Ganesh a Védák írnoka

Ganésa, az akadályok elhárítója

Ganésa a hindu pantheon egyik legismertebb alakja. Félisteni pozíciója révén ő a kezdetek segítője és az akadályok elhárítója. A bőség, a szépség, a bölcsesség felügyelője. Rendkívül éles elméjű, és az együttérzéséről is híres. Sokszor ábrázolják egy egér társaságában, aki a lábainál ül. A vele kapcsolatos történet több üzenetet is hordoz. Vjászadév, a szent bölcs neki diktálta a Védák könyveit. Így vált Ganésa a Védák írnokává.

Ganesh a Védák írnoka
Vjásza, vagy más néven Veda Vyas, Ganésának diktálja a Védák híres történetét, a Mahábháratát. 

Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


Ganésa jelentése és történelmi emlékei

A gan szótag csoportot jelent. Ganésa az, aki rendet tart ebben a világegyetemben, hiszen az univerzum atomok és különböző energiák csoportja. Hívei más néven is szólítják, a legnépszerűbb ezek közül a Ganapati. Ez szó szerint azt jelenti: a sokaság gondviselője.

Ganésa legkorábbi említése a Rig-védában szerepel. Ganapatiként olvashatunk róla, miként a Mahábháratában is. A hindu, buddhista és dzsain hit egyaránt elfogadja, templomaik faragványain is láthatjuk őt, vagy például az Ellora barlangok képein, melyek az 5. és 8. század között keletkeztek.

Ganésa története

Születésének kétféle története is van. Az egyik szerint Siva és Parvati a dévák, a félistenek kérésére vállalták ezt a gyermeküket. Egyrészt, hogy akadály-teremtő (vighnakartaa) legyen a démoni lények, vagyis a mindenkori Rossz útjában. Másrészt, hogy akadály-átalakítóként (vighnahartaa) segítse a félisteneket, a dévákat. Tágabb értelemben ez azt jelenti: segíti a jó törekvéseket, segíti a felmerülő akadályok átlépését, megoldását.

Születésének körülményei egy másik változatban: Siva sokszor mély meditációba merült, és egy ilyen alkalommal Párvati nagyon magányosnak érezte magát. Úgy döntött, kell valaki, aki bármikor ott lesz, ha szükséges. Gyűjtött egy kis agyagot a földről, és egy szép fiatalembert formált, aki meg is elevenedett. Megszületett a jóképű Ganésa, aki kinézete miatt el is bízta magát.

Nem sokkal ez után Párvati megkérte, hogy őrizze a hegy oldalát, miközben ő egy folyóban fürdött. Azonban megérkezett Siva, aki látni akarta feleségét. Ehelyett egy csinos fiatalember állta útját, és megtiltotta, hogy közelebb menjen. Hirtelen haragjában Siva lefejezte Ganésát. Csak ekkor tudta meg, hogy a saját fiával tette ezt. Közölte a kíséretével, hogy hozzák el az első állat fejét, akivel találkoznak. Ez egy elefánt volt. Siva az elefánt fejét Ganésa testéhez csatolta, és megnövelte a súlyát, hogy elbírja a terhet. Így mentette meg fiát a testi szépség adta büszkeségtől.

Ganésa szó szerint elvesztette a fejét. Ez is jelképes: nem hétköznapi megoldás orvosolta a problémát. Az akadályok leküzdésének más módjai is vannak, mint amit anyagi ésszel elképzelünk. A pufók, de szelíd lelkű és rendkívül nagy tudású Ganésa mind a mai napig az egyik legkedveltebb félisten a hinduk körében.

Ganésa helyesírása: Ganesh, Ganesha vagy Ganésa?

Az elefántfejű, embertestű istenség: गणेश. A szanszkrit szó a magyar helyesírás szerint Ganésa. Természetesen az angol átírás is többször előfordulhat a hazai szövegekben: Ganesh, Ganesha. Ha indiai angol nyelvű cikket olvasunk, akkor is az angol átírással találkozunk.

Éppen ezért a magyar írásokban is találkozhatsz a Ganesh és Ganesha átírással is.

Ganésa ünnepek: Ganesh Chaturthi

A Ganesh Chaturthi tíz napos fesztivál, mely a hindu naptár szerint augusztusra vagy szeptemberre esik. Mint minden vallásos ünnep a védikus himnuszok zengésével, és a hindu szentírások szövegének idézésével zajlik. Ilyen például a Ganapati Upanisad. Tisztító fürdő, ima, böjt, majd az oltáron előzőleg felajánlott finom ételek elfogyasztása is jellemzi.

Ganésa kedvenc édessége soha nem maradhat ki. Modaka egy kókuszos rizsgombóc. A populáris ínyencség rendkívül ízletes és egyszerű étel. A modaka a Ganésa fesztivál elengedhetetlen édessége.

Ganesh Chaturthi a legnagyobb Ganésa ünnep
Ganesh Chaturthi a legnagyobb Ganésa ünnep

Ganesh Chaturthi a vallási szempontok mellett fontos gazdasági tevékenység. A fesztivál ideje alatt színes pandálokat húznak fel, ideiglenes szentélyeket alakítanak ki. A nyilvános helyszíneken szent szövegeket olvasnak, és a csoportos vendéglátás mellett sport- és harcművészeti versenyeket is tartanak. A fesztivál olyan kulturális tevékenységeket is kínál, mint az ének, a színház és a zenekari előadások. Ilyenkor nem ritka az ingyenes orvosi vizsgálat, a véradó helyek kialakítása, és a szegényeknek osztott adomány.

A fesztivál végén, a tízedik napon Ganésa fából, agyagból vagy gipszből készült szobrát nyilvános felvonulással, zenével és csoportos énekléssel körbehordják, majd a közeli vízbe, például folyóba, tóba vagy az óceánba merítik. Az agyag feloldódik, és Ganésa visszatér a Kailas hegyre szüleihez, Párvatihoz és Sivához. Ganesha ünnepe nemcsak Indiára korlátozódik. A világon minden nagyobb város hindu közössége megtartja.

A Ganesh Chaturthi történelmi jelentősége

Nem világos, hogy a különleges ünnep megtartása mikor kezdődött el. A történelmi bizonyítékok azt sugallják, hogy ez egy jelentős társadalmi és nyilvános rendezvény volt a Mughal-Maratha háború után. Shivaji, a híres uralkodó támogatta, majd a 19. században az indiai szabadságharcos Lokmanya Tilak. Mivel a gyarmati brit kormány féltette hatalmát, 20 fő fölött gyülekezési tilalmat rendelt el. Tilak a Ganésa ünnepeket eszközként használta, hogy megkerülje ezt a törvényt. A hindu vallási ünnep egyben népgyűlési összejövetel is volt.

Dél-Indiában Vinayaka néven imádják Ganésát. Egy alkalommal, amikor a hittérítők zaklatták Vinayaka követőit, és nem volt lehetőség a kis szobrok elkészítésére, falevélből alkották meg. Goában az inkvizíció üldözte a híveket, de ők nem adták fel vallásukat. Ez a tradíció, a levélre rajzolt isteni emlékeztető mind a mai napig fennmaradt.

Az indiai „elefánt isten”

Elsősorban azt kell tudni, hogy bár a hindu ikonográfiában számtalan istent látunk, azok többnyire csak meghatalmazott képviselők. Vannak, akik Visnut vagy Sivát tartják a legfelsőbbnek, a vaisnavák Krisnát.

Olyan ez, mint a király és a miniszterek. A király a legmagasabb poszt, de képviselői is rendelkeznek e hatalom egy részével. A magyar szóhasználat sokszor rosszul alkalmazza az ő titulusukat, és az angol után istennek fordítják a szövegeket. A szanszkrit dévák pontosabb magyar megfelelője: félistenek.

Ganésát általában négy karral ábrázolják, kezeiben szimbolikus jelentésű tárgyakat tart. Az elefántösztöke követői számára a pozitív és negatív hatású vágyak szétválasztását, a kötél a kötelékektől, gátló ragaszkodásoktól való megszabadulást jelképezi. Egyben a kötéllel közelebb vonja híveit lelki céljaikhoz.

Fejszéjével is a ragaszkodás köteleit vágja át. A lótuszvirág a tisztaság jelképe, ahogy kiemelkedik a mocsárból, és nem érintkezik vele. A törött kard szimbolizmusa pedig azt üzeni, hogy egy bölcs ember túl van a kettősségeken, azok nem zavarják meg őt. Sokszor ábrázolják kedvenc édességével, ez nem falánkságot, hanem a lelki gyakorlatok eredményét tükrözi.

Ganésa szobor: az akadályok elhárítója

Ganésát az akadályok elhárítójaként imádják. Jókora pocakja a nagylelkűséget és a teljes elfogadást képviseli, valamint a jó és rossz dolgok könnyed megemésztését. Nagy feje arra utal, hogy a sikerhez nagyban kell gondolkodni. Szeme kicsi, de kedves tekintete rendkívüli koncentrálást is mutat.

Ganésa, az elefántfejű Istenség: akadályok elhárítója
Ganésa, az akadályok elhárítója. Egyéb legismertebb nevei: Ganapati és Vinayaka.

Hatalmas füle a tanításokra való összpontosítást, kis szája pedig a felesleges beszéd elkerülését jelzi. Ormánya az eredményesség és alkalmazkodó készség szimbóluma, fél agyara pedig a nemes célért hozott áldozatvállalást, a kedvező dolgok megtartását, a kedvezőtlenek elvetését jelenti. Kezét áldó vagy védelmet adó kéztartásban, múdrában tartja. Előtte egy púpozott tál van megszentelt étellel, ami a lelki úton haladó, törekvő embert bíztatja, sikert ígér.

Ganésa történetek

Ganésa rendkívül intelligens volt. Amikor a nagy szent, Vjászadév le akarta jegyezni a Mahábháratát, ő lett az írnoka. Azt a feltételt szabta, hogy Vjászadév megszakítás nélkül diktáljon, másképp abbahagyja az írást. Erre Ganésa is kapott egy megszorítást: csak azt írhatta le, amit megértett. Tökéletesen dolgozott hát, de a nagy munkában elkopott az íróeszköze. Hogy ne szakadjon meg a lendület, letörte egyik agyarát, és azzal folytatta.

Ganésa hátas állata

Minden hindu istenségnek van hátas állata. Ganésa hátas állata egy egér. Az egér pozitív szimbólum, hiszen képes mindenen átrágni magát. Előtte nincs akadály.

Hátas állatának története a szüleihez kapcsolódik.

Egyszer szülei próbára tették őt és testvérét, Kartikéját. Világkörüli útra kellett indulniuk, s a tét az volt, hogy a korábban visszaérkező nősülhetett elsőként. Kartikéja villámsebes madarával el is indult, Ganésának azonban nem volt hordozó állata. Megkérte apját, aki egy egér neki. Az egér elrágja a köteleket, kiszimatolja a kedvező dolgokat. Az egér olyan, mint a mantra, amely át tudja vágni a gúzsba kötő akadályokat, amit a tudatlanság eredményez.

Ganésa megköszönte az ajándékot, s mivel hihetetlenül okos volt, megtalálta a legjobb megoldást. Egyszerűen körbejárta szüleit, Sivát és Párvatit. Kifejtette, hogy számára szülei jelentik az egész világot, így teljesítette a feladatot. Ganésa elsőként házasodhatott, két hitvese Sziddhi (tökéletesség) és Buddhi (értelem).

Érdekesség, hogy az elefánt gyakran megjelenik a hinduizmusban. Ganésa elefánfejű, Indra hátasállata pedig elefánt.

A hordozó állat története

A hordozó állat szimbolizálja a gonosz erőket is, amelyek fölött az istenség uralkodik. Ganésa összezúzza a haszontalan gondolatokat, amelyek szaporodnak, mint az egerek.

Ganésa még gyerekkorában szembeszállt ezzel az állatfélével, amikor egy óriási egér kezdte terrorizálni barátait. Ganésa csapdába csalta, lasszót vetett rá, és meglovagolta.

Ez a nagy, egérszerű lény, Mushika eredetileg gandharva, vagyis égi zenész volt. Miután beképzeltségében megsértett egy bölcset, az egérré változtatta, hogy szerénységet tanuljon. (Hasonló, tanulságos történet van Indrával kapcsolatban.) Azonban azt is megígérte neki, hogy egy napon az istenek meghajolnak majd előtte. A prófécia akkor teljesült be, amikor az egér lett a Ganésa hordozó állata.

Ganésa, az akadályok eltávolítója, elefántszerű ereje ellenére, termete miatt nem mehet el mindenhová. Azonban a járműve, Mushika, az egér, a legkisebb résbe is be tud bújni. Így segíthet Ganésának, hogy legyőzze az akadályokat.

Ganesh mantra

A védikus mantrák között nem véletlenül populáris a Ganésa mantra. Sokan csupán anyagi sikerekért fordulnak Ganésához. A helyes Ganésa tisztelet célja a Legfelsőbb felé törekvés ösvényéről való akadályeltávolítás.

Így néz ki a Ganésa szanszkrit mantra

Ganésa mantra szanszkrit devanagari írással:

Ganesa mantra szanszkritul
om gam ganapataje namaha

Minden mantra sajátos jelentéssel bír, és a mantrát éneklőt pozitív eredménnyel ajándékozza meg. A Ganesh mantrát a kevésbé intelligens ember csupán anyagi jóléte érdekében zengi. A bölcs viszont úgy fordul hozzá, mint lelki jóakarójához. Ganésa kedvenc virágát, a piros hibiszkuszt felajánlva segítséget kér tőle Isten felé vezető útján. Ganésa a befedett elme által létrehozott akadályokat segít eloszlatni.

Ezen a videón elbűvölő Ganésa mantra zengést hallhatunk.

A Ganesh mantra jelentése

„Meghajlok Ganésa előtt, aki elhárít minden nehézséget és akadályt az utamból. Áldást és védelmet kérek tőle.”

Összegzés

Ganésa legfontosabb szerepei: ő az odaadás és az istenszeretet útján feltornyosuló akadályok elhárítója, valamint a Védák írnoka. Legmagasabb szintű tiszteletében ezek az aspektusai előtt tisztelgünk.

3 hozzászólás

 • Pingback: Ki az a Ganesha? | LélekSzafari.hu

  • Gizella
   On 2021-07-30 at 11:20

   Koszonom a sok hasznos informaciot!

   Reply

   • Leveles Zoltán Harijan
    On 2021-09-09 at 10:24

    Örömmel 🙂

    Reply

 • Leave a Comment

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .