Indiai Napok és amit tudni kell róluk

Így hívják az indiai napokat: szentség a mindennapokban

Az indiai napok a holdfázisoknak megfelelő időmérési egységein túl minden napnak egy speciális jellege van, a hívek ennek megfelelően arra a napra jellemző szertartásokat végeznek. Van, akinek ez csak rituáció, de az igazi cél az, hogy segítse a lelki gyakorlatokat végzőt egy magasabb tudatsíkra lépni. A hinduizmusban a hét minden napja egy bizonyos bolygóhoz társul, illetve Isten valamelyik formája, energiája kapcsolódik hozzá. Összefoglaltuk a lényeget, mindazt amit az indiai napokról tudni érdemes.

A hét 7 napjának mindegyike a hét bolygó valamelyikének felel meg, pontosan úgy, mint nyugaton. Egyik nap sem különlegesebb a másiknál, de mindegyik egy adott istenséghez kapcsolódik. A különböző vallási fesztiválok időpontját minden régióban feltüntetik.


Ünnepeld velünk a legfontosabb hindu ünnepeket! Mutathatjuk? >> Indiai ünnepek


Az indiai napok lényege

A nap hajnalban vagy közvetlenül előtte kezdődik. A nappal és az éjszaka 15 muhurtára oszlik, mindegyik körülbelül 48 perc. A hajnal előtti reggel első két muhurtáját (kb. egy óra) tartják a legkedvezőbbnek, különösen a spirituális gyakorlatok szempontjából. A hindu kalendárium részletekbe menő fejtegetésekbe bocsátkozik.

Az indiai napok nevei a következők:

  1. Raviãra: vasárnap (a Nap napja)
  2. Somavãra: hétfő (a Hold napja)
  3. Mañgalvã: kedd (a Mars napja)
  4. Budhavãra: szerda (a Merkúr napja)
  5. Guruvãra: csütörtök (a Jupiter napja)
  6. Sukravãra: péntek (a Vénusz napja)
  7. Sanivãra: szombat (a Szaturnusz napja)

Istenségek a hétköznapokban

A hindu hétköznapokban is megjelennek a különféle istenségek. Az indiai naptár szerint a hét minden napjának van egy specialitása spirituális szempontból is. Ezzel számos templomi és asztrológiai népszokás jár együtt. Attól függően, hogy a hívő mely istenséget zárta szívébe, a hét minden napján tehet különféle fogadalmakat, vagy böjtöléssel, imádkozással kezdheti, zárhatja a napot.

A böjt elsősorban a test tisztítása, a koncentrálás elősegítője. A hindu és a dzsaina szentírások is javasolnak – a vegetáriánus étkezésen belül − kéthetente egy böjti napot.

Ez lehet teljes, vagy csak bizonyos ételek kizárása. A testi egészségnek is kiváló, ha időnként mentesítjük a szervezetet az emésztés munkájától. Ezáltal könnyebb a meditáció, a tiszta gondolatok elérése, továbbá az istenség valamilyen szolgálata. Ajánlott a szentírások tanulmányozása, hallgatása.

Az indiai napok szentségei

A hétfő Sivának szentelt nap. Siva könnyen adja kegyét. Ezért sok ember hétfőn meglátogatja az Úr Siva szentélyeit. Sokan csak egyszer esznek, az Om namah Sivaja mantrát éneklik. A hajadonok különféle fogadalmakat tesznek, hogy jó férjet kapjanak. A házasok a boldog és virágzó családi életért fohászkodnak. A Holdhoz is kapcsolódik, hiszen Siva hajában állandóan félhold látható.

Keddet Ganesa, Káli istennő és HanumanRáma örök társa uralja. Sok hívő keresi fel szentélyeiket. Egyik lemondás ezen a napon a sót tartalmazó étel kerülése. Ganesa az, aki szívesen eltávolítja az összes akadályt híve életéből.

A szerda Krisna egy megjelenési formájának, Vithalnak szentelt nap. A szanszkrit vitthala név, vittha (tudatlanság) és la (aki elfogadja) szavakból áll. Vagyis a név jelentése: „aki elfogadja a tudatlan embereket”. Leveleket, különösen Tulaszi leveleket ajánlanak a szertartásokban. Ez a nap nagyon kedvező az új vállalkozások megkezdéséhez. Az emberek adományoznak, és alamizsnát osztanak a nap folyamán.

Indiai napok idézet

A csütörtök Visnunak és a Visnu avatároknak szentelt nap. A pudzsákat, a templomi szertartásokat tej, ghí (tisztított vaj) és hasonló értékes alapanyag felhasználásával végzik. Ezen a napon különösen ajánlott a Bhágavata Purána olvasása. A gurura, a lelki tanítómesterre is emlékeznek, hiszen Isten az eredeti guru.

A péntek Mahalaksmi és Durga ünnepe. Az édességek kerülnek előtérbe. Békéért és jólétért fohászkodnak hozzájuk.

Szombat a Szaturnusz bolygót irányító félisten, Szani napja. Tőle sokan félnek, mert befolyását kedvezőtlennek tartják. Ez talán azért alakult ki, mert Szani kapcsolatban van az igazságosság, a karma elvével. Követi a cselekedetek méltó visszahatását.

A vasárnap Szurja, a Nap félistenének napja. A bőrproblémák eltávolítójának tartják, aki a látást is javítja. A hívek piros virágokat kínálnak neki, mert a piros a Nap színe.

Egy-egy nap istenségének tisztelete lehet az adott közösség szokása vagy családi hagyomány. A gyakorló nem csodát vár, hiszen a legnagyobb csoda annak felismerése, hogy lélek vagyok, és a Legfelsőbb Lélekhez, Istenhez tartozom. Minden rituálénak ezt a megértést kell szolgálnia, hogy az ember elérhesse a tiszta istenszeretet szintjét.

Összefoglalás

A hindu filozófia ismeretében nem csodálkozhatunk, hogy Indiában az időszámítást is a végtelen fogalma öleli körül. Megtalálhatók a parányi időciklusok és a több százezer éves kalpák. A vallásfilozófia mind mögött Istent vagy valamelyik képviselőjét látja.

Az indiai napok maga Visnu vagy egy-egy istenség védnöksége alatt állnak, akik a Legfelsőbb bizonyos feladattal felruházott képviselői. A napi szertartás segítheti a hívőt a lelki tisztulásában. A Bhagavad-gítá is azt tanácsolja, hogy az ember minden tettében, mindig Krisnára gondoljon:

„Tetteid Nekem ajánlva, elméd és értelmed Rám függesztve kétségtelenül elérsz Engem.” 8.7.

A hindu hónap ősidők óta a Hold mozgását veszi figyelembe. Az újhold vagy a telihold napján kezdődik. A fesztiválok az újholdra vagy a holdfázist követő napra esnek. A hindu hagyomány a hét minden napját egy adott istenségnek, a Legfelsőbb különféle megjelenési formáinak szenteli. Neked melyik a kedvenc indiai napod?

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .