A hindu vallás jellemzői röviden és érthetően

A hindu vallás jellemzői és tanításai röviden

Összegyűjtöttük a hindu vallás jellemzői és tanításai közül a legfontosabbakat, melyek segítenek megérteni a hinduizmus rendszerét.

A hinduizmus tanításai és legfőbb jellemzői, hogy a hinduizmus egyistenhitű, de Istent számtalan formában látja: Atya, Legjobb Barát, Legfelsőbb, Legvonzóbb stb.

A hindu vallás alapja a Védák könyve, melynek lényege a Bhagavad-gítá című Szentírásban olvasható.

A hinduizmus tanításai összefoglalva: a hindu vallás jellemzői

Az Indiában jelen levő filozófiai rendszerek közül hatot sorolnak az ortodox hindu filozófiai iskolák közé. Hogy egy filozófiai iskola megfeleljen a hinduizmus kritériumainak, hat alaptézist kell tartalmaznia:

A hinduizmus röviden összefoglalva a következőket tartalmazza:

 • Isten és a lélek örökkévalósága
 • a Védák elfogadása
 • lélekvándorlás
 • karma
 • a szenvedés
 • a szenvedéstől való felszabadulás lehetősége

További hindu tanításokat is meghallgatnál? Keresd előadásainkat és rendezvényeinket a Spirituális tanítások oldalon!


A hindu vallás jellemzői röviden és érthetően: hinduizmus tanításai dióhéjban

Hinuizmus röviden: a hindu vallás jellemzői közül 12 érdekesség

1.) Guru – lelki tanítómester elfogadása

A hinduizmusban kiemelt szerepet kap a guru, a lelki vezető. Fontos alapelv, hogy minden komoly tanuláshoz tanár szükséges. Ez főleg igaz, ha a cél a lelki fejlődés. Ezt a Bhagavad-gítá is megerősíti:
„Fordulj egy lelki tanítómesterhez, úgy próbáld megismerni az igazságot! Tudakozódj alázatosan, és szolgáld őt! Az önmegvalósult lélek képesek tudásban részesíteni téged, mert ő már látta az igazságot.” (4.34.)

2.) Darsan – Isten meglátása

A hinduizmus különleges értéket tulajdonít a darsan-nak, ami látást, megpillantást jelent. Ez nemcsak személyekre vonatkozik, hanem a szent helyekre, a szent képekre, valamint Isten kegyszobraira. A szent helyek felkeresése, megpillantása is lelki gyakorlat.

A darsan kétirányú látásáram. Amikor a hívő hódolatát ajánlja Istennek, vagy éppen szertartást végez az általa kedvelt istenség előtt, akkor látja azt a formát, amiben Isten az anyagi világban megmutatkozik. Isten valóban látja hívét, ez a transzcendentális kapcsolat is erősíti a törekvőt.

3.) Múrti – A Legfelsőbb anyagi világbéli megnyilvánulása

A hinduizmus rendkívül személyes felfogása révén számtalan Múrti látható. A szó Isten kegyszobrát jelenti. A hívő által imádott személy megjelenik egy tárgyban, amely lehet kép vagy szobor. A félistenek imádata révén a hinduizmus rendkívül színes látványt mutat a Múrtik kapcsán is.

4.) Mantra – Égi hangok

A hinduizmus rövid, szent verse a mantra. Isteni eredetű mondat, szótag, esetleg vers, amely az ember kapcsolatát erősíti Istennel. A mantra sajátos jelentésű, lelki töltésű, a mantrát éneklőt lelkileg segítő mondat. Emellett az ájurvédikus gyógyászatban ismert a fizikai gyógyulást segítő mantra is.

5.) Mandala – misztikus geometria

A mandala a mantra geometrikus megfelelője. Egy színes ábra, melyet rendkívül pontos számítások alapján alkotnak meg, mivel más hatás érhető el velük.

6.) Múdra – átszellemülést és gyógyítást segítő kéztartások

A múdra gyógyító kéztartás, amelynek áldó hatása és filozófiai mondanivalója is van.

7.) Ásram – lelki menedékhely

Az ásram két jelentéssel is bír. Egyrészt egy spirituális menedékhely, ahol a guru felügyelete alatt tanulhatnak a növendékek. Vannak női és férfi ásramok, és külön az özvegyek vagy a szerzetesek részére is.

Az ásram négy életszakaszt is jelent, az ember családi tevékenysége szerint:

 • tanuló időszak
 • családos
 • fokozatos elszakadás az anyagi kötelezettségektől
 • lemondott, szerzetesi lét, a lelki életre való koncentrálás

8.) Karma – hatás és visszahatás

A hinduizmus különös hangsúlyt fektet a karma törvényére, vagyis a cselekedetek visszahatására. Minden tett vagy azonnal, vagy ebben az életben később, vagy a következő életében elnyeri megérdemelt jó vagy rossz visszahatását, amit nem lehet elkerülni.

Összegyűjtöttünk néhány ütős ideillő idézetet: Karma idézetek a hinduizmusból.

9.) Három guna – leláncoló kötőerők

A hinduizmus a karmával összefüggésben megkülönböztet 3 kötőerőt, mely befolyásolja az ember cselekedeteit. Előző és a jelen élet tetteinek következtében alakul ki:

 • Tamasz – sötét, nehéz, gátló hatású, a tudatlanság kötőereje.
 • Radzsasz – mozgékony, ösztönző, fájdalmat okozó, a szenvedély kötőereje.
 • Szattva – világos, könnyű, örömteli, a jóság kötőereje.

A szentírások beszélnek még egy fontos állapotról, ez a suddha-szattva, a tiszta jóság minősége. Ez a lelki szint már nem köt az anyagi világhoz, ebben az állapotban a többi kötőerő már nem érvényesül.

10.) Szent társadalom – leegyszerűsítve kasztrendszer

Az úgynevezett kasztrendszer négy alapvető osztályból áll:

 • brahmanák – papok
 • ksatriják – katonák
 • vaisják – kereskedők és földművesek
 • sudrák – kézművesek és munkások

A védikus időben ez csupán a társadalomban betöltött szerepet jelentette, a maga helyén mindenki megbecsülésben részesült. A későbbi eltorzult forma gazdasági és politikai okok miatt alakulhatott ki. Nem sok köze van a védikus felfogáshoz, hiszen annak az ahimsza, az erőszak-nélküliség az egyik legfontosabb alapelve.

11.) Hindu jelképek

A hinduizmus gazdag jelképrendszere a mindennapi és a vallási vagy rituális élet sok területén megmutatkozik. A legismertebbek:

 • A legszentebb jelkép az Om, amely egyben transzcendentális hang és mantra is. Minden vallásos ceremónián felhangzik.
 • A svasztika a szanszkrit jólét, boldogság szóból származik. Egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörnek. Bár más kultúrkörben is fellelhető, a hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé. Nem tévesztendő össze eltorzított változatával, a horogkereszttel.
 • A tilak a hinduizmus olyan szimbóluma, melyet általában a homlokra, de a karra és a mellkasra is festenek. Alapanyaga Gangesz agyag, szantálpaszta, kunkumpor vagy valamilyen természetes festék. Formája kerek pontocska vagy vonal(ak). Vallási hovatartozást is kifejez.

12.) Ahimsza – erőszakmentesség

Az ahimsza – az erőszak nélküliség elve azt jelenti, hogy sem szóban, sem tettben, de még gondolatban sem okozunk problémát egyetlen élőlénynek sem. Ez az elv az alapja a vegatariánizmusnak is. Az élet szent, az állatok társaink, akiket ugyanúgy védenünk kell, mint a természetet.

A hindu „szent tehén” kiragadott fogalom. Minden élet szent. A tehén csak azért különlegesebb, mert olyan, mint egy anya: tejjel látja el tehetetlen gyermekét.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .