Brahma hattyú háton

Brahmá, az univerzum mérnöke

Brahmá a hinduizmus egyik istensége. Különös pozíciója van, mert bár a teremtés részese, nagyon kevés helyen van temploma, nem imádják Indiában. Négy fejjel rendelkezik, ezek képviselik: a négy Védát, a négy júgát, vagyis az idő négy világkorszakát és a négy égtájat. A 3 fő hindu istenség egyike. Ő az univerzum másodlagos teremtője.

Brahma hattyú háton

Brahmá az univerzum első lénye, a szenvedély kötőerejének felvigyázója. Brahmá száz éve nem földi időtartamot jelent, hanem sokkal többet. Az ő élethossza egyben a világmindenség fennmaradásának ideje is. Négy koronás és szakállt viselő fejjel ábrázolják, melyekkel mind a négy irányba néz.

Kezében a Védákat, a lótuszvirágot, egy jogart vagy vizes edényt és egy imafüzért tart. Két keze az áldást adó és a félelmet eloszlató kéztartásban, mudrában látható. Állandóan zengi a Védák verseit. Bolygója az univerzum legmagasabb szférájában levő Brahmaloka, hátas állata egy fehér hattyú. Felesége Szaraszvati, a tudás istennője.

Brahmá felismeri helyzetét

Brahmá egyik neve: Megszületetlen, hiszen ő egyszerűen csak megjelent. Amikor a Visnu köldökéből kihajtott lótuszvirágon tudatára ébredt, nem tudta, mitévő legyen. Keresni kezdte az eredetét, de hiába ment visszafelé a misztikus virágszáron, nem jutott sehová. Visszaült a lótusz kelyhébe, és mély meditációba mélyedt. Visnu a szívén keresztül megadta neki a teljes védikus tudást, így ő lett e magasztos ismeret elbeszélője.

A hatvannégy isteni tulajdonság közül Visnu birtokol a legtöbbet, 60-at, a teremtés közvetlen munkájáért felelős Brahmá 50-et, a kozmikus pusztítást végző Siva 55-öt.

Brahmá a teremtésért felelős, míg Visnu a fenntartásért, Siva pedig a pusztításért. Nyugaton gyakran „indiai szentháromságként” mutatják be e három személyt, de ez nagy tévedés. Visnu az elsődleges, Brahmá az ő inspirálására végzi a teremtés munkáját.

Brahmá felkeresi Krisnát
Brahmá felkeresi Krisnát

Brahmá temploma

Brahmá hozza létre az univerzum élőlényeinek minden fajtáját. Indiában mégis alig néhány templomot szenteltek neki.

Goában, Keralában, Thirupattur közelében és Bangalore-ban van temploma, de ez elenyészően kevés. A leghíresebb temploma a rádzsasztáni Puskárban van, a szent Puskár tó közelében.

 

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .