alakult. A múlt-jelen-jövő hármas egysége állandó témája a költészetnek, a filozófiának, illetve a mindennapi életünknek is.

“Jól figyeld meg a mai napot, mert a tegnap csak álom, a holnap pedig látomás”

Élj a mában, mert az idő elröppen

Kalidas kivételes, világirodalmi rangú alkotó volt. Goethe egészen elragadtatva nyilatkozott Sakuntalá című drámájáról. Kalidas költészete elsősorban a Védákon, a Mahábháratán és a Puránákon alapul. Ezért a védikus bölcsesség tolmácsolója is.

Az idő indiai fogalma

„Csakis India történetében fordulhat elő, hogy az irodalom versenytárs nélkül legnagyobb költőjét, a világ színház- és drámatörténetének egyik fő alakját még évszázadnyi pontossággal sem tudjuk korban elhelyezni” – írta Hegedüs Géza remek irodalomtörténetében. Nem tudjuk, mikor élt Kaldas, csak találgatni lehet. Műve viszont az évezredek távolságából is ragyog. Elgondolkoztató, mennyire viszonylagos az idő fogalma.

India időszámítása óriási univerzális korszakokban gondolkodik, de az egyén életéhez is a végtelent kapcsolja. A lélek örök, ezért egy távolabbi nézőpontból az élőlény születése és halála ideiglenes jelenlétet fog közre. Ezek csupán a változás lehetőségének különféle pillanatai.

Múlt-jelen-jövő

Így hangzik a teljes vers, melyben a közmondássá vált sor található:

A tegnap csupán álom,
A holnap nem több, mint látomás,
Minden tegnap a boldogság álma,
Minden holnap csak remény csillogása.
Vigyázz ezért, hogy mit kezdesz a máddal!

Az ember reménykedik, miközben vágyai egyre csak hajtják előre egy boldogabb jövő ígéretével. Ha ezt elérem, elégedett leszek, mondja az elme. Furcsa mód mégsem jön a megnyugvás, mert újabb kielégíthetetlen vágyak kínoznak bennünket.

Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél – javasolta Gandhi. Sok hasonló jó tanácsot kaptunk már a vallás és a kultúra különféle területeiről. Útmutatásban nincs hiány. Vajon mit kezdünk mindezzel?

Carpe diem – kétféle jelentéssel

„Carpe diem!” Ragadd meg a napot!

– kiált Horatius. A nyugati kultúrában eléggé ismert szólássá vált e rövid sor. Mi a jelentése? Élvezd a mát, mert hamar elillan a jelen perc. Vagy: ragadd meg a napot, használd fel önmagad jobbítására, a valódi értékek keresésére.

„Jól figyeld meg a mai napot” – kéri Kalidas, „Használd fel a napot!” – figyelmeztet a latin költő. „Carpe diem!” De milyen értelemben?

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .