A Rámájana története Leveles Zoltán elbeszélésében

Rámájana – ősi erkölcsi üzenet az emberiség számára

A Rámájana India hősi eposza az eszményi uralkodó története, mely egyben kortalan erkölcsi üzenet az emberiség számára. Főhőse Visnu hetedik avatárja, Ráma herceg, aki küzdelmei során az emberi élet számos kérdésére választ ad. Ráma az ideális király, az élet durva tesztjei ellenére tökéletesen betölti feladatát. Története kapcsán megismerhetj

A hindukról alkotott alapvető félreértések

Mit gondolnak a nyugati világban a hinduk világképéről? Milyen félreértések keringenek a hinduk kultúráját nem elég mélységgel ismerői között? A témát illetően sok téves képzettársítás és hibás általánosítás rögződött meg a köztudatban. Ezeket érdemes tisztázni, hiszen több évezredes kultúráról van szó, melynek hátterében magas szintű filozófia húzódik.
Élőben is meghallgatnád? Tipp>> 
Az emberi élet szakaszai a varnasrama rendszerben 4-4 csoportba sorolhatók

Az emberi élet szakaszai a Védikus kultúrában [varnasrama]

Az emberi életet szakaszait a védikus varnasrama rendszer éltekor és foglalkozás szerint 4 társadalmi csoportba, valamint 4 lelki rendbe sorolja. Mutatjuk hogyan és miért. A varnásrama egy társadalmi rendszer, az indiai kultúra fontos alapja. Hozzájárul ahhoz, hogy az emberek természetes hajlamuk szerint dolgozzanak. Célja az is, hogy mindenki számára lehetővé tegye a lelki fejlődést. A varnásrama rendszer négy foglalkozási és négy spirituális rend szerinti felosztá
Indiai vegán dahl recept: indiai sárgaborsó leves elkészítése Leveles Zoltánnal

Indiai sárgaborsó leves recept: vegán dahl

Az indiai levesek közül a dhal receptje a leg-leg. Mutatjuk a mungóbabot helyettesítő indiai sárgaborsó leves receptjét és elkészítését.

Mi a dahl?

A dahl egy india sárgaborsó leves vagy sárgaborsó krémleves, vagy más néven indiai lencse az egyik legnépszerűbb indiai levesféle. A Cookpad oldalon találsz még egy csomó indiai levest.

Az ind

Halava indiai édesség

Halava, az ellenállhatatlan vegán édesség

Végre itt a halava recept! A legtutibb vegan édesség sütés nélkül. Búzadara alap, tej- és tojásmentes, a Krisna receptek nagy kedvence.

Ha gyors, ellenállhatatlan indiai édességgel szeretnéd meglepni a vendégeidet, akkor készíts halavát. Az indiai édesség receptek jellemzője: nagyon intenzív, olyan édes, hogy hamar jól lakat. Éppen ezért nem kell belőle sokat enned.


Tudtad, hogy náluk tanulhatsz is? Mutatjuk asrami programjainkat>>

Visszaüt karma idézetek

Visszaüt a karma – idézetek az ébredéshez

India ősi bölcsessége szerint a Napnál is világosabb, hogy a karma előbb-utóbb beérik. A fájdalom csökkentése érdekében jöjjenek a „visszaüt a karma” idézetek! Nincs mellébeszélés. Bárhogy is szeretnénk megúszni, a karma visszaüt. Ez a törvény minden időben és minden emberre vonatkozik.
Tipp>> Spirituális tanítások és előadások
A választ a következő
Indiai Napok és amit tudni kell róluk

Így hívják az indiai napokat: szentség a mindennapokban

Az indiai napok a holdfázisoknak megfelelő időmérési egységein túl minden napnak egy speciális jellege van, a hívek ennek megfelelően arra a napra jellemző szertartásokat végeznek. Van, akinek ez csak rituáció, de az igazi cél az, hogy segítse a lelki gyakorlatokat végzőt egy magasabb tudatsíkra lépni. A hinduizmusban a hét minden napja egy bizonyos bolygóhoz társul, illetve Isten valamelyik formája, energiája kapcsolódik hozzá. Összefoglaltuk a lényeget, mindazt am
Ilyen a Földön kívüli élet

Van-e földön kívüli élet a Védák szerint?

A földön kívüli élet mindig is érdekelte az embert. A teista felfogás alapértelmezetten beszél a lelki világról, de lehetséges-e élet más anyagi bolygókon? Erről a világirodalom és a filozófia is beszélt már. Kommersz és tudományos téren is hatalmas publikáció jelent már meg. Nézzük, mit mondanak India szent könyvei, a Védák. A tudomány egyelőre sötétben tapogatózik. Ki ne nézné meg a
Indiai naptár

Ezt érdemes tudni az indiai naptárról

A indiai naptár egy ősi időszámítási rendszer, amelyet többek között a hindu fesztiválok időpontjának meghatározására használnak. Luniszoláris, vagyis figyelembe veszi mind a Hold, mind a Nap mozgását. A hónap a Hold aktuális pozícióján alapul, de az év hosszát a Nap járásához igazítja. Az egyes tradíciók saját ünnepekkel rendelkeznek, ezért a hindu naptárt több regionális eltérés jellemzi.
Ünnepeld velünk a legfontosabb hindu ünnepeket! Mu
Legnagyobb hindu templomok

Melyik a legnagyobb hindu templom a világon?

A himalájai jógik szerint nem az számít, hogy melyik a legnagyobb templom a világon, hanem az, hogy mennyire képes az ember lelkileg felemelkedni. Ugyanakkor, amíg világ a világ, mindig lesznek olyanok, akik nagyban gondolkodnak, akik impozáns dolgokat szeretnének létrehozni. Mutatjuk, melyek a legnagyobb hindu templomok a világon, az indiai templomok neveivel és alapinfóival.
Tudtad, hogy mi is templomot építünk? Így állhatsz az ügy mellé>>