Indra, a félistenek királya

Indra a félistenek királya, az eső és a mennydörgés istensége. Az időjárás és a felhők neki engedelmeskednek. Míg Visnu az elsődleges félistenek, mint Indra, Brahmá és Siva vezetője, addig Indra az adminisztratív félistenek irányítója. A Védák Rig-védában szereplő himnuszai kijelentik, hogy Indra az emberiség barátja, aki együtt tartja a föld különböző törzseit.

Indra, a mennyek ura Airavata elefántján

Indra a felsőbb világ ura Airavata elefántján

Indra neve

A szó etimológiai gyökere több jelentéssel bír. Az ind-u „esőcsepp” jelentésű, az ind „nagy teljesítményű”. Az ina erőset jelent, az idh pedig ezt: „meggyújt”. Talán utalás arra, hogy a villámaival hatalmas fényt áraszt, vagy tüzet tud gyújtani. Gyakran hívják Dévarádzs-nak is: देवराज – király istenség. Angol átírással Devraj.

Indra és a többi félisten viszonya

Annak ellenére, hogy Indra a félistenek királya, még sincs alárendelés közöttük. A védikus gondolkodásban minden félisten és istennő egyenértékű, és ugyanannak az örök nagy egésznek a részei. Ezért egyik sem jobb vagy rosszabb, még akkor sem, ha éppen Indrával kapcsolatban jó néhány hibás tettéről tudunk.

Minden félisten engedelmeskedik Indrának, de szükség esetén a többieknek is. Nem szabad elfelejteni, hogy a félisteni pozíció, rendkívül kimagasló intelligenciával, roppant tudással, misztikus képességek óriási tárházával jár.

Indra szobra Tamil Naduban

Indrát ábrázoló szobor Tamil Naduban

Indra és Ardzsuna

Inrda az apja Ardzsunának, a Bhagavad-gítá hősének, Krisna barátjának. Ardzsuna születése egy misztikus történet része, az édesanyja, Kuntidévi királynő és Indra kapcsolata nem mindennapi. Indra felnőtt fiát meginvitálta égi királyságába, és megtanította neki a legkülönlegesebb katonai és zenei tudományt. A kuruksetrai csatában is fiát támogatta, igaz, hogy egy kis csalással, de megmentette fia életét.

Indra pozíciója

Indrát különféle szertartásokkal, jagjával imádják, hogy elnyerjék kegyét. A jó idő elengedhetetlen a mezőgazdaságban, és az emberek szívesen áldoznak annak érdekében, hogy a föld gazdagon teremjen. Csodálatos tetteit himnuszok sora örökíti meg. Indra uralkodó bolygója Indraloka.

Hátas állata Airavata, a fehér elefánt. Az elefántról Ganésa jut eszedbe? Olvass itt az elefántfejű félistenről>> Ganésa

Indra személyisége nagyon összetett. A mennyei bolygók fő félistene, de mivel ez még mindig az anyagi világban van, ő roppant gazdagsága és ereje ellenére egy hétköznapi élőlény is. Ezért a feltételekhez kötött lélek négy hibájával is rendelkezik:

  • bhrama (téved)
  • pramada (illúziók)
  • vipralipsá (csal)
  • káranapatava (érzékszervi fogyatékosság).

Több Indrával kapcsolatos történet e négy téma köré csoportosul.

Indra visszaesése tanulságos történet

A menny királyát, lelki tanítója, Brihaszpati megátkozta, mert nagyon helytelenül viselkedett. A büntetése az lett, hogy sertéssé vált. Ezek a példázatok több síkon is tanítanak. Milyen óriási kontraszt van a mennyei királyság és a disznó lét között! Ugyanakkor emlékeztető, hogy súlyos tettek következményeként felsőbb élethelyzetből is le lehet esni, el lehet bukni.

Miután Indra kénytelen-kelletlen elfogadta a disznó testet, kezdte egészen jól érezni magát. Hiszen mindene megvolt: rengeteg ételt kapott, a gazdája vakargatta a hasát, élvezhette a szexuális életet, sok kis malac röfögött körülötte. Így, amikor hosszabb idő elteltével Brahmá az elhagyott mennyei királyságára szerette volna emlékeztetni, Indra meg sem akarta hallgatni. Azonosította magát a testével, és sertés formájában elfelejtett királyi pozícióját. Egyszóval nem volt hajlandó visszatérni.

Indra a művészetben

Indra egy indiai templom falán

Ez az illúzió hatása, amikor anyagi dologgal azonosul az élőlény, a maja, az illúzió varázsa elkábítja. Ha még Indra is képes volt elfelejteni mennyei életszínvonalát, az ott tapasztalt boldogságot, és megelégedett a sertés életével, akkor tudhatjuk, hogy az anyagi illúzió bűvköre rendkívül erős.

Szerencsére happy enddel végződött a történet. Ugyanis amikor Indra meghallotta, hogy köszörülik a kést, és forralják a vizet, megértette, hogy az életére törnek. Akkor már nem volt édes a disznó lét, így visszatért korábbi lakhelyére.

Összegzés

Indra a félistenek nagyhatalmú királya, vezetője, s a démonok legfőbb ellensége. Ő a villámlás, a mennydörgés, a viharok, esőzések és a rohanó folyamok istensége. Kezében tartott fegyvere a hatalmas villámjogar. Egy történet szerint a félistenek ellopott teheneit visszaszerezte, ezért Indrát a szarvasmarhák védőszentjének is tartják.

Sok történet szól arról, hogy bár roppant gazdagsággal és hatalommal rendelkezik, mégis megtéved, de mivel lelkileg emelkedett személyről van szó, később belátja hibáját.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..