HINDU LONDON templom részlet

Hindu London hangulat: tiszta India!

A nyüzsgő londoni belvárostól csak néhány metró megállónyit kell utaznunk, hogy Indiába jussunk. Természetesen nem az igazi Indiába, de kétségtelen hogy a Wembley közelében található Neasden templom egy remek hely megtapasztalni India varázsát, spiritualitását. Kutatás a hindu London után.

Írta Elek Mohini

Hindu London? Igen

A Bakerloo line Stonebridge Park megállójától egy bő negyedórás sétával juthatunk el Shri Swaminarayan Mandirhoz. Ez a kis séta egy csendes külvárosi lakónegyeden keresztül vezet, ami kitűnő lehetőséget ad lecsendesíteni, felkészíteni elménket egy merőben más kultúra befogadására. A bejárati kapunál szúrós tekintetű, (de nagyon kedves és udvarias) katonai egyenruhát viselő indiai biztonsági őrök igazítanak útba.

Hátizsákot, nagyobb táskákat nem vihetünk be az épületbe, ezeket az utca másik oldalán lévő csomagmegőrzőben kell hagyni. A bejáratnál, mint a reptereken, egy fémdetektoron kell áthaladnunk, majd udvariasan megkérnek, hogy az épületben ne fényképezzünk, és a lábbelinket hagyjuk a cipőtárolóban. Aki járt már Indiában, annak ezen a ponton már teljes a flashback.

Látogatásra legjobbak az esti órák

A folyosó végén találhatjuk a templomot. Az alsó szinten egy külön teremben található a névadó Swaminarayan bronzból készült murtija. Maga a szobor és a terem is egyedülálló látványt nyújt. A felső szinten találhatjuk a fő templom helyiséget. A legideálisabb idő a látogatáshoz 8 és 11 óra között vagy 15 és 19 óra között. Ilyenkor minden oltár nyitva van és alkalmunk lehet megtekinteni a csodaszép murtikat. 11: 45-kor egy hagyományos ceremóniát is láthatunk, ahol ételt ajánlanak fel Istennek.

HINDU LONDON templom Swaminarayan

A templom mind kívülről, mind belülről lélegzetelállító, márványból és lime kőből faragott mestermunka.  Az oltárokon megcsodálhatjuk Rádhaát és Krisnát, Sita dévit és Rámát, Parvatit és Sívát, Ganeshát, Hanumánt és természetesen a templom névadóját Swaminarayant.  A belső oszlopsoron gyönyörű faragott félistenekkel és szenteket láthatunk. Maga a szentély nem túl nagy, de olyan sok szemet gyönyörködtető részletet tartalmaz, hogy órákra rabul ejti az embert.

Tanítás meghallgatására is nyílik lehetőség

Az épületben található még egy hatalmas rendezvényterem, ahol előadást hallgathatunk a hinduizmusról, beszélgethetünk szerzetesekkel. Az ajándékboltban vásárolhatunk a képeslaptól kezdve a könyveken és arckrémeken át a házi oltárig szinte minden hindu kelléket és csecsebecsét.

HINDU LONDON templom

A templommal szemben van egy ingyenes parkoló, melynek végén találunk egy hatalmas választékot kínáló élelmiszerboltot, ahol igazi indiai különlegességekből szemezgethetünk. A látogatásunkat érdemes egy ebéddel vagy vacsorával befejezni az élelmiszerbolt mellett találhatói indiai étteremben, ahol remek a kiszolgálás, finomak az ételek és a londoni árakhoz képest kifejezetten olcsó is.

2 hozzászólás

  • Aufrazija Katic
   On 2019-03-17 at 22:35

   Gyonjoruek a temlomaik koszonom a lehetoseget a lapozasnak.

   Reply

   • hinduizmus
    On 2019-03-18 at 03:06

    Koszonjuk! Igen, gyönyörűek 🙂

    Reply

 • Leave a Comment

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .