fbpx
Káli istennő

Káli istennő, a félelmetes

Káli istennő ábrázolásának szimbolikus jelentőségéről sokféle értelmezés létezik. Attól függően, hogy tantrikus vagy odaadó megközelítésről van-e szó. Durga istennőhöz hasonlóan, Káli eredete is az Úr Siva hitvese, Párvati. Káli félelmetesnek tűnik, mind az ábrázolása, mind a hozzá kapcsolódó történetek miatt. A nyakában, a derekán levágott fejek lógnak, keze halálos fegyvereket fog. A tudatlanok számára csupán a pusztulás képe; pedig megtalálható benne a jóindulatú Anya is.

Káli istennő

A hiteles források szerint Káli soha nem kért sem ember, sem állatáldozatot. Ha ennek ellenére véres dolgokat ajánlanak neki, az csupán a tudatlanság miatt lehetséges. Viszont szereti a vörös virágokat, például a hibiszkuszt. A vér-jelképeként ez arra a tettére emlékeztet, melyet a közjó érdekében kellett végrehajtania.

Káli istennő szerepe

Több ezer hívő áll a templomában naponta, gondolatban elmondják személyes nehézségeiket az istennőnek. Imádkoznak, hogy Káli megoldja gondjaikat. Pedig Káli istennő fő feladata nem ez. Nem a napi problémák elhárítása, hanem a maya, az illúzió akadályainak elpusztítása a lelki felszabadulás felé vezető úton.

Káli istennő másik fontos feladata az volt, hogy elpusztítsa a kegyetlen démont Raktabiját, aki elviselhetetlen módon kínozta a félisteneket, a bölcseket, a szenteket és az embereket.

Káli jelentése

A szanszkrit kal- szótő időt jelent, Káli nevét „az idő legyőzője” értelemben is használják. Egy másik értelmezés szerint nevének eredete a kala, a fekete szín nőnemű alakja. Mégsem a színt jelöli, hanem a meghatározott időtartamot, melyet a halál sötétsége követ. Ezért Kálit többnyire fekete vagy sötétkék színnel ábrázolják.

Káli mantra

A Káli mantrákat az eseménytől és a tradíciótól függően különféle formában zengik. Íme, a legfontosabbak:

क्रीं काली
Om krim kali.

Teljes formában így néz ki Káli mantrája:

Om Kring Kalikaye Namaha

A mantra a tudat tisztítását szolgálja

A Káli Gayatri-mantra eredménye sokban függ attól, hogy milyen tudatállapotban zengik. A befejező óhajban – az érettség szintjétől függően – gondolhat valaki az anyagi vagy a lelki gyarapodásra.

ॐ भूर्भुवः स्वः तत्सवितुर्वरेण्यं । भर्गो देवस्य धीमहि धियो यो नः प्रचोदयात् ॥
Om bhur bhuvah suvah kalikaye vidmahe, maha raudraya dheemahi |
tano kali prachodayat |

Meditálunk a Nagy Istennőn, aki elveszi a sötétséget. Elgondolkodunk azon, aki a hamvasztás helyén lakik, mely a végső forma, amelybe a teremtés feloldódik. Bárcsak az istennő segítené gyarapodásunkat.

Káli története

Raktabija, a gonosz és nagyhatalmú démon olyan tulajdonságra tett szert, hogy ha a testéből egy csepp vér a földre hullott, sok és ezerszer erősebb Raktabija kelt életre. Így rettegésben tartotta a Földet, hiszen egy rövid idő alatt több millió hasonló démon jelent volna meg a csatatéren.

A félistenek Párvati istennőtől kértek segítséget, aki az örök isteni női energia, a Sakti megnyilvánulása. A jóságos Párvati Anya egy fúriaszerű, haragvó alakot öltött, hogy megmentse az Univerzumot.

Párvati belépett a kozmikus csatatérbe, mint a rettegett Káli istennő. Sötét volt, mint a halál, villámló, mély szemekkel, tátongó szájjal. Káli gigantikus és indulatos formában jelent meg, koponyák koszorújával a nyaka körül, hosszú kést és tálat tartott a kezében. Látványa megrémítette a démont. Káli az ellenségbe döfte a kardját, a tálba felfogta a vérét, majd óriási nyelvével letörölte a kiömlő vércseppeket is, nehogy a földre hulljanak. Így megakadályozta Raktabija saját vércseppjeiből történő újjászületését.

Miután megölte Raktabiját és az ellenséges sereg nagy részét, Káli istennő tovább dühöngött, nem tudta mérsékelni agresszivitását. Ezért Siva a lába elé vetette magát. Amikor Káli meglátta, hogy lábával férje mellkasát érinti, minden harci dühe szertefoszlott.

Káli hindu istennő jellemzői

Így néz ki Káli

Káli szoknyáját emberi karok alkotják, a cselekvés és a karma szimbólumai. Piros nyelve kilóg a szájából, azt jelképezi, hogy elszégyellte magát, amikor felismerte, hogy férje mellkasára lépett. A nyelvbe harapása közvetíti a szerénység érzését. Ezt a pillanatot számos hindu festmény és portré megörökítette.

Fehér foga a tökéletes tudást képviseli. Érdekes módon, bár félelmet keltő a kinézete, de a szeme mosolyog. Egyik tenyere áldást oszt, a másik abhaja mudrában áll, azt üzeni: ne félj! Másik két keze kardot, illetve egy levágott fejet tart. A kard szünteti meg a tudatlanság és az ego kötelékét, amelyet a levágott fej képvisel. Kálit gyakran meztelenül ábrázolják, ami azt jelképezi, hogy túl van az anyagi síkon.

Mahakálit, Nagy Kálit tíz karral jelenítik meg. Különféle fegyvereket fog, de ezek mindegyike valamely félisten egyikének erejét képviseli, és gyakran az adott félisten azonosító fegyvere.

Dakshinakali formájában ő a jóindulatú anya, aki megvédi híveit és gyermekeit a szerencsétlenségektől. A hindu tantrikus hagyományban ő nagy és szerető ősi istennő.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .