Leveles Zoltán hindu tanító

Nyilatkozat a jóga demonizálása kapcsán

Gyakran felmerülő téma a világ különféle beállítottságú hívei és tanítói között a jóga esetleges negatív hatása. Sőt a szélsőséges vélemény szerint a jóga démoni eredetű. Olykor egyenesen a Sátán imádataként tekintenek rá. Erre reagál a hinduizmus.hu portál. A hindu vallás magyar hírvivőjeként fejti ki véleményét Németh Sándor elhíresült nyilatkozatára: „a jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra”.

Leveles Zoltán hindu tanító
Leveles Zoltán hindu tanító | Fotó: Juhász Balázs

Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozata Németh Sándor jóga-botránya kapcsán

A hinduizmust a világ legtoleránsabb vallásaként tartják számon. A hinduizmus nevében a világtörténelem során sosem indult térítő háború.

A hindu gondolkodás teljes mértékben tiszteletben tartja a szabad akaratot, beleértve a szabad vélemény nyilvánítást is.

A hinduizmus nem csak vallja a szólásszabadságot és a toleranciát, hanem a történelem során számtalanszor bizonyította be annak gyakorlati megélését. A hindu India befogadta a rómaiak elől menekülő zsidókat, vagy a hódítók elől menekülő párszikat. Továbbá, India nemcsak, hogy befogadta a kínaiak elől menekülő buddhistákat, Őszentsége a dalai lámával az élen, hanem földet is adott nekik.

A szanszkrit jóga szó jelentése összekapcsolni: az egyéni lélek és a Legfelsőbb kapcsolatát jelenti. Hasonlóan, mint az angol religion szó alapjául szolgáló latin “religare” kifejezés, melynek jelentése összekötni – a lelket Istennel. Megállapíthatjuk, hogy a jóga és a vallás kifejezések szinonimák.

A jóga ősi tradíció, melynek maximum annyi köze lehet a démonokhoz, hogy segít beazonosítani és leküzdeni a mindannyiunkban benne levő belső démonokat.

A több mint 5000 éves védikus tanítások tanulmányozásával megállapíthatjuk, hogy a jóga célja sohasem volt a démoni erők tisztelete vagy imádata.

Egy hindu példázat a spirituális folyamatokat, mint amilyenek a vallások és a jóga, a borotvához hasonlítja. A borotva tökéletesen alkalmas a fölöslegesnek vélt szőrzettől való megtisztulásra. Ha azonban ugyanazt a borotvát nem megfelelően használjuk, akkor könnyen elvághatjuk vele a nyakunkat.

Hasonlóan, a vallás nevében is elkövethetünk olyan hibákat, melyekkel saját lelki életünket nehezítjük meg. Ilyen hiba például alaptalanul démonizálni más tradíciókat. Emlékezzünk arra, hogy II. János Pál pápa is bocsánatot kért azért, amiért az egyház a múltban lenézte vagy kritizálta más népek kultúráját vagy vallását.

A Bhagavad-gítá, a hindu szentkönyv szerint minden próbálkozást, mint tüzet a füst, úgy fed be valamilyen hiba. Nem az a csoda, ha valaki hibázik, hanem az, ha valaki nem hibázik. A hinduizmus egyik jelentős képviselője, Mahátma Gandhi elhíresült mondása idekívánkozik: “Hibázni emberi, megbocsátani isteni.”

Összegezve: a jóga és a keleti vallások világának kezében van most a megbocsájtás lehetősége. Miért is esne nehezünkre egy ilyen kelet- és jógaellenes nyilatkozat után is tisztelnünk és szeretnünk azt a Németh Sándort, aki Isten gyermekeként oly sok ember figyelmét próbálja Isten felé fordítani? Ha pedig van valami hiba a próbálkozásában, akkor bízva az isteni gondviselésben, hiszünk az isteni hibajavítás működésében. Ezt a hinduizmus karma törvénynek nevezi.

Mi pedig tegyük a dolgunkat: küzdjük le a belső démonainkat, odakinn pedig lássuk meg az isteni gondviselést!

A lenti videón Leveles Zoltán hindu tanító további idevágó gondolatait hallgathatjuk meg

VIDEÓ CÍME: Vallomás a jóga démonjairól a jóga ősi tanítása alapján
Ilyen híres még sosem volt a jóga Magyarországon. A napokban látott napvilágot “A jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra” jóga démonidézés mém. Ezt a kérdést rakja rendbe Leveles Zoltán hindu tanító egy vallomással ebben a 6 perces videóban.

A videó szabadon terjeszhető.

7 hozzászólás

 • Pingback: Németh páter -az anti jóga-guru- beleszaladt néhány pofonba, de nem zavarja - Városi Kurír

   • hinduizmus
    On 2019-11-23 at 16:09

    Mindig az a helyes, ha a saját házunk táján söprögetünk. Miért kéne bárkit is bántani szóban vagy máshogyan?

    Reply

   • hinduizmus
    On 2019-11-23 at 17:46

    ThankYoú

    Reply

  • aravinda
   On 2019-11-23 at 16:05

   … és amikor Németh Sándor istentiszteletein sorra dőlnek el a hívek, mint a bábuk, azt milyen kategóriába sorolja Németh Sándor, azokat mi szállja meg? Egyébként van egy könyv, J.M.Dechanet:Keresztény jóga tíz leckében, nagyon is összeegyeztethetőnek tartja a jógázást a kereszténységgel. Jó régi könyv, 1991-ben jelent meg a Sport Kiadó gondozásában, de ajánlott olvasmány azoknak a keresztényeknek, akik jógázni szeretnének. Tegyék csak, nyugodt lelkiismerettel.

   Reply

   • hinduizmus
    On 2019-11-23 at 18:17

    Köszönjük a konsturktív hozzászólást és a könyvajánlót 🙂 Ha nincs annyi időd, akkor ez a cikk is teljesértékű infókat ad a kereszténység és a jóga kapcsolatáról https://bharata.hu/tanulmanyok/kereszteny-joga/

    Reply

  • Közbiztonság Szilárd
   On 2019-11-25 at 23:48

   Ahogy látom, a hinduizmus a szabad helyesírási megoldások használatát is erősen vallja. 🙂

   Reply

   • hinduizmus
    On 2019-11-29 at 10:37

    Köszönjük a konstruktív megjegyzést és törődést. Igyekszünk 🙂

    Reply

 • Leave a Comment

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .