fbpx
Szaraszvati megjelenése

Szaraszvati istennő, a tudás védnöke

Szaraszvati a hindu istenségek között az ékesszólás, költészet és a tudomány, valamint a művészet, különösen a zene felügyelője, pártfogója. Brahma felesége, India nagy szent folyói közül az egyiknek a megszemélyesítője. A Szaraszvati puját a diákok az oktatás kezdetén ünnepelik.

Szaraszvati, a tudás istennője

Szaraszvati ábrázolása

Szaraszvatinak négy karja van. Könyvet tart, hiszen a tudomány istennője, másik tenyere áldásosztó, a hinduizmus hagyományos ajándékozó gesztusát, a varada mudra jelét mutatja.
Szokták úgy is ábrázolni, hogy kezében imaláncot, fehér lótuszvirágot, esetleg szenteltvizes edénykét tart. Két kezével lantszerű hangszerén játszik, ez a vína, a szitár őse. A könyv a tudományokhoz és a tanuláshoz, a vína a művészetekhez, különösen a zenéhez kapcsolódik. A lótuszvirág a tisztaságot jelképezi, az imalánc és a vízöntő pedig a spirituális tudományokat és a vallási szertartásokat.

Fehér száriban ül egy fehér lótuszon. Ruhája egyrészt a folyót idézi, másrészt a fehér a béke színe. Hátas állata a páva vagy hamsza, a fehér hattyú. A hattyú a bölcsességet, kegyelmet és szépséget képviseli.

Szaraszvati képeket keresel? Ezen a honlapon háttérképeket tölthetsz le.

Szaraszvati megjelenése

Szaraszvati megjelenése

Egyes hagyomány szerint Brahma homlokából, másik szerint Brahma szájából kiáramló levegőből nyilvánult meg, ezért sokan Brahma lányaként tekintik. Ebben a szerepben nem volt testi kapcsolata Brahmával. Valójában Brahma gyönyörű felesége, fiatalos és kegyes megjelenésű. Laksmi istennővel ellentétben kevés ékszer díszíti.

Brahma a három fő hindu istenség egyike. Trimurti formában is gyakran ábrázolják.

Szaraszvati a Védák anyja, és a szanszkrit nyelv dévanágari betűinek megalkotója. Magával hozta a négy Védát (a hinduizmus szent könyveit), a tudás minden ágát. A 36 ráginit és a 6 rágát, vagyis zenei formákat. Olyan fogalmakat, mint a memória, a jóga, a vallási szertartások és a különböző mértékegységek. Ő adta Ganésának a toll és a tinta ajándékát.

Szaraszvati, a szent folyó

A Védákban Szaraszvati istennő karaktere és tulajdonságai egyértelműen összefüggenek a hatalmas Szaraszvati folyóval. Az indiai hagyományban ő a legkorábbi példa arra, amikor egy istennő egy folyóval társul. Szimbolikus értelemben a folyókban, a vízben rejlő szakrális lényeget képviseli. A világ vallásaiban is megtalálható a víz két tipikus jellemzője.

Szaraszvati védikus leírásában először a termékenység kap nagy jelentőséget. A víz gazdagítja a földet, hogy bőven teremjen. Másodsorban Szaraszvati a tisztaságot jelképezi, miként a víz, különösen a folyó víz. A Védákban gyakran kijelentik, hogy a Szaraszvati folyó felszentelt partja rituális célokra alkalmas. Ez a folyó megtisztító erejét is sugallja. A Gangeszhez hasonlóan a Himalájából ered.

Szaraszvati jelentése

Szaraszvati nevének jelentése: elegáns, folyik és vizes. A folyik kifejezés, nemcsak a hullámzó vízre értendő, hanem a tudás áramlására is.
Egy másik különleges összefüggés a folyó két partja, amely egyrészt a tudatlanság vagy rabság helye, míg a másik, messzi part a megvilágosodásé. A szabadság világát képviseli. A folyó ebben a metaforában az átmenet állapotot, a születés időszakát jelenti, amelyben a megtestesült lélek döntő átalakulásokon megy keresztül. A folyó nagy tisztító hatalmat képvisel, amelyben az önzés megfullad, és a zarándok újjászületik, szabadon és megvilágosodott állapotban.

Szaraszvati, a beszéd istennője

A beszéd központi szerepet tölt be a hinduizmusban, nemcsak ősi, de kiemelt fontosságú is. A szent OM szótag a végső valóság hang formájában. A mantrák, melyek szavakból vagy hangokból állnak, nagy erővel bírnak. Egy adott istenség mantrája egyenértékű magával az istenséggel. A mantra kiejtése révén az istenség jelen van. A tökéletes kiejtés és hangzás minősége Szaraszvatiban, a beszéd istennőjében rejlik. A beszéd megtestesítőjeként tehát Szaraszvati jelen van, ahol beszéd van.

Napjainkig élő az a szép szokás, amiben egy új baba érkezésekor a nagymamák mézzel csillagot, Szaraszvati jelét rajzolják az újszülött nyelvére. A nyelv a beszéd szerve, tehát várhatóan Szaraszvati csillagához fog csatlakozni.

Szaraszvati istennő képi ábrázolása

Szaraszvati ünnepe

Az istennőnek saját fesztiváljai vannak, az egyik a Szaraszvati puja, amelyet tavasszal tartanak. A fesztivál ideje alatt a hívők sárga színt viselnek, ami a bölcsességhez és a jóléthez kapcsolódik. Imádkoznak, hogy hulljon áldás beszéd-, író és felfogóképességükre, valamint hangszerükre. Az istennő szobrait sárgás selyem díszíti. A kisgyerekek először a fesztivál ideje alatt írnak le betűt, a tanárok, a brahmin papok pedig finom ételeket kapnak. Mivel Szaraszvati a zene védőszentje, a zenészek gyakran imádkoznak hozzá a koncertek előtt.

A Navratri vagy Navaratri őszi ünnep, kilenc éjszakát foglal magába. E hagyományos rendezvény a 3 istennő: Párvati, Laksmi és Szaraszvati ünnepe, mindegyiknek 3-3 nap jut. Szaraszvati három napján a hívő az önmegismerés útjára lép. Mivel ez csak tanulással lehetséges, szükséges Szaraszvati áldása. Odaadás és befogadóképesség nélkül nincs valódi megértés.

Te is szívesen résztvennél egy púdzsán? Keresd rendezvényeinket a spirituális programok között.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .