fbpx
Hanuman, Ráma híve

Hanuman, a kedvenc majomarcú

Hanuman az Úr Ráma kedves híve, aki félig majom, félig emberi testtel rendelkezik, valamint rendkívüli misztikus erővel és szellemi képességgel. Ráma iránti végtelen odaadásáról a Rámájanában és a Ramcharitmanas-ban olvashatunk. Róla szól a Hanuman chalisa, a 16. századi költő, Tulsidas áhítatos verse is, melyet naponta számtalan hindu templomban elénekelnek.

Hanuman, Ráma híve

Hanuman születése

Több történetet is van, mely elmondja Hanumán eredetét. Egyik variáció szerint Siva gyermeke, másik szerint Anjanának és Vayunak, a szél félistenének utóda. Különleges képességekkel rendelkezik, emellett az önzetlenség és hűség tökéletes szimbóluma.

Hanuman élete

Hanuman gyermekkoráról azt olvashatjuk, hogy nagyon bosszantóan tudott viselkedni. Nyugtalan, energikus és kíváncsi volt. Amikor találkozott Rámacsandrával azonnal a legalázatosabb hívévé vált. Ez a szeretetteljes kapcsolat jellemezte egész életét.

Hanuman murti

Hanuman különös képessége révén meg tudta változtatni a formáját. Tudott repülni, de képes volt óriássá kiterjeszteni magát, vagy apró kis lénnyé zsugorodni. A Rámájanából tudjuk, hogy amikor Rávana elrabolta Szítát, Ráma hitvesét, a keresésben Ráma legfőbb segítője Hanumán lett.

Hanuman Ráma szolgálatában

Miután megkapta Ráma áldásait, a majomharcos Lankába repült. Kémként küldték a hatalmas démon, Rávana birodalmának fővárosába, hogy megtalálja Szítá dévit. Rávana megpróbálta fogságba vetni. Ehelyett azt érte el, hogy Hanumán a farka bojtjával felgyújtotta a paloták egy részét, miközben hatalmas ugrásokkal menekült. Napjainkban is néhány helyen valamivel sötétebb a talaj ott, mint a környező területeken. A lakosokat örömmel emlékezteti Hanumán legyőzhetetlen erejére.

Ramsetu ádám hídja

Hanuman és serege hidat épített India déli csücske és Lanka között. Minden egyes vízbe dobott köre ráírta Ráma nevét. Az írás nem, de a Ramsetu, Ráma hídja ma is látható még. Hanuman nem ismert lehetetlent. Amikor szükség volt rá, elhozta a Sanjivini gyógynövényt hordozó hegyet, a Himalája egy részét, mert csak ez gyógyíthatta meg Rámát és testvérét, Laksmanát. Ráma győzelme után is csak ura és Szítá szolgálatának élt, róluk zengett verseket. Szívében csak az ő képüket őrizte.

Hanuman mantra

Hanumám mantrái a következők:

श्री हनुमते नमः.
om sri hanumate namah – Hódolat ajánló mantra.

आञ्जनेयाय विद्महे वायुपुत्राय धीमहि.
तन्नो हनुमत् प्रचोदयात्.

om anjaneyaya vidmahe vayuputraya vhimahi.
tanno hanumat prachodayat.

Fordítás: Anjanti anya és a szél istenének fiához, Hanumánhoz fohászkodunk.

Bárcsak az intelligencia és a tudás felé irányítaná értelmünket!

Hanumánt Ráma iránti odaadása, bátorsága és önzetlensége nemes tettekre sarkalta. Ő a mesteréhez, gurujához tisztelettel és szeretettel viszonyuló hű szolga eszményképe.

Hanuman bhajanok latin betűs átírással

Végre te is pontosan énekelheted a Hanuman Chalisa bhadzsanjait. Érdemes belehallgatni a lenti videóba.

https://youtu.be/e_5jx52UeZ4

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .