fbpx
Yamaraj

Yamaraj, a halál ura a hinduizmusban

A védikus phanteonban Yamaraj (Jamarádzs) a halál istensége. Az ő felelőssége és feladata
az isteni törvények szerinti igazságos döntéshozatal. A halál után eléje kerülő személy tetteinek megítélése, melyet pontos nyilvántartásai alapján végez. Az igazságosság ügynökeként is ismert, ezért Dharmarajként, a dharma, az életfeladat felügyelőjeként is emlegetik.

A Yama szó ikertestvért is jelent a védikus szanszkritban, Yama ikertestvére Yamuna, a szent folyó. Yamaraj a vallás tizenkét nagy tekintélye, a mahádzsanák közé is tartozik. Krisna isteni törvényeinek ismerője és pontos betartatója.

„Tizenketten ismerjük a Legfelsőbb Úr által előírt vallás titkait: Brahmá, Nárada, Siva, a Kumára-testvérek, Kapila, Manu, Prahlád, Dzsanaka király, Bhísma, Bali, Suka és jómagam [Jama]. Aki megérti ezt a titkos, makulátlan és misztikus tanítást, elnyeri a halhatatlanságot!” (Bhágavata-purána 6.3.19-21.)

Yama lakhelye

A hindu kozmológiában az anyagi világ alsó, fölső és középső régiókra oszlik. A Garuda-purána részletes leírást közöl Jama birodalmáról. A háromrétű világmindenség középső régiójában, a poklok fölött, de a Földnél alacsonyabb szinten helyezkedik el.

A Bhágavata Purána Yamaraj birodalmát, Narakát a föld alatti hét alvilági birodalom részeként írja le. Jama nagy kiterjedésű városába a négy égtáj mindegyike felől nyílik bejárat az erődített falakon keresztül.

Yamaraj vers

Yamaraj ábrázolása

A hindu művészetben Yamarajot általában vörös ruhában ábrázolják, a bőre zöldes kék. Bal kezében kötélhurkot tart, ez jelképezi a hurkot, amivel a lelket kihúzzák a holttestből. Néhol Pasi, „a hurokhordozó” néven ismert.

Jobb kezében egy buzogányt tart, ami a hatalom jele. Vörös szeme és erőteljes állkapcsa van. Yama hordozó állata a vízi bivaly vagy elefánt. Ez is arra a stabilitásra mutat, melyért Yama felelős. A világi rend és a harmónia fenntartása iránti rendíthetetlen odaadás jellemzi.

Yamaraj szerepe a Mahábháratában

Yamaraj bár a halál birodalmának ura, olvashatunk róla a Mahábháratában is. Vidura Dhritarashtra és Pandu testvére híresen ismert volt a dharma, az igazság iránti elkötelezettségéről. Vidura Yama részleges megtestesülése volt, bölcs királyi tanácsosként szerepelt.

Yamaraj volt a legidősebb Pándavának, Judhisthir Maharajnak az apja. A végső úton próbára tette fiát. Egy kutya formáját vette fel, és odaadóan követte a lemondás útján. Judhisthir kijelentette, hogy nem hajlandó belépni a mennybe, ha a hűséges állatot nem engedik be. Yamaraj akkor megmutatkozott valódi formájában, megáldva fiát.

Yamaraj bírói szerepe

A Yamaraj elé kerülő lelkek világi tetteit Yama írnoka, Citragupta olvassa fel, aki egy hatalmas és pontos nyilvántartást vezet. Ezen bizonyítékok alapján Yama az ítélet trónján ülve fontolóra veszi a rendelkezésére álló lehetőségeket. Bár Jama szabja ki a tettek következményeit, nem képes befolyásolhatja a büntetés törvényszerűségét.

 

Yamaraj, a halál ura
Yamaraj, a halál ura

A halottak felett ítélkezik, és komoly szerepe van az újjászületések ciklusában. Yama az eléje kerülő lelkeket a megfelelő élettér felé irányítja. A pokol vagy purgatórium a hinduizmusban csak ideiglenes tisztítóhelyként szolgál, ahol a lélek szenvedésével megtisztul előző élete jó néhány bűnétől. A jó és a rossz tettek nem semmisítik meg, nem nullázzák le egymást. Ezért ugyanaz a lélek negatív tetteinek tartozása miatt tölthet időt a pokolban, miként jótettei megérdemelt következményeként a mennyben.

Yamaraj, az alsóbolygók ura

A védikus tanításban a pokolbolygók rendszere különböző szörnyű tortúrákból áll. Azoknak szól, akik tetteikkel ezt a sorsot érdemelték ki, tehát el kell szenvedniük visszahatásait. Az ember azt gondolhatná, hogy a földi kín mértéke féktelen, de az ottani gyötrelem sokkal kegyetlenebb és keményebb.

Az embernek viselnie kell tevékenysége következményeit. A halál bekövetkezte után a Visnu, a visnuduták a spirituális szférába viszik az arra érdemes lelkeket, de a gonosztevőkért mások jönnek. Miként egy bűnözőt letartóztatnak, hasonlóan viszik el Jamarádzs szolgái, a jamaduták is az élőlényt, aki rászolgált a súlyos büntetésre.

A Bhágavatam 6. éneke elbeszéli Ajamil történetét. Halálos ágya mellett ott álltak a jamaduták és a visnuduták is. Komoly filozófiai beszélgetést folytattak arról, hogy kinek van joga elvinni a bűnöst. Lebilincselő, happy enddel végződő történet, mely videón is meghallgatható.

Ezt kiegészítheti Jamaraj tanításának egy másik része: Jamaraj üzenete az öregedés művészetéről.

Összefoglalás

Senki sem szabadul meg a szamszárától, a születés-halál-újjászületés körforgásától, míg teljesen meg nem tisztul minden anyagi jellemvonástól. A földi élet végén Yamaraj, a halál ura ítélkezik az élőlény felett, és olyan helyre irányítja, mely arányos a bűneik és erényeik súlyával és természetével.

A hindu vallásban a pokol átmeneti állapot, ahonnan az egyén visszatérhet a földi világba, miután elszenvedte bűnös tettei szigorú és elkerülhetetlen következményét. Yamaraj misztikus világában minden tett mérlegre kerül. Az élőlény számára mindig ott van a javítás lehetősége, a transzcendens
sík elérése az egyén vágyaitól, céljaitól függ.

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .