Bagoly mondja verébnek

A Bagoly mondja verébnek indiai megfelelője

Mit is tanít nekünk a Bagoly mondja verébnek közmondás? Azt, amiről a Biblia is beszél: Más szemében meglátja a szálkát, a magáéban a gerendát sem veszi észre. Az emberi gyarlóságok egyike, ha megkritizálunk valakit, ahelyett, hogy a saját jellemünket javítanánk. Indiában is remek hasonlattal fejezik ki mindezt. Mutatjuk, mekkora bölcsesség rejlik e gondolatban.

Bagoly mondja verébnek

A Bagoly mondja verébnek indiai variációja

A Bagoly mondja verébnek közmondás jelentését Indiában is értik. Elismerhetjük, hogy egy kicsit jobb hasonlattal, találóbban fejezik ki. Pontos, szinte humoros megfogalmazása az emberi nagyképű okoskodásnak.

“A szita azt mondja a tűnek: Van egy lyuk rajtad.”

A közmondás tanítása

A Bhagavad-gítá több helyen is felsorolja, milyen tulajdonságok jellemzik a kiemelkedő személyiségeket. India ősi szentírása kijelenti: a transzcendentális vonások az isteni természettel megáldott ember jellemzői. A 16. fejezet 1-3. verse felsorol néhányat. Ezek között szerepel az, amit úgy fogalmazhatunk meg: idegenkedés a hibakereséstől.

Apaisunam azt jelenti, hogy az ember ne legyen hibakereső, s ne tegyen szükségtelen helyreigazításokat. Ne gondolja, hogy a másokban felfedezett hiányosságokat neki kell szóvá tenni, főleg akkor, ha ő nagyobb mértékben rendelkezik azokkal. Márpedig a legtöbbször éppen erről van szó. Azt kritizáljuk meg a másikban, ami a mi gyengeségünk.

A közmondás kifejtése

A Védák esszenciájának számító Srímad Bhágavatamban olvasható egy tanulságos történet ezzel kapcsolatban. Daksa olyan faragatlan módon kritizálta meg Sivát, hogy még a saját lánya sem tudta elviselni. Egy gyűlésen kezdődött minden. Siva nem állt fel amikor Daksa megérkezett. Siva magasabb rangú volt nála, de lehet, hogy szokásához híven éppen meditációba mélyedt, ezért maradt ülve.

Daksa azonban felfortyant, és rögtön elkezdte politikusi szócsavarását, hogy befeketítse Sivát.
– Nem tudatlanságból és nem irigységből szólok hozzátok – kezdte Daksa a beszédét. Persze Daksa kezdettől fogva irigy volt Sivára, ezért támadta meg szavaival, bár az Úr Siva jelleme szeplőtelen.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .