fbpx
Jamuna folyó Vrindaávanban

Jamuna folyó

A Jamuna folyó különleges helyet foglal el az indiai hinduk szívében. India egyik legszentebb folyója, az olyan ősi hindu szövegben is szerepel, mint a Rigvéda vagy az Atharvavéda. Az ókori India számos nagy birodalma és azok fővárosa virágzott a Jamuna partján. A Jamuna folyó ma kiemelkedő gazdasági jelentőséggel bír, nagy kiterjedésű, termékeny területet öntöz.
Delhi és Agra történelmileg híres városai, valamint a Haridwar, Ujjain és Allahabad zarándokhelyei mind a folyó mentén épültek, és jelentős idegenforgalmi helyek. A Jamuna folyó medencéje mellett áll a világhírű Taj Mahal is.

Jamuna folyó Vrindaávanban

A Jamuna folyó adatai

A Jamuna egy jelentős folyami rendszer Észak-Indiában. Vízgyűjtő területe 366 223 négyzetkilométer. A Jamuna folyó a Himalájában, 3955 méteres magasságban ered, a Jamunotri gleccsernél van a forrása. Allahabadnál csatlakozik a Gangeszhez. Az allahabadi Triveni Sangam, a folyók találkozási pontja India egyik legszentebb zarándokhelye, fesztiválok helyszíne.

Mindezt figyelembe véve érthetetlen, hogy a Jamuna veszélyeztetett folyó. Nagy része rendkívül sűrűn lakott területeken áramlik, vagy ma már csak csordogál át. Az ipari szennyezés mellett nagy mennyiségű szennyvizet bocsátanak közvetlenül bele. Delhi csak a Jamuna folyó mintegy 2%-át használja, de 99%-át szennyezi. Ha nem lesz hamarosan változás, akkor a Jamuna folyót az ipari szennyeződés és Delhi lakosságának vízigénye teljesen tönkreteszi.

Jamunotri, a Jamuna forrása

Jamunotri, a Jamuna forrása 3293 méterrel a tengerszint felett található. A hegycsúcsok között gyönyörű templom magasodik a folyó istennőjének, Jamuna Dévinek a tiszteletére. A Jamunotri szentély télen zárva van, záró és megnyitó ünnepeit, bonyolult szertartások és vedikus énekek kísérik. A környéken termálforrások vannak, közülük a legjelentősebb a Surya Kund. A zarándokok a forró vízben megfőzhetik a kis szövetbatyuba tekert rizst vagy a burgonyát.

A Jamuna folyó Vrindávanban

A Jamuna partján fekvő Vrindávan az egyik legfontosabb hindu zarándokhely. A Legfelsőbb, Krisna földi alászállásakor a Jamuna folyó partján elterülő Mathurában jelent meg, majd e folyó partján, Vrindávanban élt gyermekkorában. Míg a Gangesz a gjána, a tudás szimbóluma, addig a Jamuna a bhaktié, az odaadásé. A Padma-purána azt írja, hogy mihelyt a Jamuna folyó eléri Mathurát és a vrindávani területeket, felszabadulást ad a híveknek.

Emellett a Jamuna, miként a Gangesz is, a hinduk számára az isteni anya státuszába emelkedett. Jamuna Dévi az indiai civilizáció ápolásáért és fejlesztéséért felelős. A folyót számos más ponton is imádják, és több ezer hindu templomot és szentélyt építenek a partjai mentén.

A Tadzs Mahal városa – a Jamuna folyó partján

A Jamuna partján fekszik Agra, a híres Taj Mahal (Tadzs Mahal) városa, egy jelentős idegenforgalmi célpont. A Taj Mahal India egyik jelképe, a világ legismertebb építményeinek egyike, a mogul építészet remek alkotása. Igazi műemlék a vörös homokkőből emelt Agra Erőd is.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .