A Mahábhárata története és jelentősége

A Mahábhárata nemcsak a hindu vallás főbb személyiségeit mutatja be, hanem egy olyan történelemkönyv szerepét is betölti, mely előző korszakokról ad némi információt. A hindu istenek bizonyos feladatkört töltenek be, a Legfelsőbb, vagyis Isten körül. Sok esetben azonban részt vesznek az emberek életében is. A Mahábhárata történetei azért oly lenyűgözőek, mert kortalanok: az emberről szólnak, aki keresi célját és boldogságát. Ami lépten-nyomon felbukkan még, az a hindu dharma, az ember életének kötelessége, valamint a hindu tolerancia eszménye. Ez a mű a hinduizmus legértékesebb kincsei között szerepel.

Mahábhárata könyv

A védikus irodalom magába foglalja a négy Védát (Rig-, Atharva-, Jadzsur- és Számavéda), a Pancsarátrát, az Upanisádokat, a Puránákat, a Mahábháratát (amelynek a Bhagavad-gítá az egyik fejezete), és a Rámájanát.


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


A Mahábhárata eredete

A Mahábhárata több mint ötezer éves eposz. Közel 100 ezer versével a leghosszabb világirodalmi alkotás. Népszerűségét nem csökkentette az idő, csak növelte. A mű, amellett, hogy Bhárata nagy nemzetségének históriája, számtalan történetet és eseményt mesél el.

A Mahábhárata keletkezésének ideje egyes számítások szerint az i.e. harmadik évezred eleje. A nyugati tudósok későbbi időpontra teszik, mert nem számolnak azzal, hogy sokáig szájhagyomány útján maradt fenn, és csak később került lejegyzésre. Szerzője Vyasa (Vjásza), a nagy bölcs.

A Mahábhárata egyik fejezete a hindu Bibliaként ismert Bhagavad-gítá. Az emberi élet minden fontos kérdésére választ adó filozófiai párbeszéd. Krisna, a Legfelsőbb, elmondja hívének Arjunának (Ardzsuna) mindazt, amit egy önmegvalósult személynek tudnia kell. Többek között az anyagi természet, a cselekedetek és visszahatásaik, a valódi tudás, a lélek, valamint a Legfelsőbb lényeges vonásai alkotják a versek témáit. Magas szintű filozófia, mely a vallás lényegét és az emberi élet célját foglalja magába.

A Mahábhárata rövid története

A Mahábhárata 18 könyvből áll, melyben számtalan fő történet és mellékág sorakozik. Királyok, királynők, hősök és gyermekek ugyanúgy szerepelnek, mint a Földön megjelenő félistenek és démonok. Ennek ellenére időtlen üzenete van, amely megállja a helyét minden korban.

Mahábhárata könyv idézet

A mű legfontosabb része a Pandava és Kuru hercegek körül zajló eseménysor, mely testvérháborúba torkollik. A kuruksetrai csatamezőn, valamelyik táborban felsorakozik India szinte valamennyi nagy uralkodója. A győzelem a jogos trónörökösé, a legidősebb Pandava hercegé lesz, de nagy árat kell érte fizetnie. A művel kapcsolatban a lelki tanítómesterek ki szokták emelni, hogy a „kuruksetrai” háború folyamatosan zajlik a mi elménkben is. Minden alkalommal, amikor a lelki tetteket meggátolja a tudatlanság, vereséget szenvedünk.

A Mahábhárata magyarul

Baktay Ervin, a keletkutató tudós több évet töltött Indiában. Már 1923-ban lefordította, és prózai elbeszélő formában adta közre a Mahábhárata egy tömör változatát. Ez a munkája is több kiadást megélt már. A Szerdahelyi István és Tóth Edit féle fordítás versbe szedve az eposz fő cselekményszálát tartalmazza. A legteljesebb talán a Krishna Dharma elbeszélése szerinti változat, mely rövidített, de 1100 oldalas gyönyörű kiadványként is megjelent már.

Mahábhárata könyv

„Ami nem áll ebben a könyvben, azt hiába keresnénk bárhol a világon”

– hirdeti a Mahábhárata. A teljes Mahábhárata nincs lefordítva magyarra, angolul prózai formában olvasható. Magyarul is már számtalan kiadást megért. Vannak rövidített, csak néhány történetet közreadó kiadások, és hosszabbak.

Tudnunk kell, hogy a kommunista időszak kiadványai minden vallásos művet jócskán cenzúráztak, tehát inkább modernebb kiadásokat érdemes keresni.

Mahábhárata film magyarul

Mahábhárata spirituális ereje filmen is megmutatkozik. Nyugaton a legismertebb Peter Brook nevéhez fűződik. Modern rendezésben állította színpadra, melyre nyolc évig készült. Az 1985-ös kilenc órás színpadi műből 1989-ben készült egy öt és félórás tévéváltozat, és egy közel háromórás mozifilm. Művészfilm, de nem igazán tudta átadni a Mahábhárata spirituális mélységét.

 

Mahábhárata film magyarul

A legnagyszerűbb Mahábhárata sorozat kezdőképe

Indiában sok film készült a Mahábhárata csodálatos világáról. A legújabb alkotásuk a második Pándava fivér, Bhima nézőpontjából mutatja be az eseményeket.

A feldolgozások közül a legnagyszerűbb az a 267 részes film, mely magyar felirattal is megnézhető. Örök hála és minden elismerés a fordítóknak! Ez a 2013-ban készült remek sorozat nemcsak a látványvilág, hanem a mondanivaló révén is életre szóló élmény.

 

 

E cikk olvasói a következő írásokat is olvasták:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.