Indra, a mennyek ura

Indra, a félistenek királya

Indra a félistenek királya, az eső és a mennydörgés istensége. Az időjárás és a felhők neki engedelmeskednek. Míg Visnu az elsődleges félistenek, mint Indra, Brahmá és Siva vezetője, addig Indra az adminisztratív félistenek irányítója. A Védák Rig-védában szereplő himnuszai kijelentik, hogy Indra az emberiség barátja, aki együtt tartja a föld különböző törzseit.

Indra, a mennyek ura Airavata elefántján
Indra a felsőbb világ ura Airavata elefántján

Indra neve

A szó etimológiai gyökere több jelentéssel bír. Az ind-u „esőcsepp” jelentésű, az ind „nagy teljesítményű”. Az ina erőset jelent, az idh pedig ezt: „meggyújt”. Talán utalás arra, hogy a villámaival hatalmas fényt áraszt, vagy tüzet tud gyújtani. Gyakran hívják Dévarádzs-nak is: देवराज – király istenség. Angol átírással Devraj.

Indra és a többi félisten viszonya

Annak ellenére, hogy Indra a félistenek királya, még sincs alárendelés közöttük. A védikus gondolkodásban minden félisten és istennő egyenértékű, és ugyanannak az örök nagy egésznek a részei. Ezért egyik sem jobb vagy rosszabb, még akkor sem, ha éppen Indrával kapcsolatban jó néhány hibás tettéről tudunk.

Minden félisten engedelmeskedik Indrának, de szükség esetén a többieknek is. Nem szabad elfelejteni, hogy a félisteni pozíció, rendkívül kimagasló intelligenciával, roppant tudással, misztikus képességek óriási tárházával jár.

Indra szobra Tamil Naduban
Indrát ábrázoló szobor Tamil Naduban

Indra és Ardzsuna

Inrda az apja Ardzsunának, a Bhagavad-gítá hősének, Krisna barátjának. Ardzsuna születése egy misztikus történet része, az édesanyja, Kuntidévi királynő és Indra kapcsolata nem mindennapi. Indra felnőtt fiát meginvitálta égi királyságába, és megtanította neki a legkülönlegesebb katonai és zenei tudományt. A kuruksetrai csatában is fiát támogatta, igaz, hogy egy kis csalással, de megmentette fia életét.

Indra pozíciója

Indrát különféle szertartásokkal, jagjával imádják, hogy elnyerjék kegyét. A jó idő elengedhetetlen a mezőgazdaságban, és az emberek szívesen áldoznak annak érdekében, hogy a föld gazdagon teremjen. Csodálatos tetteit himnuszok sora örökíti meg. Indra uralkodó bolygója Indraloka.

Hátas állata Airavata, a fehér elefánt. Az elefántról Ganésa jut eszedbe? Olvass itt az elefántfejű félistenről>> Ganésa

Indra személyisége nagyon összetett. A mennyei bolygók fő félistene, de mivel ez még mindig az anyagi világban van, ő roppant gazdagsága és ereje ellenére egy hétköznapi élőlény is. Ezért a feltételekhez kötött lélek négy hibájával is rendelkezik:

  • bhrama (téved)
  • pramada (illúziók)
  • vipralipsá (csal)
  • káranapatava (érzékszervi fogyatékosság).

Több Indrával kapcsolatos történet e négy téma köré csoportosul.

Indra visszaesése tanulságos történet

A menny királyát, lelki tanítója, Brihaszpati megátkozta, mert nagyon helytelenül viselkedett. A büntetése az lett, hogy sertéssé vált. Ezek a példázatok több síkon is tanítanak. Milyen óriási kontraszt van a mennyei királyság és a disznó lét között! Ugyanakkor emlékeztető, hogy súlyos tettek következményeként felsőbb élethelyzetből is le lehet esni, el lehet bukni.

Miután Indra kénytelen-kelletlen elfogadta a disznó testet, kezdte egészen jól érezni magát. Hiszen mindene megvolt: rengeteg ételt kapott, a gazdája vakargatta a hasát, élvezhette a szexuális életet, sok kis malac röfögött körülötte. Így, amikor hosszabb idő elteltével Brahmá az elhagyott mennyei királyságára szerette volna emlékeztetni, Indra meg sem akarta hallgatni. Azonosította magát a testével, és sertés formájában elfelejtett királyi pozícióját. Egyszóval nem volt hajlandó visszatérni.

Indra a művészetben
Indra egy indiai templom falán

Ez az illúzió hatása, amikor anyagi dologgal azonosul az élőlény, a maja, az illúzió varázsa elkábítja. Ha még Indra is képes volt elfelejteni mennyei életszínvonalát, az ott tapasztalt boldogságot, és megelégedett a sertés életével, akkor tudhatjuk, hogy az anyagi illúzió bűvköre rendkívül erős.

Szerencsére happy enddel végződött a történet. Ugyanis amikor Indra meghallotta, hogy köszörülik a kést, és forralják a vizet, megértette, hogy az életére törnek. Akkor már nem volt édes a disznó lét, így visszatért korábbi lakhelyére.

Összegzés

Indra a félistenek nagyhatalmú királya, vezetője, s a démonok legfőbb ellensége. Ő a villámlás, a mennydörgés, a viharok, esőzések és a rohanó folyamok istensége. Kezében tartott fegyvere a hatalmas villámjogar. Egy történet szerint a félistenek ellopott teheneit visszaszerezte, ezért Indrát a szarvasmarhák védőszentjének is tartják.

Sok történet szól arról, hogy bár roppant gazdagsággal és hatalommal rendelkezik, mégis megtéved, de mivel lelkileg emelkedett személyről van szó, később belátja hibáját.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .