Visnu Mahavisnu apektusa

Visnu, a védelmező

Visnu az a mindent átható Úr, aki mindenben kiterjed: az univerzumok teljességében és a parányi atomban is. Ő a világegyetem fenntartója, a sattva-guna, vagyis a jóság kötőerejének, valamint az igazságosságnak a képviselője. Narayana (Nárájana) néven is nevezik, ami minden élőlény menedékének vagy végső céljának felel meg. Visnu híres az avatárként megjelenő különböző formáiról is.

Visnu Mahavisnu apektusa

Visnu jellemzői közül a hívő számára nem a felbecsülhetetlen nagysága és hatalma a lényeges, hanem két másik fontos tulajdonsága: az audarya-nagylelkűség és a karunya-együttérzés.


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


 

Ki „Visnu Isten”?

Visnu az anyagi teremtés létrehozója, jóságos fenntartója és könyörületes védelmezője. Hívei a vaisnavák. Az Úr Visnu dicsőségéről szóló versek olyan ősi könyvekben találhatók meg, mint amilyen a Rig-véda. „Sose hagyjon cserben bennünket Visnu!” (Rig-véda 7.93.8.) Fontos tudnivaló, hogy az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Krisna az, aki megmutatkozik Visnu formában is, hogy ellássa az univerzum feladatait.

Visnu felesége Laksmi, a bőség, a jólét és a szerencse istennője. Otthonuk a Vaikuntha bolygó, az égi lakhely. Visnu hordozó madara, Garuda, akinek neve szárnyaló beszédet jelent. Egy emberi karokkal is rendelkező hatalmas és kegyes sas. Színe az olvadt aranyé, csőre vörös.

Hogyan írjuk?

Dévanágari írással विष्णु – magyar átírás szerint: Visnu. A legelterjedtebb Vishnu – így találkozunk vele minden angol nyelvű publikációban.

Visnu ábrázolása

Visnu testszíne világoskék, aranysárga ruhája a Védák jelképe, karperecei a három földi életcélt – az erényt, a sikert és a boldogságot jelentik, míg koronája a magasabb rendű valóságot.

Sheshanaga vagy más néven Anantasesa az a hatalmas kígyó, melyen Visnu fekszik. Ez az egyik legismertebb ábrázolása. Hitvese, Laksmi is mindig mellette van. Visnu köldökéből nő ki az aranyló lótuszvirág, melyen megjelenik Brahmá, az univerzum mérnöke.

Visnu az Ananta kígyón pihen

Sesha ezer feje teljesen befelé fordul, Visnu abszolút igazságára néz. Anantasesa ezer szájával szüntelen énekli az Úr dicsőségét. Ezer feje képviseli a kozmikus idő megosztottságát és végtelenségét. Az anyagi világok az idő elemén belül jönnek létre, egy ideig fennmaradnak, majd megsemmisülnek, ezután újra kezdődik a körforgás.

Visnu négykarú formája is közismert. Karjai a négy irányt képviselik, és jelzik Visnu abszolút hatalmát a világegyetem négy sarkáig. Két kezében a híveinek szóló lótuszvirág és kagylókürt van, másik kettőben a bűnösök megbüntetésének eszköze, a harci diszkosz és a buzogány. Mivel Visnu mindenki védelmezője, valójában mind a négy eszköze a helyes út felé segít. Visnu kéztartása az abhaja-múdra a védelmet, jóakaratot közvetíti, és félelemnélküliségre bíztat.

Visnu szimbólumai

Amikor a kagylókürt megszólal, hangot adnak az egyetemes teremtés eredeti rezgései. Az Úr mindenkit hív, hogy a magasabb valósághoz forduljon, és ne maradjon az anyagi létezés sötétjében. Ez a hívás egyben a belső hang is, amely a lelkiismeret szava. Ha az ember nem veszi figyelembe a hívást, akkor az Úr még mindig használhatja a kagylót, hogy elvágja a hamis egót és az anyagi kötelékeket.

A csakra, a harci diszkosz nemcsak fegyver, az univerzális tudatot vagy tudatosságot is jelenti. Eloszlatja a sötétséget, bárhol is jelenjen az meg. Ezáltal bevilágítja a magasabb szintű tudatosság felé vezető utat. A csakra neve Sudarshan, a határtalan hatalom és fény, amely elpusztítja a tudatlanság minden formáját. Visnu csakrát tart az ujján, hogy megmutassa, Ő az, aki ellenőrzi az időt és a világegyetemet.

 

A buzogány szimbolikusan a kozmikus értelem vagy tudás. Neve: Kaumodaki, ami azt jelenti, ami elragadja az elmét. Úgy is hívják: az, ami boldogságot ad a Földnek, vagyis elpusztítja a gonoszságot. Az időhöz is kapcsolódik, amely mindent romba dönt.

Visnu a lótuszvirágot forgatva mutatja a világegyetem forgó vagy változó természetét. Emellett az isteni kegyelmet is jelzi.

Az Úr Visnu nyaklánca a Vaijayanti egy teológiai virág, amelyet Krisnának és Visnunak ajándékoznak. A Vaijayanti virágfüzér jelentése: a győzelem koszorúja. A Mahábhárata is megemlíti. A védikus hagyomány szerint öt kiemelkedően értékes drágakövet is mutat: smaragd, zafír, rubin, gyöngy és gyémánt. Ezek az öt klasszikus elem megfelelői: föld, víz, tűz, levegő és éter. Az öt érzéket is jelzik, illetve az Úr hatalmát felettük. Illata az anyagi megnyilvánulásban megtalálható finom elemeket reprezentálja. Mindez azt tükrözi, hogy az Úr az egész univerzum mestere.

Szerepe

Az Úr Visnu háromféle kiterjedése révén teremti és tartja fenn az univerzumokat.

  1. Karanadakashayi Visnu vagy Mahávisnu feladata az anyagi világok sokaságnak létrehozása. Pórusaiból számtalan anyagi univerzum árad ki. Mahávisnu az ok-okozati óceánon fekszik, ez más néven az úgynevezett Viraja folyó, amely a szellemi és anyagi világok közötti határ. Visnu Anantasésán pihen. Mivel az ok-okozati óceán a testéből származik, teljesen lelki. A szent Gangesz folyó csak egy csepp az óceán vizéből. A lelki szférából hull alá a Földre.
  2. Garbhodakashayi Visnu az, aki belép a számtalan világegyetem mindegyikébe. Ő az, aki Brahmát inspirálja a teremtés részletes kivitelezésére. Minden univerzumnak van Brahmája, egy mérnöke, aki Visnu tervei és szabályai szerint alkot.
  3. Vishnu harmadik kiterjedése Kshirodakashayi Vishnu, aki a jóság minőségének képviselője. Kshirodakashayi Visnu az, aki Felsőlélekként ott él minden élőlény szívében.
    Bármilyen testet öltsön fel az egyéni lélek, vagyis az élőlény, Isten oly kegyes, hogy elkíséri anyagi világban történő vándorútján.

Visnu szerepe a teremtésben

Tehát az Úr energiája révén jelen van minden univerzumban, minden bolygón és minden élőlényben, minden egyes atomban. Ezért lehetséges, hogy minden megfelelően nyilvánul meg és marad fenn mindaddig, amíg le nem jár az ideje.

Visnu avatárok

Az avatár szó azt jelenti: aki alászáll. Visnu a világ egyensúlyának fenntartása és a jó győzelme érdekében többször is felbukkan, különféle formákat ölt. Az inkarnáció, „megtestesülés” nem jó kifejezés, hiszen soha nem anyagi testben, hanem transzcendentális módon jelenik meg. Az avatárok más-más feladatot látnak el, de többnyire a világkorszakok kritikus pillanataiban jelennek meg. Segítik a jót a gonosszal való küzdelmében.

A legfontosabb, tíz elsődleges avatár, dasavatár a következő: Matsya, Kurma, Varáha, Narasimha, Vámana, Parashuráma, Ráma, Krisna, Buddha és Kalki.

Krisnát említik nyolcadikként, de Ő nem avatár, hiszen Krisna az, aki megnyilvánul Visnuként. Krisna saját maga akkor is, amikor kétkarú formájában megjelenik az anyagi világban.

Visnu mantra

Minden isteni aspektusnak megvan a saját mantrája, mellyel megidézhetjük, dicsőíthetjük őt. A Vishnu Sahasranama (ejtsd. Visnu szahaszranáma) Visnu ezer neve, melyet alkalmanként végig szoktak zengeni.

A teljes Visnu Sahasranama elzengése a ritmustól függően fél órát vesz igénybe. Igazán nagy élmény reszt venni egy ilyenen, vagy reggelenként meghallgatni.

A mantra jelentése

नमो नारायण
Om namo Narayanaya.

A Visnu mantra magyarul: Hódolatom a Mindenható előtt.

श्री विष्णवे च विद्महे वासुदेवाय धीमहि.
तन्नो विष्णुः प्रचोदयात्.

Om Narayanaya vidmahe, Vasudevaya dhimahi, tanno Vishnu prachodayat.

Fordítás: Om. Hadd meditáljak az Úr Nárájanon! Vászudeva, kérlek, adjál nekem kellő intelligenciát ehhez, és az Úr Visnu világosítsa meg elmémet.

Visnu-purána

A Visnu-purána egyike a tizennyolc Mahápuránának, amely a hinduizmus ősi és középkori szövegeinek műfaja. Számos változatban maradt fenn, szerzője a bölcs Veda Vyasa. A hagyomány szerint az eredeti Visnu-purána 23 000 versből állt, sajnos ma már csak mintegy 7000 verset ismerünk. Angolul itt olvasható.

Témája: a teremtés, a kozmikus ciklusok, a különböző félistenek, bölcsekkel és királyokkal kapcsolatos történetek. A leghosszabb fejezete pedig Krisnáról, az Istenség Legfelsőbb Személyiségéről szól.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .