Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozata Németh Sándor jóga-botránya kapcsán

Gyakran felmerülő téma a világ különféle beállítottságú hívei és tanítói között a jóga esetleges negatív hatása. Sőt a szélsőséges vélemény szerint a jóga démoni eredetű. Olykor egyenesen a Sátán imádataként tekintenek rá. Erre reagál a hinduizmus.hu portál. A hindu vallás magyar hírvivőjeként fejti ki véleményét Németh Sándor elhíresült nyilatkozatára: „a jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra”.

Leveles Zoltán hindu tanító

Leveles Zoltán hindu tanító | Fotó: Juhász Balázs

Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozata Németh Sándor jóga-botránya kapcsán

A hinduizmust a világ legtoleránsabb vallásaként tartják számon. A hinduizmus nevében a világtörténelem során sosem indult térítő háború.

A hindu gondolkodás teljes mértékben tiszteletben tartja a szabad akaratot, beleértve a szabad vélemény nyilvánítást is.

A hinduizmus nem csak vallja a szólásszabadságot és a toleranciát, hanem a történelem során számtalanszor bizonyította be annak gyakorlati megélését. A hindu India befogadta a rómaiak elől menekülő zsidókat, vagy a hódítók elől menekülő párszikat. Továbbá, India nemcsak, hogy befogadta a kínaiak elől menekülő buddhistákat, Őszentsége a dalai lámával az élen, hanem földet is adott nekik.

A szanszkrit jóga szó jelentése összekapcsolni: az egyéni lélek és a Legfelsőbb kapcsolatát jelenti. Hasonlóan, mint az angol religion szó alapjául szolgáló latin “religare” kifejezés, melynek jelentése összekötni – a lelket Istennel. Megállapíthatjuk, hogy a jóga és a vallás kifejezések szinonimák.

A jóga ősi tradíció, melynek maximum annyi köze lehet a démonokhoz, hogy segít beazonosítani és leküzdeni a mindannyiunkban benne levő belső démonokat.

A több mint 5000 éves védikus tanítások tanulmányozásával megállapíthatjuk, hogy a jóga célja sohasem volt a démoni erők tisztelete vagy imádata.

Egy hindu példázat a spirituális folyamatokat, mint amilyenek a vallások és a jóga, a borotvához hasonlítja. A borotva tökéletesen alkalmas a fölöslegesnek vélt szőrzettől való megtisztulásra. Ha azonban ugyanazt a borotvát nem megfelelően használjuk, akkor könnyen elvághatjuk vele a nyakunkat.

Hasonlóan, a vallás nevében is elkövethetünk olyan hibákat, melyekkel saját lelki életünket nehezítjük meg. Ilyen hiba például alaptalanul démonizálni más tradíciókat. Emlékezzünk arra, hogy II. János Pál pápa is bocsánatot kért azért, amiért az egyház a múltban lenézte vagy kritizálta más népek kultúráját vagy vallását.

A Bhagavad-gítá, a hindu szentkönyv szerint minden próbálkozást, mint tüzet a füst, úgy fed be valamilyen hiba. Nem az a csoda, ha valaki hibázik, hanem az, ha valaki nem hibázik. A hinduizmus egyik jelentős képviselője, Mahátma Gandhi elhíresült mondása idekívánkozik: “Hibázni emberi, megbocsátani isteni.”

Összegezve: a jóga és a keleti vallások világának kezében van most a megbocsájtás lehetősége. Miért is esne nehezünkre egy ilyen kelet- és jógaellenes nyilatkozat után is tisztelnünk és szeretnünk azt a Németh Sándort, aki Isten gyermekeként oly sok ember figyelmét próbálja Isten felé fordítani? Ha pedig van valami hiba a próbálkozásában, akkor bízva az isteni gondviselésben, hiszünk az isteni hibajavítás működésében. Ezt a hinduizmus karma törvénynek nevezi.

Mi pedig tegyük a dolgunkat: küzdjük le a belső démonainkat, odakinn pedig lássuk meg az isteni gondviselést!

A lenti videón Leveles Zoltán hindu tanító további idevágó gondolatait hallgathatjuk meg

VIDEÓ CÍME: Vallomás a jóga démonjairól a jóga ősi tanítása alapján
Ilyen híres még sosem volt a jóga Magyarországon. A napokban látott napvilágot “A jógázás démontiszteletre rendelt mozgáskultúra” jóga démonidézés mém. Ezt a kérdést rakja rendbe Leveles Zoltán hindu tanító egy vallomással ebben a 6 perces videóban.

A videó szabadon terjeszhető.

7 thoughts on “Leveles Zoltán hindu tanító nyilatkozata Németh Sándor jóga-botránya kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..