fbpx
Gangesz folyó alászállása

Gangesz folyó

A Ganga vagy Gangesz folyó ma már India nemzeti folyója címet élvezi. A szubkontinens legnagyobb folyórendszere. Már a Rigvéda is említi. A Gangesz folyó vízét a hindu hagyomány és vallás szentnek tartja. A tudomány is nagyra értékeli öntisztító és antiszeptikus tulajdonsága miatt. A gyarmatosítás idején még a brit katonák is magukkal vitték Angliába, mert a hosszú úton édes és friss maradt. Napjainkban a Gangesz folyó vize is rendkívül szennyezett.

Gangesz folyó alászállása

A Gangeszre a hívek a „moksha-dayini” imádat szerint tekintenek, vagyis úgy gondolják, hogy szent vizében megmártózva az ember megszabadul a bűntől, és elérheti a moksát, a felszabadulást. Évszázadok hagyománya, hogy a zarándokok több ezer kilométert is gyalogolnak, hogy elérjék a szent Gangeszt, és kimutassák tiszteletüket.

A jógik, a bölcsek és a szentek12 évente megrendezett nagy találkozóját, a Kumbh Melát a Gangesz folyó, a Jamuna és az egykori Saraszvati folyó találkozásánál rendezik az allahabadi Prayágban.

A Gangesz folyó legfontosabb adatai

A Gangesz a Himalájában, 4255 méter magasságban egy barlangból tör a felszínre. A Gangesz folyó hossza mintegy 2510 km, vízgyűjtője 907 ezer km². Felső szakaszán Bhagirathi a neve. A Gangesz Haridvárnál a síkságra ér, majd kelet felé folyik, és Alláhábádnál csatlakozik a Jamunához. 2511 kilométer után torkollik bele a Bengáli-öbölbe. A Gangesz a Föld egyik legnagyobb folyója, de óriási környezetszennyezésnek van kitéve. Az indiai kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz a folyó megtisztítására.

A Gangotri-gaumukh, a Gangesz forrása

A Gangotri-gleccser egyik barlangja, Gomukh a Gangesz forrása. A Gomukh/Gaumukh szó jelentése: a tehén szája, mivel a forrás közvetlen környéke pontosan úgy néz ki. Gomukh, mintegy 23 km-re van Gangotri városától. Amikor a Bhagirathi vize Alaknanda folyóéval egyesül, ettől kezdve Gangesz a neve.

India, Gangesz: India anya és Gangesz anya

Gangesz Anya, hindi nyelven Ganga Ma, a szent folyó, mely táplál, és spirituális tisztulást ad.
A Gangesz a kultúra és a vallás része, mindig az indiai civilizáció felemelkedését szolgálta. Ganga Mata a hindu istentisztelet és kultúra anyja.

A Gangesz egyik legszentebb városa Haridvár. Minden tavasszal, a Gangesz megjelenési napján hatalmas fesztivált rendeznek itt, zarándokok ezrei ünneplik Gangesz Anya születését. Levelekből készített csónakokba virágokat és kis mécsest tesznek, majd felajánlják a hullámoknak. A patriotizmus és a szeretet érzése pedig az anyaországot, hívja így: India Anya, Bharata Ma.

A Gangesz folyó története

Az Úr Visnu egyik avatárja, Vámana a világegyetem átlépésére kinyújtotta bal lábát, és kilyukasztotta az anyagi világ burkolatát. Így az ok-okozati óceán tiszta vize a Gangesz folyóként belépett ebbe az univerzumba. Miután az Úr lótuszlába érintette, a Gangesz vize szent folyamként zúdult alá.

Bhagiratha király éppen azért imádkozott, hogy a Gangesz megjelenjen, segítsen megmenteni a szerencsétlen lelkeket. Bhagiratha neve azt jelenti: aki kemény munkát végez. Eltökélten, számtalan lemondást vállalva fohászkodott, hogy Gangát a Földre juttassa. Ezért a Gangesz folyó a kezdeteknél Bhagirathi néven ismert.

Mivel a vízáradat óriási energiával zúdult alá, Siva felfogta hajkoronájában, és kis patakokba engedte le. Siva érintése tovább szentelte a Gangesz habjait.

Érdekesség a Gangesz folyóval kapcsolatban

A védikus tanítás szerint a Gangesz az egyetlen folyó, mely mindhárom világban megtalálható. A svarga (mennyei bolygók), prithvi (Föld) és patala (alsóbb bolygók) helyeit egyaránt mossa. Ezért a Gangeszt szanszkrit nyelven Tripathagának (aki három világon átutazik) is nevezik. A Gangesz a földön hét ágra szakad. Három ág nyugati, három keleti irányba tart, míg maga a Gangesz külön fő irányába folyik.

Dr. Tony Nader neurológus professzor az „Emberi fiziológia – A véda és a védikus irodalom kifejeződése” című könyvében érdekes párhuzamot állít fel. A Gangesz hét ágához hasonlítja az agy-gerincvelői folyadék áramlását, mely szintén szerteágazik.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .