India érdekességek országa

India: érdekességek, spirituális igazságok

Sokmindent mondhatunk Indiáról. Az egészen biztos, hogy India érdekességek tekintetében nem szenved hiányt. Most összeszedtünk 20 indiai érdekességet, hinduizmussal kapcsolatos igazságot, melyekre érdemes odafigyelni.

Több hinduizmussal kapcsolatos érdekességet olvasnál? Akkor érdemes elolvasnod a Hindu vallás jellemzői c. írásunkat is.


Tipp>> Spirituális tanítások és előadások


India érdekességek bűvöletében

1) India érdekessége, hogy négy világvallás szülőhazája. Ezek között szerepel a hinduizmus is, mely a világ legrégebbi ismert vallása.

2) A hinduizmus nem ismert alapítót vagy irányító testületet, nincs központosított egyháza.

3) A „hinduizmus” nem a vallás igazi szava. Ezt az ott járó görögök és arabok alkották, mivel a Sindhu folyó kezdőbetűjét nem tudták kiejteni. A hinduizmus valódi neve Szanátana Dharma. Ez azt jelenti, hogy „örök dharma”, vagyis örök lelki kötelesség.

4) A hinduk szerint az élet célja az önmegvalósítás, vagyis a megvilágosodás elérése.

5) A hinduizmus a világ harmadik legnagyobb vallása, több mint egymilliárd követővel.

6) A hinduk úgy vélik, hogy csak egy örök valóság létezik, amelyet a megvilágosodás révén lehet megtalálni. Ez a valóság azonban számtalan formát ölthet. Ennek része a hindu istenek és istennők sokasága is, akik valaminek a megszemélyesült képviselői.

7) A hindu ikonográfia mélyen intelligens. A szavak helyett sok esetben szimbólumokat használt az isteni képviselők jellemzésére. Hiszen a szavak idővel változnak, de a szimbólumok változatlanok maradnak.

8) Annak ellenére, hogy Isten többféle megnyilvánulását imádja, valójában monoteista vallás.

9) Bár a hindu ikonográfiában számtalan istent látunk, azok többnyire csak meghatalmazott képviselők. Vannak, akik Visnut vagy Sivát tartják a legfelsőbbnek, a vaisnavák Krisnát.
Olyan ez, mint a király és a miniszterek. A király a legmagasabb poszt, de képviselői is rendelkeznek e hatalom egy részével. A magyar szóhasználat sokszor rosszul alkalmazza az ő titulusukat, és az angol után istennek fordítják a szövegeket. A szanszkrit dévák pontosabb magyar megfelelője: félistenek.

10) A hinduizmus három fő vonulata: Shaiva, Shakti és Vaisnava. De ezek egyike sem hirdet kizárólagosságot. Toleráns más vallásokkal; s a követők is több útvonalat bejárhatnak. A hinduizmus elfogadja azt az elképzelést, hogy az ember bármely vallás bármelyikében elérheti a megváltást /megvilágosodást a mély imádságban vagy meditációban való kitartás, odaadás és személyes tapasztalat révén.

11) A dharma (igazságosság és elvégzendő kötelesség), az artha (gazdasági fejlődés), a káma (a vágyak) és a moksa (üdvösség), alkotják a hinduizmus négy életcélját. Az ötödik, a legfontosabb, de rejtett cél: bhakti, az Isten iránti odaadás.

12) A hinduizmus legfontosabb könyvei: a Védák, az upanisadok, a 18 purána, a Rámájana, a Mahábhárata és a Bhagavad-gítá.

13) A hindu szentírások leggyakoribb nyelve a szanszkrit, amely a világ legrégebbi nyelvét jelenti.

14) A hinduizmus erősen ösztönzi az erőszakmentes, vegetáriánus étrendet.

15) A hinduk hisznek a reinkarnációban. A lélek halhatatlan, de amíg eléri a megvilágosodást sok testi formát vesz fel azért, hogy tanuljon.

16) A Rig-véda a legrégebbi ismert könyv a világon.

17) A Védákat több mint 5000 évig nyomtatás nélkül örökítették át. Ezt memorizálással végezték!

18) A decimális rendszert és sok más komplex matematikai egyenletet a hinduk hozták létre elsőként.

19) A jóga, a meditáció, a vasztu, vagyis a harmonikus építészeti ismeretek, a gyógyítás tudománya, az ájurvéda és a védikus asztrológia óriási mértékben járult hozzá a világ tudományos ismereteihez. Mindez ma már nyugaton egyre népszerűbb, gyakran befolyásolja a kultúrát, a divatot, az életmódot és a spiritualitás sokféle aspektusát.

20) A Kumbh mela, egy óriási lelki gyülekezet, melyet minden 3., illetve 12. évben rendeznek Indiában. Ez az emberiség legnagyobb összejövetele a világon. Ma már az UNESCO világörökség listáján szerepel. Ugyanúgy, mint a Rámájana tradicionális előadásmódja.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .