fbpx
Durga istennő

Durga istennő

Az istennő tisztelete a védikus időkig nyúlik vissza. Durga az univerzum istennője, Siva feleségének, Párvati istennőnek egyik formája. Párvati harcos aspektusai Durga és Káli.
Durga istennő a bölcsesség és az emlékezet ereje. Akár 64 különböző formában is meg tud jelenni, melyek az istennő különböző időtöltését, hatalmát vagy aspektusát képviseli. Ilyen például: Bhagavati, Katyayani, Meenakshi, Sati, Devi vagy Kali. Így a szelíd és a pusztító karakter is jelen van.

Durga istennő

A hinduizmusban saivizmus és a vaisnavizmus mellett a saktizmus a harmadik legnépesebb irányzat. A saktizmus tradíciójában Durga a központi istenség. Nevét a Rig-védában és a Mahábháratában is megtaláljuk. A shaktizmus legfontosabb írásai a Devi Mahatmya és a Devi-Bhagavata Purana.


Tipp: ünnepeld velünk Durgá istennőt a Navaratri 9 napos rendezvényen Budapesten! Részletek>> Navaratri


Durga jelentése

Durga jelentése szó szerint: átjárhatatlan, nehezen megközelíthető, legyőzhetetlen, nem vitatható. Shakti (Párvati) egyik legismertebb megnyilvánulása Durga.

Durga istennő szerepe

Durga becsületes harcban megölt egy szörnyet. Ezáltal helyreállt a Földön a béke és a jólét. Ez a hősi história egy nő hatalmáról emlékezik meg. Durga a védő anya istennő népszerű formája. Rémisztő és pusztító, amikor kell, de jóindulatú és gondoskodó, amikor szüksége van rá.

Durga élete

Durga életéhez Mahishasur bivalydémon híres története kapcsolódik. Indra, a félistenek királya és miniszterei kérésére Devi Durga azért jelent meg, hogy legyőzze és megölje Mahisasurt, és megállítsa barbár uralmát a Földön.

Mahisasur, a démonkirály az álcázásról ismert, az alakváltozás különböző formáiról. Külsejét állandóan változtatta, de gonosz céljait nem – ilyen a látszat valóság és a belső tudatlanság. Lehetetlennek tartotta, hogy egy istennő elég erős legyen ahhoz, hogy megölje őt. Durga ikonográfiájában látható, amint Mahisasurba szúrja fegyverét.

Durga mantra

Durga istennőhöz nagyon sokan fohászkodnak, sok ima és mantra fűződik hozzá. Az egyik legismertebb Durga mantra az, melyet a problémáik elkerüléséért és a jólét reményében recitálnak:

सर्वाबाधा विनिर्मुक्तो, धन धान्यः सुतान्वितः..
मनुष्यो मत्प्रसादेन भविष्यति न संशयः..

Om sarvabaadhaa vinirmukto, a dhan dhaanyah sutaanvitah. |
Manushyo matprasaaden bhavishyati na sanshayah om ||

Hódolatom az örökkévaló istennőnek, aki felszámolja az összes gonosz erőt. Kérem, adjon sok boldogságot és jobb jövőt.

Hódolatajánló mantra:

ऊँ दुं दुर्गायै नमः ..

Om dung Durgayai namah ||

Tiszteletemet ajánlom a női energia előtt, amely megóv az összes negatív hatástól.

Durga a belső gonosz elpusztítója

Durga ünnepe

Durga ünnepe a tavaszi és az őszi betakarítás idejére esik, különösen a Navratri fesztiválkor. Durga puja (szeptember-október): Az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában. Durga dévit az anyagi jólét reményében imádják. Színes Durga képeket készítenek az agyagból, majd vízbe merítik a felvonulás alkalmával.

Az ünnep a Devi Mahatmya szövegének olvasásával, imádságokkal, majd énekléssel és tánccal, illetve lakmározással telik. A Durga puja a keleti és északkeleti államok legnagyobb magán- és nyilvános ünnepe.

Durga ábrázolása

A hindu művészetben Durga gyakran gyönyörű nő, akit mosolyogva piros ruhában ábrázolnak. Négy vagy akár húsz karja is lehet. A kezében különböző tárgyakat tart: fegyvereket, kagylót, imafüzért és csengőt, ezek a különböző hatalmi jelvényei.

Lehet, hogy egy lótuszon ül, vagy egy oroszlánon, esetleg tigrisen utazik. Az oroszlán egyrészt Durga hatalmát, másrészt az ember negatív tulajdonságait, állatias hajlamait képviseli. Például a kapzsiságot vagy a mindenen átgázoló önzését. Az oroszlánon való lovaglás azt is jelenti, hogy teljesen az irányítása alatt tartja célpontjait.

Amikor harc közben látjuk, a legfeltűnőbb a nyugodt arca, Durga istennő mosolyog. Ez a tulajdonsága azt hangsúlyozza, hogy védő szerepet tölt be, nem erőszakos, nem a gyűlölet vagy az egoizmus vezérli, mint a földi halandókat. Kényszerűen cselekszik, a dharma fenntartása érdekében. A fegyverei is szimbolikusak: önfegyelmet, mások iránti önzetlen szolgálatot, önvizsgálatot, imádságot, odaadást, a mantrákra való emlékezést, vidámságát és meditációját képviselik.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .