Védák

A Védák India régi írásai. A szó jelentése tudás. Különféle korokban újabb és újabb magyarázatai születtek. A védikus irodalom életszerű kommentárjai elengedhetetlen segítséget jelentenek a tanítás megértésében. Mindez olyan gyakorlati leírás, amely képes megajándékozni az anyagvilágban tévelygő lelket azzal a tudással, aminek segítségével megoldást találhat élete problémáira.

A Védák india bölcsességét foglalják össze

A védák szanszkrit nyelven kerültek lejegyzetelésre. Korábban szájhagyomán útján öröklődtek tovább. Fotó: Wikipedia

Rávilágít az emberi élettel járó nehézségek természetére, lerántja a leplet az emberi kicsinyességről. Az egész társadalomhoz szól. Mindenki javát szolgálja kortól, nemtől, vallástól és származástól függetlenül. Teljes részletességgel kielemzi a világ történéseit és működését, és elvezeti az olvasót az emberi lélektan legmegdöbbentőbb mélységéig. Módszeresen alkalmaz esettanulmányokat is, melyek még inkább segítenek megértetni a bonyodalmakat és a megoldás felé vezető utat. Ugyanazt a kérdést megvizsgálja több oldalról is, más-más korban játszódó történetekben.

„Június végén, július első napjaiban kezdtem megérteni a Védanta-filozófiát, s ez az én negyedik forradalmam…” (Gárdonyi)

A védák segítik a világ működésének megértését

Az olvasó megérti a különféle emberi reakciók és törekvések okait. Így tudatosan, folyamatosan fejlődik, s ugyanakkor környezetében történő jelenségeket is megérti, látja az összefüggéseket. Képessé válik a környezet elfogadására úgy, hogy közben az önfejlesztés folyamatos vágya is megmarad. Mert hiába szeretne az ember fejlődni, ha a környezetét nem látja helyesen, és hiába érti a környezetben végbemenő összefüggéseket, ha önmaga nem kíván felemelkedni, vagy ha nem ismeri valódi kilétét, önvalóját. Az önmegvalósítás folyamatának segítségével a lélek felismeri önmagát. S ha egyszer valaki képes felfogni, hogy a test egy ruha csupán, amely egyszer elszakad, s a lélek tovaszáll, akkor nem eshet többé rabjául a hosszú távon mindenképpen csalódást okozó, anyagi élvezetek csábításának. A védikus irodalom tökéletes útikönyv az anyagi világban vándorló, valódi, örök boldogságra és igaz tudásra vágyó lélek számára.

4 thoughts on “Védák

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.