karma idézet a hindu irodalomból

Karma idézetek a hindu irodalomból

Az idézetek karma témában valóságos bőségszarut jelentenek. Mivel a hindu világfelfogás alappillére a lélekvándorlás, szorosan kötődik hozzá a karma fogalma is. A filozófia sokrétű, ezért az itt összegyűjtött karma idézetek a Védák tanítását követik. Nézzük, mit mondanak a legfontosabb hindu szentírások. Következzenek idézetek karma és karma-törvény kapcsán.

A karma a mi tanárunk. Arra tanít bennünket, hogy finomítsuk viselkedésünket. Amikor kezdjük megérteni a karma fogalmát, többé már nem fogjuk hibáztatni Istent semmiért. Rájövünk, hogy mi vagyunk a felelősek azért, ami történik velünk. Tetteinkért és azok visszahatásaiért csak magunkat vonhatjuk kérdőre. Ahogy vetünk, úgy aratunk. Ez az egyetemes törvény, mely az egyénekre és egész közösségekre, társadalmakra is vonatkozik.

Alapvető igazság, hogy a karma törvénye irányítja az anyagi világban elkövetett tettek energiáit, visszahatásait. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

Továbbá, a lélekvándorlás működésének is alapfeltétele.

A legszebb hindu karma idézetek közül

A legszebb hindu karma idézetek közül csak néhányra van hely, de talán elég ahhoz, hogy megvilágítsák, hogy az életet alapvető isteni törvények szabályozzák. A törvény működik, és meghozza az élőlény cselekedeteinek édes vagy keserű gyümölcsét.

Isten nem büntet: a karma törvénye az, ami az igazságot képviseli, és kiszabja mindenkinek a tettei után a megfelelő visszahatást. Azonban a szentírások felhívják figyelmünket arra is, hogy az isteni kegy és szeretet az igazság felett van. Őszinte odaadással ki lehet érdemelni.

karma idézetek a Bhagavad-gítából

„Miként a fiatal borjú ezer tehén közül képes felismerni anyját, úgy a karma is megtalálja azt a személyt, akinek meg kell tapasztalnia. A fa virágai és gyümölcsei bár készülődnek, nem mindig láthatók, mégsem hagyják ki soha a megfelelő idényt. Hasonlóan a korábban elvégzett tettek is meghozzák gyümölcseiket a megfelelő időben.” (Mahábhárata)

„Góvindát imádom, az őseredeti Urat, aki odaadó híveinek minden gyümölcsöző karmáját gyökerestől irtja ki. Aki részrehajlás nélkül, korábbi munkájuk szerint osztja ki a cselekvés útját járók tetteinek gyümölcseit, hogy azokat élvezhessék vagy elszenvedjék. S teszi ezt az indragópa nevezetű parányi féreg esetében éppúgy, mint Indrával, a félistenek királyával.” (Brahma-szanhitá 5.54.)

Karma idézet a Bhagavad-gítából

„Csak az a ritka személy képes gyökerestől kiirtani a karma gyomjait, és csak az tudja megakadályozni, hogy azok újra kisarjadjanak, aki teljes, tiszta odaadó szolgálatot végez Krisnának. Pusztán odaadó szolgálata képessé teszi erre, ahogyan a Nap is azonnal eloszlatja a ködöt sugaraival.” (Srímad Bhágavatam 6.1.15.)

Legfontosabb karma idézetek a hindu irodalomból

Emlékeztetőül: a karma tetteket is jelent és az ok-okozati törvényt, vagyis a tettek visszahatásait. Az itt felsorakoztatott karma idézetek mindkettőre adnak példát.

„Az élőlény, vagyis a lélek a Legfelsőbb Úr irányításával, valamint tettei következményeinek megfelelően egy nő méhébe kerül a férfi spermájának egy részecskéjén keresztül, hogy felöltsön egy bizonyos fajta testet.” (Srímad Bhágavatam 3.31.1.)

„Az embernek még halála előtt, addig, míg teste jó erőben van, haladéktalanul az írásokban előírt vezeklés útjára kell lépnie, máskülönben csak az idejét vesztegeti, és bűneinek visszahatásai egyre gyarapodnak.” (Srímad Bhágavatam 6.1.8.)

Karma idézetek a Bhagavad-gítából

„Nagyon nehéz megérteni a cselekvés szövevényeit. Ezért jól kell tudni, hogy mi a karma, a cselekedet, mi a vikarma, a tiltott cselekedet, és mi az akarma, a tétlenség. (Bhagavad-gítá 4.17.)

Legtalálóbb hindu idézetek karma témában

Miről szólnak ezek az idézetek: karma, mint szabályrendszer, karma, mint igazságtétel. Ha néhány karma idézet keményebben tárja elénk a karma megértendő valóságát, akkor ne az orvosság keserűségét, hanem gyógyító erejét lássuk benne.

Karma idézetek a a Véákból: Rigvéda

A fenti idézet a Rigvéda himnuszaiból való, miszerint a tetteket az emberiség javára kell végezni.

„Mivel a bűnös tettek ellensúlyozására szolgáló cselekedetek szintén gyümölcsözőek, nem fogják megszabadítani az embert attól a hajlamtól, hogy a tettek jó eredményeiért cselekedjen. (…) A valódi vezeklést tehát a tökéletes tudásban, a Vedántában elért megvilágosodás jelenti, amelynek segítségével az ember megérti a Legfelsőbb Abszolút Igazságot.” (Srímad Bhágavatam 6.1.11.)

„Ha egy beteg az orvos által előírt tiszta, szennyezetlen ételt eszi, akkor fokozatosan meggyógyul, és a fertőzés többé nem hat rá. Ehhez hasonlóan, ha valaki követi a tudás szabályozó elveit, akkor az anyagi szennyeződéstől megszabadulva lassanként elkerülheti a karmikus köteléket.” (Srímad Bhágavatam 6.1.12.)

„A karma különböző fajtái (apraarabdha, kuta, bija és a praarabdha karma) elpusztíthatók a bhakti, a Visnu felé tartó szeretet útján.” (Padma Purána)

Karma idézetek közösségi szinten

Közösségi szinten is létezhet karma? Idézetekkel bizonyítjuk. Igaza van Csánakja Panditnak, a híres középkori filozófusnak és államférfinek, amikor azt írja:

„Az ember egyedül született, egyedül hal meg; és megtapasztalja karmájának jó és rossz következményeit.”

Azonban létezik közös karma is, egy család, egy csoport vagy egy társadalom sem véletlenül kerül bizonyos helyzetekbe.

A Manusmriti szanszkrit versek gyűjteménye, amely a „dharmával”, az ember kötelességeivel foglalkozik. Az emberi célokat szolgáló kollektív tettekkel és törvényekkel.

अनुमन्ता विशसिता निहन्ता क्रयविक्रयी।
संस्कर्ता चोपहर्ता च खादकश्चेति घातकाः॥ ५१॥
anumantā viśasitā nihantā krayavikrayī |
saṃskartā copahartā ca khādakaśceti ghātakāḥ ||

„A következő személyeket tartják az állat gyilkosának: az, aki megengedi a mészárlást, aki megöli, aki feldarabolja, aki eladja vagy megveszi, aki elkészíti, aki felszolgálja, és aki megeszi.” Manuszmriti 5.51.

Fontos a ghātakāḥ szó jelentése: a bűnben részt vevők. Még az anyagi élet szintjén is létezik közös felelősségvállalás, aminek érthető módon az eredményei, hatásai is közösek.

Ratnakar története a karma megértésére

A Ráma életét elmesélő Rámájana elmeséli egy hírhedt rabló, Ratnakar történetét, aki egyszer találkozott hét szenttel, akik az erdőben meditáltak.

− Adjátok át mindene értéketeket!− követelte.
− Mi vagyunk a Saptrishi, a hét bölcs. Kincset kínálunk, ha választ tudsz adni kérdésünkre – válaszolták.− Miért csinálod mindezt?
− A családomért, akiket etetni kell − felelte Ratnakar.
− A családod viselné-e a bűnök terhét? Menj és kérdezd meg őket – mondták a bölcsek.

Ratnakar hazament, de hamarosan visszatért.

− Nem, a családtagjaim nem hajlandók megosztani bűneim visszahatásait, nem kérnek belőle − mondta szomorúan Ratnakar.
A történet a bölcsek kegye révén jól végződik.

Összegzés

Lassan a karma idézetek végére értünk, érdemes összefoglalni. A Mahábhárata röviden és tömören megfogalmazza, mi a helyes cselekvés, mely az alapok nélkülözhetetlen része. Erre már lehet építeni, hiszen a cél nem a karma-mentes élet, hanem a tiszta istenszeretet elérése:

„Senkinek sem szabad olyat tennie másokkal, amit magára nézve ártalmasnak tart. Ez, röviden, a dharma törvénye.” Mahábhárata (18.113.8.)

A végszó azonban a lehetőségeké: bármikor a saját kezünkbe vehetjük sorsunkat, bármikor finomíthatjuk viselkedésünket, bármikor abbahagyhatjuk rossz szokásainkat. A karma idézetek is segíthetnek ebben. Indiában sokkal tudatosabbak a karma törvényéről. Deepak Chopra írta, aki könyvei és videói révén az alternatív orvoslás egyik legismertebb alakja:

„Minden beszélgetésem során − a háziasszonyokkal Mumbaiban, a középosztálybeli emberekkel, a kiváltságosok között, a nyomornegyedekben − mindenki azt mondja, hogy létezik a karma tudata. Az emberek hisznek a karmában, abban, hogy amit adott, vissza fog térni. Ha megteszek valamit veled, annak energiája visszatér hozzám a jövőben.”

A karma tehát törvény, bíró, tanár. Ha segítő orvosként fogjuk fel, tetteink, tudatunk alkalmassá fog tenni minket az isteni szféra elérésére. Ehhez kívánt segítséget adni az „idézetek karma ügyben” válogatás.

Leveles Zoltán videótanítása a karma törvényéről

Abből a videóból megtudhatod, hogy miként működik a karma törvénye.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .