Siva isten?

Siva Isteni természete

Siva a hinduizmus két leginkább imádott istenségének egyike. Visnu mellett őt imádják a legtöbben Indiában. Siva a Legfelsőbb teljesértékű kiterjedése, a jóga, a művészet és a misztika ihletője, valamint a férfi-elv szimbóluma.

A hinduizmus monoteista vallás. Egyistenhitűségébe tartozik azonban az a tény, hogy a Legfelsőbbnek számtalan megnyilvánulása van. Az már a hívők hozzáállásától függ, hogy a Legfelsőbb legfontosabb megnyilvánulása számukra Visnu, mint a vaisnaváknál, vagy Siva, mint a saiváknál, Siva követőinél.

Ebben a cikkben összefoglaltunk objektíven mindent, amit Siváról tudni illik. Lássuk Siva Isten, vagy sem? Mik a feladatai, szerepei? Ki Síva felesége? Mikor kerül bemutatásra Siva utolsó tánca?


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


Siva Isten vagy sem?

A saivák számára Siva a főisten. A Védikus irodalom szerint Siva Szadasivaként Visnu teljesértékű kiterjedése.

Az eredeti Siva nem dzsíva, hanem ísvara. Vagyis Isten teljesértékű kiterjedése. Továbbá,  guna-avatár, vagyis nagyon magas pozícióban levő, különleges feladattal felruházott istenség. Siva a tama-gunának, a tudatlanság kötelékének a felügyelője. Természetesen őrá nem hat ez a befedettség, ő teljesen transzcendentális.

Siva az anyagi univerzumban a pusztulást, vagyis a megújítását irányítja. A világegyetemben minden anyaginak van kezdete, egy ideig tartó fennmaradása és vége. Siva pusztítása nem rombolás, hanem az újrakezdés feltétele.

Siva Brahmá fiaként jelenik meg, lakhelye a szent Kailásza-hegy a Himalájában. Hajfonataiból érkezik a Földre a Gangesz folyó. A lemondásokat végzőre, aszkézist gyakorlóra felfigyel, és teljesíti kívánságaikat. Híveinek könnyen ad különféle áldásokat. A Rámájanában és a Mahábháratában is olvashatunk róla.

 

Siva hindu istenség szerepe és feladata

A nyugati vallásfilozófiában a hindu vallással kapcsolatban elterjedt a hindu szentháromság vagy triumvirátus kifejezés. Ez egy téves fogalom, mely Visnut, Brahmát és Sivát egy szintre helyezi. Triumvirátusról csak akkor beszélhetünk, ha a Legfelsőbbnek és környezetének, a félisteneknek a szerepkörét nézzük. Ebben az esetben Brahmá a teremtő, mint a mérnök, aki a terveket megvalósítja. Visnu a fenntartó, aki minden élőlény jóakarója, és Siva a pusztító, aki lehetővé teszi az univerzumok keletkezésének és megsemmisülésének körforgását.

A hinduizmus egyik legszentebb zarándokhelye Vrindávan. Fizikálisan bárki megközelítheti, de Vrindávan lelki atmoszféráját csak az tapasztalhatja meg, akit e szent hely kapuőrzője beenged. A bebocsáttatásért Siva különleges aspektusa, Gopésvar Mahádév felelős. Egyik temploma ott áll Vrindávan óvárosának középpontjában.

Siva nevei

Siva nevének elsődleges jelentése kegyes, áldásos, aki könnyen megörvendeztethető. Állandó jelzője: pusztító. Hívják őt Rudrának (üvöltő), Mahádévának (nagy úr), Sankarának (jótevő) is. Gopésvar Mahádévként, az Istennel kapcsolatos legbensőségesebb érzelmek kapuőre. Siva Natarádzs „A tánc királya”: nata jelentése tánc vagy előadás, raja – király. Mivel neki köszönhetjük a jógát, egyik neve Adiyogi, az eredeti jógi, a jóga mestere.

Sivát rombolónak is nevezik. Ez a jelző itt nem negatív erőt jelent, mert hatása összetett. A hindu vallásfilozófiában minden dolognak természetesnek kell lennie. Az újrakezdéshez el kell törölni a régit. Siva ennek a végrehajtója, lehetővé teszi, hogy új ciklus kezdődjön.

Siva ábrázolása

Általában négy karral látható, de sokszor ennél több karral ábrázolják. Egyik kezében homokóra alakú dobot, a másikban a háromágú szigonyát tartja. Két keze meditáló pózban az ölében pihen, vagy tudást, illetve áldást oszt.

Ruhája őz- vagy tigrisbőr, meditációjakor is tigrisbőrön ül. Soha nincs fényűző ruhában felékszerezve. Hosszú hajába félhold alakú díszt tűz, nyakán kígyó tekeredik. Lelki tisztánlátását szimbolizálja a homloka közepén levő harmadik szeme. A testét hamu borítja, ami aszkéta életmódjára utal.

Amikor kék nyelvvel és torokkal festik meg, akkor ő Nílakantha, kék torkú. Utalás arra, hogy elszíneződött a torka, amikor kiitta a mérget, hogy megmentse az emberiséget. Kezéből lecsöpögött a méreg, amit a kígyók és néhány apró lény megivott, azóta vannak mérges pókok, kígyók, skorpiók.

Siva-lingam

A Siva-lingam szó jelentése: jel, szimbólum. A valóság megnyilvánult és megnyilvánulatlan aspektusa. A lingam Siva energiája, a Siva-sakti a teremtés-pusztítás kettősségében. Siva szimbolikus jelképe, a lingam a férfierő, a férfielv szobra is. A nyugati tudatlanság a férfi nemi szervet képzeli bele. A tájékozatlanok nem értik, mért van különös imádata. Nem tudják, hogy Siva a legkiválóbb aszkéta, aki az érzéki élvezet helyett a szent házasságot is példázza.

A hinduk többsége különféle szertartásokkal imádja a lingamot. A legmagasabb fokú tudásért, az önmegvalósításhoz szükséges kegyért könyörögnek hozzá. Siva kegyétől a tudatlanság eloszlatását remélik. A hajadonok jó férjet, a házas nők gyermekáldást kérnek imáikban Siva e különös jelképe előtt.

Siva hordozója

Siva hátas állata a Nandi bika. Szobra a Sivának szentelt legtöbb hindu templom előtt látható, különösen Dél-Indiában. A hindu festményekben leggyakrabban Siva a fehér bőrű Nandin lovagol, vagy Nandi a lábánál fekszik. Nandi a Kailász-hegyen a kapus szerepét is betölti. A bikák és tehenek védőjeként is tisztelik, különösen Uttar Pradesh államban.

Shiva mantra: az Om Namah Shivaya jelentése

Sivát könnyű elégedetté tenni. Számtalan mantra és ima fűződik hozzá.

A legáltalánosabb a hódolatajánló Shiva mantra:

Om namah Shivaya – ejtsd: Om namah Sivaja

A másik népszerű Shiva mantra a Védákból:

Om trayambakam jadzsámahé
Szugandhim pusthi vardhanam
Urvárukam iva bandhánán
Mrityor muksíja mámritát

A védelmező és gyógyító mantra fordítása:

„A háromszemű Urat imádjuk, aki eloszlatja a tudatlanságot, megajándékoz a tudással, és aki áldást ad. Őt, aki illatos, aki táplál és éltet minket. Így könnyedén megszabadulhatunk a haláltól, miként egy érett termés is simán elválik a szárától.”

Siva felesége

Párvati Siva örök társa. A világ dualitását, a férfi-nő pólus egymást kiegészítő teljességét képviselik. Sivának egy felesége van Párvati, az anyagi energiát irányító istennő. Előző életében szintén Siva felesége volt Szati néven. Párvatinak sokféle formája van, szépséges és félelmetes megnyilvánulások egyaránt megtalálhatók köztük. A két legnépszerűbb: Durga és Káli, akik meghatározott feladattal és szerepkörrel rendelkeznek.

Siva, a jóga mestere

Siva Adiyogi, az Eredeti jógi, a jóga tökéletes tanára, első guruja. A jóga-ászanák létrehozója. Követőinek elmagyarázta, hogy a jóga túl van a hajlításokon vagy a légző gyakorlatokon, sokkal több azoknál. Az ember fizikai és pszichológiai mechanikájának megértéséről szól, hogy lelki önmegvalósításhoz segítsen. Siva és a meditáció elválaszthatatlan.

Hét kiemelkedő követője Sapta-risiként, 7 bölcsként ismert. Hosszú évtizedekig tanulták a jógát, mígnem Siva hiteles tanítványai lehettek. Mindegyik ünnepelt bölcs egy-egy jóga irányzatot hozott létre, és tovább adta a jóga útjait.

Siva ünnepei

A legnagyobb ünnep általában februárra esik, ez a Mahásivaratri, Siva éjszakája. A tavaszt megelőző holdhónap 13-14. napján tartják. Az egy teljes napos ünnep, reggeltől másnap reggelig. Eközben jógameditációt végeznek, imádkoznak, böjtölnek. Friss virágokat, gyümölcsöt, tiszta vizet, illatos füstölőt ajánlanak Sivának, miközben a mantráit zengik.
A Bhairava Ashtami Siva félelmetes és haragszerű megnyilvánulásának ünnepe. Novemberre vagy decemberre esik.

Táncoló Siva szobor

A pusztítás istenségének legismertebb ábrázolása Siva Natarádzs, „A tánc királya”. A mosolygó Siva híres tánca a „Tándava”, a kozmikus tánc. A kali-júga, vagyis a jelenlegi vas-korszak végén Siva belekezd pusztító forgásába, és az egész univerzum megsemmisül.

A négykarú Siva kibomlott hajfürtökkel táncol. Egy törpét tapos, ami az emberi tudatlanság szimbóluma. A hamis ego hatására az élőlények elfelejtik, kik is ők valójában, de Siva Natarádzs eltörli az önzést és a büszkeséget.

Jobb hátsó kezében tartja a damaru dobot, melynek üteme az idő múlását közvetíti. Másik keze abhaja-mudrában, félelmet eloszlató kéztartásban látható: „Ne félj, mert az igazság útját követők áldásban részesülnek.” Bal keze a mindent felégető tüzet tartja, alsó bal keze pedig a felemelt bal lábára mutat, ami a lelki kegyelmet és a meditáció eredményét jelenti.

Az őt körbevevő tűzgyűrű az anyagba, időbe és a térbe zárt kozmosz. Ennek végtelen ciklusa, a megsemmisülés és az újrakezdés összhangban áll Siva dobjának ütemével és lépései ritmusával.

Röviden összefoglalva

Siva a lelki tudományok bölcse, a jóga-ászanák mestere, a zene, a tánc és más művészetek védője. Felesége Párvati, fiai: Ganésa, az elefántfejű istenség, az akadályok elhárítója, és Kártikéja, a hadisten. Siva feladata az anyagi világ elpusztítása, de ez nem rombolás, csupán az újrakezdéshez szükséges. Siva Natarádzs alakja talán a legelterjedtebb hindu ikon.

Az Úr Siva különböző módon jelenik meg az emberek számára. Néha harcosként ábrázolják, aki démonokat öl, máskor meditáló jógi vagy áldásokat osztó hindu istenség, aki mindig tökéletesen transzcendentális tudatú.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .