Karma jelentése visszahatás

Mi a karma törvénye és jelentése?

A köztudatban a karma kifejezést az emberi élet sorsszerűségeként használják. Szó szerinti jelentése: cselekvő, tett. A karma törvénye magában foglalja a tettet, annak okát és következményeit.

Karma törvénye: jelentése visszahatás

Mi a karma jelentése?

A karma szó jelentése összetett. Szó szerinti jelentése: cselekvés, tett. A köztudatban a karma kifejezést az emberi élet sorsszerűségeként használják. A karma törvénye magában foglalja a tettet, annak okát és következményeit. A karma törvénye szerint minden tettünk visszahatást von maga után. Tetteink visszaható ereje utolér bennünket.

A karma a védikus filozófia egyik alaptétele, az ok-okozat törvénye. Ma már nem idegen fogalom, napi beszélgetésben, filmekben is elhangzik, könyvekben is olvashatunk róla. Fontos megérteni azt is, hogy bár a karma törvény szigorú, célja nem a büntetés, hanem a tanulás.

Mi a karma?

A szanszkrit karma szó egyrészt maga a cselekedet, a tett, másrészt az ok-okozati törvény. Kimondja, hogy minden cselekedetnek, gondolatnak vagy szónak van következménye.

Áldásként vagy teherként visszatér hozzánk, mint egy bumeráng, még ebben az életben vagy a következőkben. A bölcs önmagában keresi szenvedésének okát, mert a világban rendet lát. A harmóniában pedig semmi sem történhet véletlenül vagy igazságtalanul.

A karma mélyebb megértéséhez összeszedünk néhány ideillő idézetet a hindu irodalomból: Karma idézetek

Mi a karma törvénye?

A karma törvénye szerint, ami köti az embert, az nem a tőle független és megváltozhatatlan sors, hanem a múltbéli tettek hatásai. Mindig döntéshelyzetben van, élhet azzal a szabad akaratával, amit önmaga által előidézett helyzete lehetővé tesz.

Cselekedhet helyesen vagy helytelenül. A helyes tett az, amivel sem önmagának, sem környezetének nem okoz szenvedést. Az okozott szenvedés lehet szóbeli, mentális és fizikai. Az erőszakmentesség útján egyik sem elfogadható. A helyes tett elégedetté teszi a cselekvőt és annak környezetét is. A helytelen tett aggodalmat szül. Helyes az, ami a lélek felemelkedését szolgálja.

A karma ereje

A karma ereje legyőzhetetlennek tűnik. A karma jelentése magyarul a sorssal is összefügg.

Ugyanakkor nem biztos, hogy helyesen használja, aki azt mondja: „ez a karmám”: ez a sorsom, nem tehetek semmit ellene. Valóban, a múltban elkövetett tetteket már nem tudjuk megváltoztatni, de mivel a jelen alakítja a jövőt, igenis tőlünk függ, mi vár majd ránk. Ahogy a mondás tartja: Mindenki a maga sorsa kovácsa. Meg kell tehát érteni, hogy teljes mértékben felelősek vagyunk azért, ami történik velünk.

A karma nemcsak negatív, pozitív módon is működik: minden jó tett kedvezőbb életkörülményeket teremt. A karma dönti el, hogy valakinek egy gazdag, jól működő, gyönyörű országban kell-e megszületnie, vagy egy szegény, bizonytalan országban, nehéz körülmények között.

Mi a karmikus feladatom?

Adódik a kérdés: mi a karma feladatom, vagy mi a karmikus feladatom? A hindu filozófia arra figyelmeztet, hogy ne arra koncentráljak, hogy a mi a karmám. Nem az számít, milyen a jó karma, sem a rossz karmától nem kell rettegni. A karma ideköt, olyan, mint egy tartozás, amit ki kell egyenlíteni. Az írások szerint vasbilincs vagy aranybilincs hatásában egyforma. Még a jó karma is az anyagi világ része: a jutalmat is át kell venni, tehát meg kell születni újra.

Mi az a karma, ami nem gátol életünk során?

Csakis a lelki tetteknek nincs visszahatása. Pontosabban: lelki eredményei vannak, melyek nem kötnek az anyagi világhoz. Éppen ellenkezőleg: segítenek a lelki otthon felé. Amikor megértettük, és életünk részévé tettük az összes leckét, amelyet a Föld Egyetem tanított számunkra, amikor megszabadultunk minden önzéstől, és a tiszta istenszeretet vezérli tetteinket – csakis akkor szabadulunk meg a születés és halál állandóan forgó kerékétől.

Karma és lélekvándorlás

A lélek anyagi világban való utazását a karma szabályozza. Mindaddig, amíg önző élvezetvágy hajtja az élőlényt, újjászületik. Ez a reinkarnáció folyamata, amiről bővebben a Lélekvándorlás c. írásban olvashatsz.

Karma idézetek

A Bhagavad-gítá definiálja a karmát és az anyagi kötöttségből való kiút lehetőségét. A kiút pedig nem más, mint a transzcendens minőségben való cselekvés.

A karma tanítása a filozófiákban és bulvár szinten is megtalálható

A buddhista filozófia is nagy hangsúlyt fektet a karma kikerülhetetlen törvényére. Ebben a felosztásban a karma 7 törvénye között szerepel a kedvesség, segítőkészség, türelem, felelősségérzet, koncentrálás, vidámság és a változások elfogadása.

A karma jelentése kommersz szinten is gyakori. Amikor társkapcsolatban a szerelmi karma, karma szerelem, szerelmi karma számítás és hasonló kifejezések felvetődnek. Ez csupán egy kis töredéke mindannak, amit a karma jelent. Természetes, hogy az emberi kapcsolatokban is lehet karmikus előzmény: a karma vonzás és taszítás energiája is működik.

Összefoglalás: Mi a karma törvénye és a karma jelentése?

A karma jelentése tett és annak a visszahatása. A karma szerint minden anyagi tettnek megvan az azonos erejű, de ellentétes előjelű visszahatása. A karma törvényszerűsége szerint az emberi sors nem véletlenszerűen, hanem ok-okozati úton változik. Az összefüggések bonyolultabbak, mintsem gondolnánk.

Az ember tetteinek eredményessége nem csak attól függ, hogy a jelenben milyen tudatállapotban építi életét. Az élet sikereire és kudarcaira hatással vannak a múltban elkövetett tettek is. Ez eleve elrendeltségnek is tűnhet, de nem az. A lelki tettek mindig, minden nehézségből adnak kivezető utat.

Videón a karma tanítása

A karma titkainak további részleteit a lenti 32 perces videóban nézheted meg a Hinduizmus YouTube csatornáján. Leveles Zoltán hindu tanító meséli el részletesen, hogy mi a karma törvénye, hogyan működik és mi a karma célja.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .