fbpx
Parvati

Párvati istennő

Párvati a termékenység, szeretet és odaadás, valamint az isteni erő és hatalom istennője. Siva első felesége Szati volt, aki rituális halála után Párvatiként született újjá. Párvati istennő az anyagi világ, a prakriti jelképe is.

Számtalan neve ismert. Személyisége megjelenik szelíd formákban, mint Uma vagy Gauri, de haragos és büntető istennő is lehet, mint Durgá vagy Káli. Egyik neve Sakti, az anyagi energiát irányító félistennő. Ő Siva hűséges és szerető társa, és mint Dévi, az Anya jóindulatú aspektusa.

Párvati egyrészről a háztartás istennője, a házasság, az anyaság és a család nagykövete. Másrészt harcias istennő, aki a legerősebb démonokat is legyőzi. De ő az isteni női energia is.
A család és a szeretet istennőjeként ő az, aki segítséget nyújt a házasságban, a termékenységre vágyó és a szülő nőnek. Figyelemre méltó erővel és elszántsággal rendelkezik. Egyesek azt mondják, hogy Párvati imádata nélkül Siva imádata haszontalan.

Párvati megjelenése

Párvati nevének jelentése: a hegy leánya. Apja nem kisebb személy, mint Himavan, a Himalája ura. Párvati megjelenésének egyik oka, hogy olyan fiút kellett világra hoznia, aki legyőzi a gonosz démonokat, és visszaállítja a rendet a mennyekben.

Párvati másik ismert neve Anna-Purni, a táplálék juttatója. Párvati által szimbolizált különböző erények: a termékenység, a házasság boldogsága, a házastárs iránti elkötelezettség, az aszketizmus és a rosszat eltörlő hatalom.

Párvati ábrázolása

Párvati istennőnek két aspektusa van: feladatai szerint a természete lehet szeretetteljes anyai, vagy büntető, agresszív. Siva mellett vagy családi körben Párvati két karral látható, de ha egyedül van, akkor az istenségekre jellemzően több karral ábrázolják. Ilyenkor a fegyverei mellett lótuszt és kagylókürtöt is tart, egyik keze áldó kéztartásban, abhaya mudrában van.

Parvati istennő

Párvati nemcsak szerető feleség, Siva elválaszthatatlan társa, hanem egy odaadó édesanya is. Gyakran látható Sivával az oldalán, a fiatal Ganésa fiával az ölében. Amikor a teljes családot jelenítik meg, akkor másik fia, Kárttikéja, a harc istene is mellette van. A hinduizmus számtalan képet őriz róluk, melyekről a teljes harmónia és a szeretetteljes összetartozás sugárzik. Párvati hátas állata a tigris vagy az oroszlán.

Durgá formájában piros ruhában oroszlánon lovagol, karjai tele fegyverekkel. A piros nemcsak az ünnep színe, a gonosz pusztulását is jelenti. A fegyverek pedig elpusztítják a tudatlanságot, a gonoszt és a hamis egót.

Párvati istennő és Siva – a női és férfi jelleg

Párvati oldalán Sivának a családosok kötelezettségeit is vállalnia kellett. De ő nem hagyta el az aszkézis útját, rendszeresen elmerült mély meditációjában. Ez a fajta hozzáállása, néha elszomorította Párvatit. Ezért megjelent Saktiként, férje hatalmával hasonló energiával is. Siva a tudatot, a férfias elvet szimbolizálja, Sakti a női elvet, az aktiváló erőt és energiát. Sakti az isteni női energia. Egy személyiség, illetve nemiségtől független kreatív hatalom. Sok embernek van valamiféle saktija. Karizmatikus, mondanánk nyugati kifejezéssel.

Siva és Sakti ugyanazon érme különböző oldala. Ez hatással van a fizikai szintre – ez a szexuális vonzódás oka. A férfiban létezik a nőies tulajdonságok hajlama, és a nőben is van férfias hajlam. A férfias tudatot vonzza a női és fordítva. Ha mindkettő egyensúlyban van, nincs szexuális vonzerő. Az abszolút tudatsíkon pedig nincsen ellentétes viszony. Így nincs több bánat, csak örökkévaló öröm, feltétel nélküli szeretet, korlátlan együttérzés és minden élőlény iránti teljes megértés.

„Az Úr, aki félig asszony”

A férfi és női elvek elválaszthatatlanok. Ezt jelképezi Párvati és Siva, amikor
Ardhanarishvara személyében együtt jelenik meg. A test jobb oldala Siva, a bal pedig Párvati. Ez a forma szinte minden saiva templomban és szentélyben megtalálható.

Parvati Ardhanarishvara

Az Ardhanarishvara-ikonográfiában Siva imafüzére az aszketizmussal és a spiritualitással társul, Párvati tükre pedig az anyagi, illuzórikus világhoz kapcsolódik. Ardhanarishvara összebékíti és harmonizálja az életet: a szellemi-lelki út, a lemondásokkal, amit Siva képvisel, és a földi lét, amelynek szimbóluma Párvati. Vagyis világi életünk nem világias, hanem lelki tartalommal való megtöltésére bíztat. Az Ardhanarishvara kettős egységét „a házastársi elválaszthatatlanság modelljének” is tartják.

Párvati mantrája és jelentése

Az emberek a házassággal kapcsolatos kéréseikkel fordulnak Párvatihoz. Fohászkodnak hozzá, hogy oldja meg a párok közötti konfliktusokat, vagy akadályozza meg a vetélést.

Párvati egyik legnépszerűbb mantrája a Svayamvara Parvathi Mantra, mely 45 slokából, versből áll. Párvati istennő komoly lemondásokat végzett, hogy elnyerje Siva szeretetét. A Párvati Mantrát leginkább azok a nők zengik, akik nem találják meg a megfelelő házastársat.

Egy másik, rövidebb Parvati mantra:

सर्वमङ्- गलमाङ्गल्य- शिवे सर्वार्थसा- धिके ।
शरण्ये त्र्यम्बके- गौरि नारायणि नमोऽस्तु ते ॥

Sarva mangala mangalye, shive sarvartha sadhike
Sharanye triambake gauri, narayani namostute

Parvati mantra jelentése:

“Párvati istennő jótékony és áldásos! Ő az Úr Siva társa, aki a szívek minden vágyát teljesíti. Imádom Párvati Dévit, aki szereti a gyermekeit. Hódolat a nagy anyának, aki menedéket adott nekem.”

Párvati ünnepe

A Teej a hindu nők kedvelt fesztiválja, különösen az északi és nyugati államokban. A monszun ideje alatt ez 3 fesztivált jelent. Turisztikai szempontból a leghíresebb Jaipurban van. Párvatit a házas élet és a családi kapcsolatok segítőjét ünneplik. A másik fontos nap a Navratri, 9 napig tartó ünnepsorozata, melyből hármat szentelnek Párvatinak.

A Gauri fesztivál főleg Maharastra és Karnataka álamban népszerű. Párvatit mint a termés istennőjét és a nők védelmezőjét imádják ekkor. Számos más fesztivált is rendeznek, amikor Sakti istennő valamely más formáját ünneplik.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .