fbpx
Narasimha, a félig ember félig oroszlán avatár

Narasimha, az oroszlán avatár

Narasimha a közkedvelt félig ember, félig oroszlán avatár. Visnu egyik legnépszerűbb megnyilvánulása. Kegyetlen és rémisztő a gonoszok számára, hívei felé azonban kegyes, kedvesen megvédi őket minden akadálytól. Ezt tette a szent életű gyermek Prahláddal is. Narasingha formája és megjelenése arról tanít, hogy a gonosz soha nem győzedelmeskedhet a jó fölött.

Narasimha, a félig ember félig oroszlán avatár

 

Narasimha caturdasi (ejtsd. Naraszimha Csatúrdaszi) a félig ember-félig oroszlán avatár megjelenési napja, mely az év 5. teliholdjának a napjára esik.

Tipp: Narasingha Caturdasi ünnep a Bharatában>> Hindu ünnep tűzáldozattal

 

Nem mindegyik Visnu avatár részesül olyan nagy figyelemben és imádatban, mint Narasimha. Szobra vagy képe minden hindu templomban megtalálható, és az otthonok házi oltárán is jelen van. A hívek segítségért fohászkodnak hozzá, de nem csupán anyagi problémáik miatt. A tudatlanságtól való megmenekülésért imádkoznak. A lelki tudatosság eléréséhez, szívűk megtisztításához kérnek segítséget. Narasimha megjelenési ünnepe április-májusra esik, ez nagy fesztivál Indiában, illetve a világ valamennyi hindu közösségében.

Narasimha története

Réges régen élt egy Hiranyakasipu nevű démon. Az Úr Visnu korábban, más formában találkozott már vele. Visnu egyik korábbi avatárja elpusztította Hiranyakasipu fivérét, aki a Föld biztonságát veszélyeztette.

Hiranyakasipu annak érdekében, hogy világuralomra tegyen szert, több éven át kemény lemondásokat vállalt. Brahmától azt az áldást kérte, hogy sem ember, sem állat, sem éjjel, sem nappal, sem a Földön sem az égen, se a házban, se házon kívül, semmilyen fegyvertől ne kelljen meghalnia. Így akarta a hallhatatlanságát biztosítani. Brahmá ezeket a feltételeket teljesítette, de figyelmeztette a gonosz királyt, hogy minden élőlény halandó, csak a lélek halhatatlan.

Miközben Hiranyakasipu ezzel a trükkös kívánságával foglalkozott, a félistenek elrabolták várandós feleségét. Féltek, hogy a gyermeke is olyan hatalmas gonosztevő lesz, mint az apja. Az anyát Nárada, a nagy szent fogadta be asramjába. A gyermek Prahlád már az anyaméhben hallotta a lelki üzenetet, és ennek szellemében nevelkedett a bölcsek között. Mire apja visszatért, már a teljes lelki tudás birtokában lett Visnu elkötelezett híve.

Narasimha caturdasi – a megjelenés napja

Hiranyakasipu az ellenségének tekintette Visnut. Amikor kiderült, hogy fia a Legfelsőbbként imádja, gyűlölettel támadt a saját gyermekére, és többféle módon is el akarta pusztítani. Prahládot rendíthetetlen hite oltalmazta. Tudta, hogy Visnu mindenhol jelen van, és megvédi. Végül apja dühében rácsapott a palota egyik oszlopára, és azt üvöltötte: Ebben is benne van a te Visnud?

Abban a pillanatban megjelent az Úr Narasimha, a félig ember, félig oroszlán avatár: Hiranyakasipu végzete. A térdére fektette a démonkirályt, és tíz körme lett az a fegyver, mely kioltotta Hiranyakasipu életét. Beteljesedett a kívánsága: nem éjjel és nappal, hanem a hajnal első perce volt, nem földön és égben, hanem Narasimha ölében, nem házon vagy házon kívül, hanem a palota küszöbén, és nem embertől vagy állattól hanem Visnutól, és nem fegyvertől, hanem Narasimha körmeitől érkezett a halál.

Narasimha neve

Az Úr Narasimha Visnu tíz fő avatárja közül a negyedik. Neve többféle formában ismert: Nrisimhadéva, Narasingha, Narasinha, Nrisinghadeva, Nrsimha vagy Nrisimha. Nara embert jelen, simha oroszlánt.

Egy szép vers a Srímad Bhágavatamból:

„Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom az Úr Nrisimhadevának, minden hatalom forrásának! Óh, Uram, kinek körmei és fogai olyanok, mint a villámcsapás, kegyesen pusztítsd el a gyümölcsöző tettekre irányuló démonikus vágyainkat ebben az anyagi világban! Kegyesen jelenj meg szívünkben! Űzd el tudatlanságunkat, hogy az anyagi világban a létért vívott harcunk során kegyedből megszabaduljunk a félelemtől!” (5.18.8.)

 

Narasimha formái

Narasimhának van félelmetes és kedves formája is. Az előbbi a véres harc után ábrázolja, amint éppen szétszaggatja a démonikus Hiranyakasiput. Az egész világ megremegett Narasimha végtelen haragja láttán. Meg kellett, hogy jelenjen Laksmi, lelkivilágbeli hitvese, hogy megbékítse. Ez a formája Laksmi-Narasimha.

Prahlád imái és Laksmi kedves szavai lecsendesítették. Ez az ábrázolás négy karral mutatja Narasimhát. Felső két kezében harci korongját és lótuszvirágot vagy kagylókürtöt tart. Másik két tenyere áldó kéztartással fordul minden híve felé, aki menedéket és segítséget kér tőle.

Ismert még a Jóga-Narasimha forma is, melyben az Úr jógapózban ül és meditál.

Narasimha mantra

 

ॐ नरसिंहाय विद्महे |
वज्रनाक्षाय धीमहि |
तन्नो नरसिंह प्रचोदयात ||

 

Om narasimhaya vidmahe |
vajranakhaya dheemahe |
thanno narasimha prachodayath ||

Nrisingha mantra fordítása

 

Om. Hadd meditáljunk az Úr Narasimha fél-ember, fél-oroszlán formáján! Kérjük, oszlassa szét nagy körmeivel a tudatlanságunkat, és éles foga pusztítsa el a sötétség démonát – megvilágítva elménket és értelmünket.

Sri Nrisimha Maha-Mantra

 

ॐ उग्रं वीरं महाविष्णुं ज्वलन्तं सर्वतोमुखं I
नरसिम्हम भीषणं भद्रं मृत्योऱ मृत्युं नमाम्यहम् II १ II

Om ugram veeram maha vishnum jvalantam sarvatomukham,
narasimham bheeshanam bhadram mrityor mrityum namamyahum

„Om. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Narasimhának, aki vad és hősies, akár az Úr Visnu. Narasimhának, akinek teljes formája ragyogó, mint a tűz. Aki rettenetes, de hívei felé védelmező, és akivel szembe még a halálnak is halálfélelme támad.”

Egy szép vers, melyet gyakran énekelnek Narasimha tiszteletére:

ito nṛsiṁhaḥ parato nṛsiṁho, yato yato yami tato nṛsiṁhaḥ
bahir nṛsiṁho hṛdaye nṛsiṁho, nṛsiṁham ādiṁ sharaṇa prapadye

„Narasimha itt van, és az ellenkező oldalon is, mindenhol és mindenütt, bárhová megyek. Ő a szívemben van, és kívül is. Nála, a Legfelsőbbnél keresek menedéket.”

Narasimha yantra

Spirituális síkon a Mars bolygó tartozik Narasimha felügyelete alá. A Mars negatív hatása veszekedésben, zűrzavarban nyilvánul meg.

Narasimha yantra - védelmező szimbólum A védelmező yantrát az otthon vagy az üzlet déli, délkeleti részén ajánlatos kitenni, vagy a bejárati ajtónál, a Srí yantra mellett.

Nrsimha hatása

Nrisimhadéva azért jelent meg, hogy kedves hívét, Prahládot megvédje, és elpusztítsa a démonikus Hiranyakashiput. Bár az apa kegyetlen módon, többször fia életére tört, Prahlád mégis így imádkozott Narasimhához, miután a szörnyű király meghalt: Kérlek, bocsáss meg az apámnak, és bocsáss meg minden gonosznak, hogy visszatérhessenek Hozzád.

Tipp: Hallgasd meg a lenti videón Paramadvaiti Szvámi előadásában Narasimha és Prahlád történetét!

Narasimha Visnu 10 fő inkarnációjának egyike. Mivel mindenütt jelen van, az ember szívében is. A Hozzá fordulók, Prahladhoz hasonlóan biztosan segítséget kapnak.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .