Visszaüt karma idézetek

Visszaüt a karma – idézetek az ébredéshez

India ősi bölcsessége szerint a Napnál is világosabb, hogy a karma előbb-utóbb beérik. A fájdalom csökkentése érdekében jöjjenek a „visszaüt a karma” idézetek!

Nincs mellébeszélés. Bárhogy is szeretnénk megúszni, a karma visszaüt. Ez a törvény minden időben és minden emberre vonatkozik.


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


A választ a következő visszaüt a karma idézetekkel mutatjuk. Mielőtt belemerülsz, tudnod kell, hogy a tradicionális megközelítés meglehetősen különbözik az ezoterikus megértéstől.

Ha szeretnéd megérteni a tradicionális karma tanát, akkor a Mi a karma c. írásunkból megtudhatod a Védák megközelítéséből.

Sokan azt hiszik, hogy a karma egyfajta üzlet. A jó tetteket is csak egyfajta felajánlásként végzik, hogy utána annak a pozitív visszahatásait élvezhessék. Az igazi felajánlás önös érdektől mentes.

A karma alapfogalom. Néha mégis téves értelmezést fűznek hozzá. Vajon mennyire igaz az, amikor azt mondjuk:

„Sajnos, nem tehetek semmit, ez a karmám.” „Nem tehetek róla, ez a karmám.”

Kire vonatkozik „a karma visszaüt” törvénye? Az illúziótól, a májától megtévesztett élőlényre. A Srímad-Bhágavatamban olvashatjuk:

„A külső energiának köszönhetően az élőlény, noha transzcendentális az anyagi természet három kötőerejéhez képest, azt gondolja magáról, hogy az anyag terméke, s így el kell viselnie az anyagi szenvedés visszahatásait.” (1.7.5.)

A materialista élet az anyagi tettek és azok visszahatásainak sorozatát idézi elő. Ezzel kapcsolatban a Bhágavatam egy helyen rendkívül érdekesen fogalmazza meg a lélekvándorlás tényét:

„Azt, amikor cselekedeteink adott visszahatása véget ér, halálnak nevezik, azt pedig, amikor egy adott visszahatás elkezdődik, születésnek hívják.” (3.31.41.)

Így üt vissza a karma a védikus irodalom szerint

Tudnunk kell, hogy a tiszta, Isten-tudatos élet és a lelki tettek segítenek. A Brihadáranjaka-upanisad (4.4.22.) kijelenti, hogy ebben az esetben:

„Az ember a jó és a rossz tett visszahatásaitól egyformán megszabadul.”

A Bhagavad-gítá is megerősíti ezt.

„Amint a lobogó lángok között hamuvá lesz a fa, úgy hamvasztja el a tudás tüze az anyagi cselekedetek összes visszahatását.” (4.37.)

hinduizmus szerint a karma visszaüt. Idézetekkel támasztjuk alá

„Az Istenség Legfelsőbb Személyisége így szólt: Az ember felszabadulhat, ha komoly odaadó szolgálatot végez Nekem, s így hosszú időn keresztül hall Rólam, vagy hallgat Engem. Ha ekképpen végzi előírt kötelességeit, nem éri majd visszahatás, és meg fog szabadulni az anyag szennyeződésétől.” (Bhágavatam 3.27.21.)

Gauranga Maháprabhu, az Arany Avatár a mai vaskor, a kali-júga ellenszerét is megadta, amikor Isten szent neveinek zengését tanácsolta híveinek:

„Kezdd el énekelni a Hare Krisna mantrát, s amikor éneklésed már majdnem tiszta, minden bűnös visszahatástól megszabadulsz!” (Csaitanja-csaritámrita, M. 25.199.)

Visszaüt a karma – ezek az idézetek is bizonyítják

A tettek mindig a tett szerinti jó vagy rossz eredménnyel járnak, vagyis a karma visszaüt. A tengernyi idézet közül vegyünk néhányat:

„A tapsolás egy cselekvés, de a hang ennek a tettnek a hatása. Az eredmény nem létezhet cselekvés vagy ok nélkül.”

Swami Niranjanananda Saraswatinak a párizsi Sorbonne Egyetemen tartott előadásából

„Tulajdonosa és örököse vagyok cselekedeteimnek.”

Buddha

„Az erőszak valójában félrehúzódik az erőszakosoktól, és a cselszövő abba a gödörbe esik, amelyet másnak ás.”

Arthur Conan Doyle, skót író, a Sherlock Holmes-ról szóló detektívregények szerzője

„Ahogy én fizettem és fizetek az én tetteimért, úgy fogsz te is.”

Lord Byron, akit az egyik legnagyobb brit költőnek tekintenek

„Az élet olyan, mint egy csomókkal teli húsdarab. Ezek a csomók a karmáid, melyeket a korábbi életeidből hoztál. Az emberi élet célja, hogy megpróbálja feloldani ezeket a csomókat.”

George Harrison, a The Beatles egykori vezető gitárosa. Harrison az 1960-as években a hinduizmus, sőt a vaisnavizmus elkötelezettje lett. Ez gyakran megmutatkozott zenei és közéleti tevékenységében is. Ezt is ő mondta:

„Pesszimistán nézem a bolygó jövőjét. Ezek a nagy fickók nem veszik észre, hogy mindannak, amit csinálnak, van egy visszahatása. Fizetned kell. Ez a karma.”

További releváns idézeteket a Karma idézetek c. gyűjteményünkben olvashatsz.

Összefoglalás

A visszaüt a karma idézetek elsősorban saját okulásunkat szolgálják. Szerinted nem újabb karmát kreálsz, ha adott esetben odadörgölöd mások orra alá ezt a gyűjteményt?

Leveles Zoltán videó tanítása a karmáról.


Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .