Mi a karma törvénye és jelentése?

A köztudatban a karma kifejezést az emberi élet sorsszerűségeként használják. Szó szerinti jelentése: cselekvő, tett. A karma törvénye magában foglalja a tettet, annak okát és következményeit.

Karma törvénye: jelentése visszahatás

A karma törvénye szerint minden tettünk visszahatást von maga után. Tetteink visszaható ereje utólér bennünket. a bölcs önmagában keresi szenvedésének okát, mert a világban rendet lát. A harmóniában pedig semmi sem történhet véletlenül vagy igazságtalanul.

A karma a védikus filozófia egyik alaptétele.

A karma törvényszerűsége szerint az emberi sors nem véletlenszerűen, hanem ok-okozati úton változik. Az összefüggések bonyolultabbak, mintsem gondolnánk. Az ember tetteinek eredményessége nem csak attól függ, hogy a jelenben milyen kövezetesen építi életét.

Az élet sikereire és kudarcaira hatással vannak a múltban elkövetett tettek is. Ez eleve elrendeltségnek is tűnhet.

A karma törvénye szerint ami köti az embert, az nem a tőle független és megváltozhatatlan sors, hanem a múltbéli tettek hatásai. Mindig döntéshelyzetben van, élhet azzal a szabad akaratával, amit önmaga által előidézett helyzete lehetővé tesz.

Cselekedhet helyesen vagy helytelenül. A helyes tett az, amivel sem önmagának, sem környezetének nem okoz szenvedést. Az okozott szenvedés lehet szóbeli, mentális és fizikai. Az erőszakmentesség útján egyik sem elfogadható. A helyes tett elégedetté teszi a cselekvőt és annak környezetét is. A helytelen tett aggodalmat szül. Helyes az, ami a lélek felemelkedését szolgálja.

A Bhagavad-gítá definiálja a karmát és az anyagi kötöttségből való kiút lehetőségét. A kiút pedig nem más, mint a transzcendens minőségben való cselekvés.

Karma és lélekvándorlás

A lélek anyagi világban való utazását a karma szabályozza. Mindaddig, amíg önző élvezetvágy hajtja az élőlényt, újjászületik. Ez a reinkarnáció folyamata, amiről bővebben a Lélekvándorlás c. írásban olvashatsz.

Mi a karma törvénye és a karma jelentése?

A karma jelentése tett és annak a visszahatása. A karma szerint minden anyagi tettnek megvan az azonos erejű, de ellentétes előjelű visszahatása.

A karma titkainak további részleteit a lenti 32 perces videóban nézheted meg. Leveles Zoltán hindu tanító meséli el részletesen, hogy mi a karma törvénye, hogyan működik és mi a karma célja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..